KOPRCAO SE 14 MINUTA PRE NEGO ŠTO JE UMRO: Ovaj Amerikanac je obesio 106 NACISTA, a njegova životna priča je potpuno SULUDA!
Foto: Youtube printscreen

DŽON VUDS

KOPRCAO SE 14 MINUTA PRE NEGO ŠTO JE UMRO: Ovaj Amerikanac je obesio 106 NACISTA, a njegova životna priča je potpuno SULUDA!

Vuds je prštao samopouzdanjem i gotovo se hvalio svojom učinkovitošću po ubistvima 10 muškaraca u samo 106 minuta

Objavljeno:

Teško da će nacisti i njihovi zločini kod ljudi izazvati bilo kakvo saosećanje.

Naprotiv, izazvaće sasvim druga osećanja, kao što su bes i ljutnja. Ali oni koji su videli smaknuće Juliusa Štrajhera, nacističkog političara i antisemitskog propagandista, nakon što je osuđen za ratne zločine u Nirnberškom procesu, reći će kako je bila reč o pravoj agoniji.

Nakon što mu je stavljena omča na njegov vrat i kapuljača prebačena preko glave, ozloglašeni urednik Der Stürmera, uspeo je procediti svoj poslednji Heil Hitler pre nego ga je omča povukla na vešalima. I agonija je počela.

Kao što je nekolicina promatrača mogla da vidi - nešto nije bilo u redu. Omča ga ipak nije ubila odmah. Deo vremena proveo je viseći u hlapljivoj borbi za vazduhom. Dopisnik International News Servicea izvestio je kako je američki egzekutor, čovek koji je sprovodio vjšanja, i narednik Džon Vuds nestao iza tamne tkanine kako bi popravio situaciju.

- Nisam bio raspoložen da ga pitam šta je uradio, ali sam pretpostavio kako je povukao viseće telo- napisao je dopisnik tog 16. oktobra 1946. godine.

Bilo kome drugom to je moglo biti jako neprijatno iskustvo posebno na takvom smaknuću kojeg je pratio veliki interes javnosti. Ali Vuds, nesrećni čovek sa strašnom prošlošću, uživao je u svojoj ulozi slanja 10 osuđenih, najviših nacističkih zvaničnika u smrt.

Činjenica da je navodno 'zeznuo' barem tri vešanja, osim 20 drugih tokom svoje kratke karijere, nije mu puno smetala.

- I to je posao koji neko treba da radi- rekao je jednom reporteru toga dana.

Vuds je rođen 1911. godine a podigli su ga baka i deda u malom gradiću u Kansasu. Napustio je srednju školu i nakon neuspešne potrage za poslom, priključio se mornarici.

Međutim, ni to nije baš bio posao za njega jer nije voleo da sluša naređenja. Odlučio je da pobegne, ali kako ni u tome nije bio uspešan, nakon što su ga uhvatili, proglašen je "psihotičnim" i otpušten.

Svoje neuspehe nastavio je da nižei u poslovima koje je obavljao, pa se ni na jednom nije dugo zadržao. Završio je u skandaloznom braku i uhapšen zbog izdavanja lažnog čeka. Kada je izbio 2. svetski rat, Vuds je pozvan u vojsku na mesto borbenog inženjera, i čini se kako njegovo otpuštanje iz mornarice zbog psihičkih problema niko nije ni primetio.

I tada je došao Dan D. Vuds se iskrcao u Normandiji za vreme jednog od prvih napada, ako je verovati autoru Frenč Meklinu, penzinoisanom vojnom pukovniku.

Vrlo verovatno ga je to iskustvo toliko potreslo pa se odmah javio na poziv za čoveka koji obavlja vešanja. Rekao im je tada kako već ima iskustva i da je pomogao u smaknućima nekoliko muškaraca u Teksasu i Oklahomi.

- Lagao je, ali vojska nije proveravala to što je rekao, prvenstveno iz razloga što nismo zapravo hteli pronaći nešto što nam ne odgovara ili smo probali proveriti pa nam je bilo preteško - rekao je Maklin.

Vuds je u roku od jednog dana započeo obuku vešanja, piše Ozy. Tih je dana, rekao je vojni istoričar Frederik Borh, smrtna kazna bila uobičajena kazna američkim vojnicima koji su počinili posebno stravične zločine kao što su ubistva i silovanja.

Bio je to efikasan način održavanja discipline u to ratno vreme. Vuds je bio jako zaposlen a od 96 smaknutih vojnika u Evropi i Severnoj Americi za vreme 2. svetskog rata on je obesio njih 30.

Međutim, poslovna neuspešnost pratila ga je i na ovom poslu. Zbog njegovog manjka iskustva vešanja nisu baš prolazila glatko. Ipak njegova jeziva karijera doživela je vrhunac za vreme nirnberških suđenja. Od 11 najviših nacističkih zvaničnika koji su osuđeni za ratne zločine, njih deset poslani su Vudsu. Dva sata pre nego je došao red na njega bivši nemački zapovednik vazdušnih snaga Herman Gering ubio se popivši cijanid i tako se spasio od smrti vešanjem.

Vuds je nemilosrdno vešao zločince
Vuds je nemilosrdno vešao zločince foto: Youtube printscreen

Smaknuća nisu bila baš čista ubistva. Joakimu fon Ribentropu, bivšem ministru koji je bio prvi na redu, trebalo je 14 minuta da umre. Drugom zatvoreniku Vilhemu Kajtelu trebalo je gotovo dvostruko više vremena.

I dok su možda te greške bile slučajne Meklin veruje kako je Strajherovo smaknuće takvo bilo namerno.

- Na tim je smaknućima Vuds hteo i insistirao da bude u glavnoj ulozi - rekao je Meklin prisećajući se jednog poručnika koji je rekao kako se Vuds smeškao za vreme smaknuća.

Tog ozloglašenog dana Vuds je prštao samopouzdanjem i gotovo se hvalio svojom učinkovitošću po ubistvima 10 muškaraca u samo 106 minuta.

- Nisam bio nervozan - rekao je reporteru Time magazina nakon vešanja.

- Momak ne sme dopustiti da bude nervozan u ovom poslu.

Jako je uživao u svojoj kratkoj ozloglašenosti. Umro je nekoliko godina nakon toga, a mnogi će reći sumnjivom smrti. Ubio ga je strujni udar na pacifičkom ostrvu Enivetok gde je služio u inženjerskoj jedinici.

Sumnja je povezana s podatkom kako su navodno u tom trenutku na ostrvu bili prisutni nemački naučnici koji su radili na američkom vojnom programu. Ko god bio odgovoran za njegovu smrt, čini se Vuds je umro puno brže nego oni koje je morao smaknuti on.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.