SA LJUBAVNIKOM JE ŽIVELA NA KARIPSKOM OSTRVU! Mlađa sestra Elizabete II bila je najveća BUNTOVNICA na svetu!
Foto: Wikipedia

princeza margaret

SA LJUBAVNIKOM JE ŽIVELA NA KARIPSKOM OSTRVU! Mlađa sestra Elizabete II bila je najveća BUNTOVNICA na svetu!

Hirovita, stroga, pametna, okrutna, nesrećna - i puna skandala!

Objavljeno:

Princezu Margareta, mlađu sestru kraljice Elizabete II, imala je zaista buran život.

Hirovita, stroga, pametna, okrutna, nesrećna - tako je opisuje Kreg Braun, koji je napisao autobiografiju ove članice kraljevske porodice.

Njihov otac, kralj Džož VI i sam je govorio da je ozbiljna Elizabeta njegov ponos, a razigrana Margareta njegova radost.

Već prva njena ljubav nije imala srećan završetak. Kad su joj bile 22 godine, zaljubila se u razvedenog kapetana i očevog pomoćnika Petera Taunsenda.

Braun smatra da zapravo niti on, niti ona nisu verovali u tu vezu jer bi se, da se udala za njega, Margareta morala odreći kraljevske porodice i titula, pa živeti građanskim brakom. A to ne bi usrećilo ni Taunsenda.

Margareta je doduše zamolila svoju sestru Elizabetu II, kad je postala kraljica, da joj dopusti brak s Taunsendom, ali sestra je rekla da se strpi još koju godinu. Za njihovu vezu nije znao niko izvan kraljevske porodice.

Problem je bio što prema pravilima anglikanske crkve razvedeni se mogu ponovno venčati samo uz dopuštenje kraljice i oba doma parlamenta. Kad su mediji otkrili njihovu vezu, u roku od 7 dana Toaunsend je bio prebačen u diplomatsku službu u Brisel, a Margareta je otišla na službeni put s Kraljicom Majkom u Rodeziju.

Kad se vratila Taunsend joj više nije bio u vidokrugu i godinu dana kasnije ona se obratila javnosti s pismom u kojem je napisala da se odriče te veze i braka sasvim samovoljno, a Taunsend je podržao tu njenu odluku.

Ipak uskoro se udala za fotografa Entonija Armstrong-Džonesa. Kako su ga opisali - bio je jedan od prvih metroseksualaca i 'socijalni penjač', lovac na dobre prilike, kako ga opisuje Braun.

Međutim, brak nije bio nimalo srećan iako je Armstrong-Džones od Elizabete dobio čak i titulu lorda od Snoudona. Jedna od njegovih bivših svedočila je da je "plakao na njenim golim grudima pri samoj pomisli da se mora udati za kraljevsku rođakinju".

Margareta je ubrzo nakon venčanja počela doživljavati brojna poniženja. Kako svedoči biograf Braun, muž joj je počeo ostavljati neretko ružne poruke na njenom radnom stolu, a jedna od njih je glasila:"24 razloga zašto te mrzim", piše New York Times.

Princeza Margaret
Princeza Margaret foto: Wikipedia

Margareta se silno trudila da takav brak ipak uspe, ali lord Snouden nije uspep ispuniti njena dva prioriteta. Jedan je bio da živi buntovno i boemski iako se udaja za Armstrong-Džonesa činila dobrom prilikom da joj se ta želja ispuni. Udajom za fotografa okružila se ljudima iz šoubiznisa, i uživala u otkačenom društvenom životu 60-ih.

Istovremeno tražila je od svojih partnera, koji su redom dolazili iz građanskih porodica, da cene njeno kraljevsko poreklo i do toga je silno držala.

Jedan od njezinih bivših, Kolin Tenant imao je s njom seksualne odnose, ali mu ona nije dopustila da joj se obraća samo s 'Margaret'. Nakon dugog, opuštenog razgovora, glumac Derek Džejkobi doživeo je da mu je rekla:

- Ne dragi, nećeš mi pripaliti cigaretu! Nismo ipak toliko bliski!

Uvek je oko nje bilo ulizica. Peter Selers uzeo je svojoj ćerki ponija i darovao ga deci princeze Margarehe. Ali, i ona je imala pogani jezik. Jednom je za Džordža Majkla rekla da izgleda kao 'prenašminkana bludnica' pevač joj je odgovorio:

-Možda, ali sam sigurno zaradio ovoj zemlji mnogo više novca nego li ona.

Bilo je i onih koji su ju simpatizirali, poput princa Filipa i Gor Vidala, ali su takvi bili malobrojni i priznali su da je bila nemoguća.

Sredinom 70-ih Margaret je pronašla mnogo mlađeg ljubavnika Rodi Luejna. Živjeli su na karipskom ostrvu Mistik, gde joj je sestra, kraljica Elizabeta II dala imanje .

Štampa ju je napadala zbog zanemarivanja kraljevskih dužnosti koje nikad nije odrađivala s velikim zadovoljstvom. Lord Snoudon je to iskoristio da se prikaže žrtvom, pa se kraljičina sestra, kojoj nije bilo dopušteno da se uda za razvedenog čoveka, i sama razvela od Snoudona 1978.

Ona je pak nastavila buran život, u kojem je bilo i obilja alkohola, cigareta, tableta, pa i droge. Veza sa 17 godina mlađim Luejnom, inače bivšim hipijem i nezaposlenim tipom, koja je trajala osam godina, bila je zaista za to vreme skandalozna.

Takav život ostavio je traga na njeno zdravlje. Najpre joj je operacijom odstranjen deo pluća koji je bio zahvaćen rakom. Nakon operacije doživela je 1998. moždani udar, a onda je godinu dana nakon toga ušla u kadu vrele vode zbog čega godinu dana nije mogla stati na noge zbog opekotina.

Godine 2001. ponovno je doživela moždani udar nakon čega je završila u kolicima i skoro sasvim ostala slepa. Njen otkačeni i uglavnom nesrećni život završio je 9.februara 2002. godine u ranim jutarnjim satima. U snu je doživela još jedan moždani udar koji je bio fatalan.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.