ISPOVEST AMERIČKOG SNAJPERISTE: Ovo je bio moj najveći strah!
Foto: Facebook printscreen

životne lekcije

ISPOVEST AMERIČKOG SNAJPERISTE: Ovo je bio moj najveći strah!

Iz rata je naučio lekcije za ceo život

Objavljeno:

Brendon Veb, snajperista i član jedinice Navy SEAL, borio se u planinama Avganistana i Iraka.

Trenirao je Krisa Kajla, snajperistu po čijem je hitu "American Sniper" Klint Istvud snimio nagrađivani film. U svojoj se vojnoj karijeri suočio s mogućnošću zarobljavanja, pogibije, mučenja i drugih užasa koje civili teško mogu pojmiti.

Međutim, kaže Veb, svi ti ratni horori nisu nikada bili njegov najveći strah - njegov je najveći strah bio neuspeh, dosada, stagnacija i gubitak porodice.

Pa se tako nekadašnji ratnik pretvorio u autora niza bestselera, pokretača i šefa kompanije koja vredi milione dolara i preduzetnika koji u svoje prijatelje ubraja astronaute, milijardere i političare.

Brendon Veb
Brendon Veb foto: Facebook printscreen

Pre svega toga, Veb je ozbiljno kontemplirao o tome da se baci s mosta. Nakon odlaska iz vojske propao mu je prvi biznis, izgubio je životnu ušteđevinu, a raspao mu se i brak, što ga je najviše dotuklo.

- Nisam bio na terenu više od pet godina, gradio sam biznis u koji sam uložio svu svoju ušteđevinu, novac kolega iz vojske, članova porodice i banke. I to se sve raspalo. Onda me ostavila supruga i sa sobom uzela naše troje dece. Postoje strahovi poput straha od povrede, smrti, letenja ili utapanja. Lično ceo dan mogu razgovarati o bombama i mecima, ili truljenju u iračkom zatvoru. Ali, ovo što se meni dogodilo bilo je ostvarenje mojih najgorih noćnih mora - piše Business Insider prenoseći delove Vebove knjige "Mastering Fear: A Navy SEAL'S Guide".

Život je ponovno sagradio tako što je, kaže, "pustio kokos".

- Prijatelj s Filipina rekao mi je da tamo majmune hvataju tako što iskopaju rupe u koje stave kokos i natrpaju još zemlje i peska da ostane samo malena rupa. Majmun dođe, gurne ruku i shvati da ne može izvući kokos ali ga ne želi pustiti jer se boji gubitka, a onda umesto toga izgubi slobodu - kaže Veb koji je vrlo brzo nakon ličnog kraha ponovno pokrenuo život.

- Sedeo sam u svojoj unajmljenoj sobi i kontemplirao. Posebno o propalom braku, to je bilo zaista teško za prihvatiti. Dugo smo bili zajedno, i bila je uz mene dok sam prolazio snajpersku školu, ali naša ljubav, na moj užas, nije preživela sve izazove koji su bili ispred nas. Zaista sam razmišljao o skakanju s mosta, ali nisam to mogao učiniti svojoj deci, osim toga, život je tek bio ispred mene. Nazvao sam sve veze i poznanike koje sam imao, te se odlučio pobrinuti sam za sebe i naći posao - piše Veb.

Dobio je vrhunski plaćen posao u konsultantskoj kompaniji koja je sarađivala s vojskom. Zarađivao je golem novac, počeo vraćati dugove. Postao je šef odeljenja, pa je radio s odličnim mentorima i upoznavao nove ljude.

- Bivša supruga i ja ostali smo bliski, i nastavili odgajati naše troje predivne jece, koji su mi najvažniji na svetu, a na poslu situacija nije mogla biti bolja. Ali, ja nisam bio zadovoljan i nisam bio na miru. Razmišljao sam o kokosu. Kada sam prijateljima samo pola godine nakon startanja rekao da odlazim, oni su se ozbiljno zabrinuli za moje psihičko zdravlje. Podsećali su me na moj prvi fijasko, na to kako sam mnogo postigao u kratkom roku, o tome šta mi se može dogoditi i slično tome. Priznajem, imali su dobre argumente. Međutim, ja sam odlučio kako apsolutno ne želim da mi život diktira strah - objasnio je Veb.

Nije hteo, kaže, nastaviti da drži kokos i izgubiti svoju slobodu. Zapitao se što ljude tera ili zadržava na radnim mestima koja ih ne zadovoljavaju, zašto se ne pokreću i koriste prilike koje im se pružaju, zašto ne ostvare nešto bolje od onog na čemu su u tom trenutku.

-Savladavanje straha počinje odlukom, a onda se nastavlja "vežbom" i ponavljanjem tih odluka kako bi bili što pripremljeniji za taj skok u nepoznato i akciju usprkos strahu. Ali u devet od deset puta, kada dođe vreme da se napravi taj skok, nešto ljude zaustavi u tom poslednjem, finalnom potezu - piše Veb.

Deo je to, piše Veb u svojoj knjizi, i odrastanja i prekidanja veza sa svim mehanizmima zaštite koji nam daju osećaj sigurnosti. Otpuštanje je to kočnica i gubitka kontrole, te suočavanja sa strahovima.

- Pustio sam kokos. Otišao s posla i napravio još jedan start-up. Nakon nekoliko godina za moju je kompaniju ponuđeno 15 miliona dolara, a danas vredi i deset puta više. Vredelo je, ali prvi je korak bio suočavanje sa strahom i puštanje kokosa iz ruke- piše veb koji je autor ili koautor 12 knjiga.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.