Savet Alberta Ajnštajna koji bi svi trebalo da sledimo (FOTO) (GIF)

pismo sinu

Savet Alberta Ajnštajna koji bi svi trebalo da sledimo (FOTO) (GIF)

Ohrabren završetkom osomogodišnjeg rada na Teoriji relativiteta, Albert Ajnštajn je 1915. poslao pismo svom jedanaestogodišnjem sinu u Cirih...
Objavljeno:

Tokom 1915. godine, tridesešestogodišnji Albert Ajnštajn je živeo u ratom zahvaćenom Berlinu sa svojom daljom rođakom Elsom, koja će mu kasnije postati žena. Njegova dva sina, Hans Albert i Eduard 'Tete' Ajnštajn živeli su sa njegovom bivšom suprugom Milevom Marić u neutralnom Cirihu. 6 likova za koje su svi čuli: Niko nije verovao u njih, a popeli su se na sami vrh! (FOTO) Nakon osam godina truda, njegova Teorija relativiteta, koja će od njega napraviti svetski poznatnog naučnika, konačno je bila sažeta na dve stranice teksta. Ohrabren tim postignućem, poslao je pismo svom 11-godišnjem sinu:

Moj dragi Alberte, Juče sam primio tvoje pismo koje me veoma razveselilo. Već sam se bojao da mi uopšte nećeš da mi pišeš. Kad sam bio u Cirihu rekao si mi da ti je čudno kad sam tamo. Zato mislim da je bolje da se nađemo na nekom drugom mestu gde niko neće ugrožavati našu udobnost. Ja ću svakako nastojati da što pre provedemo barem mesec dana zajedno, tako da znaš da imaš oca kome si jako drag i koji te voli.
Od mene takođe možeš naučiti puno dobrih i lepih stvari, nešto što neko drugi ne bi mogao da ti ponudi. Sve ono što sam postigao kroz godine rada neće biti dostupno samo strancima, već posebno mojim dečacima. Ovih dana završio sam jedno od najlepših dela u svom životu i kad budeš malo veći pričaću ti o tome. Jako sam srećan što uživaš u sviranju klavira. To i stolarija su, po mom mišljenju najbolje zanimacije za tvoj uzrast, bolje čak i od škole. Te dve stvari najbolje pašu mladoj osobi poput tebe. Na klaviru sviraj stvari koje te vesele, čak i ako ti ih učitelj nije zadao.
Ilustracija / Espreso.co.rs
Najviše ćeš naučiti ako radiš one stvari koje te toliko vesele da ne primećuješ koliko je vremena prošlo. Ja sam ponekad toliko zaokupljen svojim poslom da zaboravim na ručak. Takođe, igraj sa bratom bacanja obruča (igra u kojoj obručem treba pogoditi uspravno postavljen štap, op.u.), jer tako vežbaš okretnost. Posećuj i mog prijatelja Zangera. On je jako dobar čovek. Poljubi Tetea i pozdravi majku, Tvoj tata. (Espreso.co.rs / Jutarnji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.