POSLEDNJI PUT ĆEMO POMERITI SAT U MARTU 2019.  GODINE? Evropska komisija na korak do ukidanja decenijske prakse!
Foto: Pixabay

letnje i zimsko računjanje vremena

POSLEDNJI PUT ĆEMO POMERITI SAT U MARTU 2019. GODINE? Evropska komisija na korak do ukidanja decenijske prakse!

Poslednje obavezno pomicanje sata na letno računjanje vremena bilo bi u nedelju, 31. marta 2019.

Objavljeno:

Evropska komisija predložila je danas da se ukine polugodišnje pomerenje sata u Evropi u 2019. godini, a da se državama članicama da sloboda da "jednom za svagda" odluče da li žele da trajno primene letnje ili zimsko računanje vremena.

Kako se navodi u saopštenju EK, navedeni zakonski predlog teži da osigura da se bilo kakve promene prave na koordinisan način između susednih zemalja kako bi se obezbedilo pravilno funkcionisanje unutrašnjeg tržišta i izbegla fragmentacija, do koje bi došlo ako bi neke države članice zadržale sezonske promene sata, dok bi ih druge ukinule.

Poslednje obavezno pomicanje sata na letno računjanje vremena bilo bi u nedelju, 31. marta 2019. Države članice EU koje se žele vratiti na zimsko računanje vremena mogle bi napraviti još jedno, poslednje polugodišnje pomicanje u nedjelju, 27. oktobra 2019.

Neke zemlje, poput Rusije, Islanda, Belorusije i Turske, već su ukinule letnje i zimsko računanje vremena.

U Srbiji je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983. godine. Od 1995. godine satovi su omerani u poslednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila Vlada, a pre devet godina donet je novi zakon kojim je letnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.

- Pomeranje sata mora da prestane. Države članice bi same trebalo da odluče da li će njihovi građani živeti u letnjem ili zimskom vremenu. To je pitanje supsidijarnosti. Očekujem da će Parlament i Savet deliti ovaj stav i naći rešenje koje funkcioniše za naše unutrašnje tržište. Ponestaje nam vremena - rekao je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u Strazburu.

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su u februaru odustajanje od režima letnjeg i zimskog računanja vremena. Evropska komisija je bila protiv takve promene jer bi "nekoordinisana promena računanja vremena u državama članicama bila štetna za jedinstveno evropsko tržište" a da argumenti o negativnom uticjau na zdravlje "nisu uverljivi".

Rasprava u Evropskom parlamentu, pokazala je, međutim, da je raspoloženje bitno drugačije nego među državama članicama u Savetu EU ili u EK.

Gotovo svi govornici, pripadnici socijaldemokrata, liberala, zelenih, u ime građana su govorili da sadašnji režim sa promenama računanja vremena izaziva zdravstvene tegobe kod ljudi, pa i životinja, da zbog umora izazvanog pomeranjem sata dolazi do većeg proja saobraćajnih nesreća, da krave daju manje mleka...

Prema rezultatima nekih studija, oko 20 odsto građana oseća zdravstvene tegobe zbog pomeranja sata, rekao je Pavel Svoboda, predsedavajući Komiteta EP za pravne poslove.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.