MONSANTO ĆE OVOM ČOVEKU MORATI DA ISPLATI MILIONSKU ODŠTETU: Razotkrio je da OVAJ NJIHOV PROIZVOD izaziva RAK, a to će platiti životom...(FOTO)
Foto: Reuter

kompanija bez skrupula

MONSANTO ĆE OVOM ČOVEKU MORATI DA ISPLATI MILIONSKU ODŠTETU: Razotkrio je da OVAJ NJIHOV PROIZVOD izaziva RAK, a to će platiti životom...(FOTO)

Džonson je čak jednom kontaktirao kompaniju kada mu se pojavio osip. Nikada ga nisu nazvali nazad.

Objavljeno: 14:45h

Ozloglašena kompanija Monsanto moraće da isplati 289 miliona odštete školskom redaru koji tvrdi da im je njihovo sredstvo protiv korova uzrokovalo terminalni rak.

Monsanto je najavio da će se žaliti na odluku kalifornijskog suda, ali ova presuda ohrabriće mnoge koji tvrde da su zbog sredstva ove kompanije dobili Non-Hodgikov limfom.

Divejn Li Džonson godinama je kao redar održavao školsko dvorište koristeći Monsantova sredstva protiv korova Roundup i Ranger Pro, zbog kojih se razboleo.

- Porota je zaključila da je Monsanto znao šta radi pogrešno, ali su nastavili to da rade zanemarujući ljudske živote. Ovo treba da pošalje snažnu poruku odboru Monsanta - rekao je Robert Kenedi Džunior, advokat bolesnog redara.

Džonson je kao redar 20 do 30 puta godišnje radio sa pomenutim sredstvom protiv korova. Dva puta je došao u direktan kontakt sa proizvodom usled nezgode. Poslednji put se to dogodilo 2012. godine, a samo dve godine kasnije dijagnostikovan mu je opasan oblik raka, sa samo 42. godine.

Sredstvo koje izaziva rak
Sredstvo koje izaziva rak foto: Reuter

Šta više, Džonson je čak jednom kontaktirao kompaniju kada mu se pojavio osip. Nikada ga nisu nazvali nazad.

Džonson je sada na samrti, a suđenje je bilo ubrzano upravo zbog toga što mu doktori predviđaju kratak životni vek.

Zamenik predsednika Monsanta Skot Patridž izjavio je da se kompanija "saoseća" sa Džonosom i njegovom porodicom, ali da su stotine istraživanja pokazala da glifosat - sastojak sredstva protiv korova - ipak ne izaziva rak.

Međutim, Svetska zdravstvena organizacija zaključila je još 2015 da glifosat može izazvati rak kod ljudi.

Takođe, čak i da sam taj sastojak nije opasan, u kombinaciji sa drugim hemikalijama u Monsantovom sredstvu svakako postaje smrtonosan.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Vox.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.