DA LI JE STARIJE KOKOŠKA ILI JAJE? Naučnici imaju odgovor, ali nije nimalo jednostavan!
Foto: Youtube printscreen

dilema rešena

DA LI JE STARIJE KOKOŠKA ILI JAJE? Naučnici imaju odgovor, ali nije nimalo jednostavan!

Fizičari misle da su napokon rešili večito pitanje- da li je starije, kokoška ili jaje?

Objavljeno:

Kokoška ili jaje je paradoks koji su prvi put predstavili filozofi u antičkoj Grčkoj kako bi opisali problem određivanja uzroka i posledica.

Ekipa naučnika sa Univerziteta Queensland i instituta NÉEL pokazala je kako i kokoška i jaje mogu zauzimati prvo mesto po starini.

Ako ne razumete, ne brinite. Odgovor leži u kvantnoj fizici, piše News.com.au.

Dr Jacqui Romero rekao je da u kvantnoj fizici uzrok i posledica nisu uvek tako jednostavno postavljeni kao jedan događaj koji izaziva drugi.

"Ono što je čudno u kvantnoj mehanici je da se događaji mogu dogoditi bez određenog poretka", rekao je dr. Romero. "Uzmite za primer svoje svakodnevno putovanje na posao, tokom kojeg pola puta idete autobusom, a pola vozom."

"Obično, ušli biste prvo u autobus pa onda u voz, ili obrnuto. U našem eksperimentu, oba ta događaja mogu se dogoditi prvi. To se zove 'neograničeni kauzalni red' i nije nešto što možemo posmatrati u svakodnevnom životu", govori Romero.

Kako bi proučavali taj efekt u laboratoriju, istraživači su koristili fotonski kvantni prekidač. Dr Fabio Kosta kaže da sa tim uređajem red događaja - transformacije oblika svetlosti - zavise o polarizaciji.

"Merenjem polarizacije fotona na izlazu iz kvantnog prekidača uspeli smo prikazati da red transformacija oblika svetla nije bio postavljen", rekao je.

"To je tek prvi dokaz principa, ali u većim razmerama neograničeni kauzalni red može imati prave praktične primene, poput poboljšanja efikasnosti računara ili poboljšanja komunikacije".

Još uvek ste zbunjeni?

Ova studija bazirana je na fizici, za razliku od nekih drugih koje tvrde da su dokazale kako je kokoška došla pre koristeći druge metode.

2014. godine britanski naučnici koristili su superračunalo kako bi gledali ljusku jajeta toliko detaljno da su mogli odrediti vitalnu ulogu proteina u procesu formiranja jajeta. Taj protein pronađen je jedino - pogađati - u kokoški.

Prva kokoška koja je postojala bila je rezultat genetskih mutacija koje su se odvijale u zigoti dve "gotovo-kokoši".

Drugi pak veruju da je prvo bilo jaje, s obzirom na to da su se prva amnionska jaja pojavila pre otprilike 340 miliona godina, dok su prve kokoške evoluirale najranije pre 58 godina. Što vi mislite?

Bonus video

SPASAVALI GAZDARICU OD ZMIJE, A ISPALO TRIPUT GORE! Evo zašto ne valja kad su psi veliki čuvari! (VIDEO)!

(Espreso.co.rs/ Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.