Amerikanci su hteli da UNIŠTE SSSR, ali Jugoslaviju nisu smeli, zbog JEDNOG RAZLOGA!
Foto: Profimedia

OZBILJNA SILA

Amerikanci su hteli da UNIŠTE SSSR, ali Jugoslaviju nisu smeli, zbog JEDNOG RAZLOGA!

Vojni zapovednici SAD mogli su da odgovore napadom protiv čitavog "kinesko-sovjetskog" bloka

Objavljeno:

Američki nuklearni ratni planovi tokom mandata predsednika Lindona Džonsona uključivali su mogućnost udara na čitav niz nuklearnih, konvencionalnih vojnih i gradsko-industrijskih ciljeva s ciljem uklanjanja Sovjetskog Saveza "iz kategorije velikih industrijskih sila" i uništenjem SSSR-a kao "održivog društva". Poverljive informacije objavljuje National Security Archive, specijalizovani projekat za publikaciju nekad poverljivih američkih dokumenata. Najveći problem leži u činjenici da je ogroman broj planova za nuklearni rat i dalje strogo čuvana tajna, pa se o svemu može saznati tek iz sekundarnih izvora. Tako je i u ovom slučaju otkriveno što je Džonson planirao tek nakon što su otkrili svojevrsnu recenziju planova za uništenje Sovjetskog Saveza.

Dokument, pregled Jedinstvenog integrisanog operativnog plana (SIOP), iz juna 1964. godine, pokazao je da su političari nastavili da prihvataju opciju smaka sveta kao realnu posledicu nuklearnog rata. U skladu s tim, SIOP je postavio visoke zahteve za uništenjem - 95 odsto za najvažnije nuklearne ciljeve - osiguravajući time da je dovoljno moćan za praktično uništenje društva. SIOP-62 i njegovi naslednici uključivali su masovne nuklearne napade na kinesko-sovjetske ciljeve, s hiljada bombi usmerenih na više od hiljadu ciljeva, a kategorija "Alpha" nuklearnog oružja i sastavi isporuke - rakete i bombarderi s nuklearnim bombama - bila je najveći prioritet.

SIOP-63 utvrdio je da SAD moraju s više komada nuklearnog oružja pogoditi svaki cilj kako bi osigurali visoku verovatnost uništenja svakog cilja. National Security Archive objavio je i nove informacije o instrukcijama nuklearnog napada koje je odobrio predsednik Džonson u martu 1964., pod kodnim nazivom "Furtherance". Instrukcije su pokrivale određenu situaciju krajnje nužde: ako je Sovjetski Savez iznenada napao i ako SAD predsednik i naslednici nisu bili dostupni i ako bi detoniranje nuklearnog oružja na teritoriji SAD moglo biti potvrđeno. Pod tim okolnostima, vojni zapovednici SAD mogli su da odgovore napadom protiv čitavog "kinesko-sovjetskog" bloka, što je značilo sve zemlje povezane s Moskvom i Pekingom. Prema nedavno deklasifikovanom dokumentu iz knjižnice Lindona B. Džonsona, samo Jugoslavija je trebala da bude pošteđena takvog napada zbog svog statusa i nezavisnosti.

Bonus video

Espreso intervju nedelje - Miloš Jovanović

(Espreso.co.rs/ Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.