14 NAJMISTERIOZNIJIH TEORIJA ZAVERA: Vanzemaljci, reptil elite, misteriozna ubistava i lažni identiteti! (FOTO)
Foto: Pixabay

BEST OF

14 NAJMISTERIOZNIJIH TEORIJA ZAVERA: Vanzemaljci, reptil elite, misteriozna ubistava i lažni identiteti! (FOTO)

Danas su internet sadržaji prepuni teorija o svetu u kome živimo, ko ga vodi i zašto, gde smo sve bili u zabludi, šta se dogodilo, a šta ne

Objavljeno:

Teorije zavera nisu novitet u ovom našem svetu, ali su svoju ekspanziju definitivno doživele sa pojavom interneta. Danas su internet sadržaji prepuni teorija o svetu u kome živimo, ko ga vodi i zašto, gde smo sve bili u zabludi, šta se dogodilo, a šta ne...

Od sletanja na mesec, preko vanzemaljaca koji posećuju zemlju, pa sve do rešavanja misterioznih ubistava i dovođenje identiteta istorijskih ličnosti u pitanje... Odabrali smo za vas nekoliko najpoznatijih teorija zavere, koje su aktuelne i danas! A da li se radi o "nebulozama" ili su ove teroije naš prozor u stvarni svet, koje nas istovremeno "prodrmaju" i teraju da se zapitamo da li su stvari zaista onakve kakvim nam se predstavljaju i kakvim nam se čine, ocenite sami.

foto: Profimedia

1. Sletanje na Mesec

Sletanje Apoloa 11 1969. godine, prema nekim teorijama bio je samo trik američke vlade, koja je želela da pretekne Rusiju u trci do Meseca.

Mnogi Amerikanci veruju da čovek nikada nije odleteo na Mesec i da Nil Armstrong 1969. nije zakoračio na Zemljin satelit, već da je sve bila holivudski dobro režirana predstava na Zemlji. Veruje se da je Vašington obmanuo čovečanstvo o istorijskom letu misije „Apolo 11" kako bi skrenuo pažnju sa nepopularnog rata u Vijetnamu. Cinici se pitaju zašto čovek nikada nije ponovo otišao na Mesec.

Otisak noge Nila Armstronga i Baza Oldrina na površini Meseca je prema njihovom mišljenju lažan, jer postoji nekoliko anomalija poput senke, koja ide u različitim pravcima i vetar koji duva u američku zastavu.

Kako se američka zastava vijorila na Mesecu kada je tamo bezvazdušni prostor i kako se na snimcima nije video krater koji je letelica teška 17 tona morala da ostavi na površini Zemljinog satelita, pitaju se pristalice ove teorije?

foto: wikipedia / Public domain

2. Zavera Pentagona Postoji i teorija o tome da nikakav avion nije udario u Pentagon 11. septembra, te da je eksploziju izazvala bomba unutar zdanja, koju su postavili sami Amerikanci. Teoretičari tvrde da nikakva olupina Boinga 747 nije pronađena na mestu zločina, nekoliko prozora je ostalo netaknuto, što implicira da je razorna moć bila manja od one koju bi izazvao udar aviona u zgradu.

Prema zvaničnoj verziji događaja od 11. septembra 2001. rušenje kula „Bliznakinja" bila je kontrolisana akcija a ne teroristički akt Al Kaide. Smatraju da to što su komadi polomljenog materijala ispadali kroz prozore govori o tome da je eksplozija podmetnuta. Dalje, navode da se avioni za komercijalne letove prave od lakih aluminijumskih materijala, pa nisu mogli da nanesu katastrofalna oštećenja čeličnoj konstrukciji.

Po njima, iza svega stoji Vašington, koji je tražio povod za napad na Irak i Avganistan, a umešan je i Izrael, koji je blagovremeno javio Jevrejima u Njujorku da ne odlaze na posao.

foto: Profimedia

3. Besplatna energija Veliki broj pristalica teorija zavera, takođe tvrdi da je uznapredovala energetska tehnologija, ali da je to strogo čuvana tajna, koju grupa profitera ostavlja zataškanu kako bi zarađivali na nafti i gasu.

Fenomen tzv. "slobodne energije" dobijen je iz nevorovatnih otkrića o superprovodljivosti struje, koja prevazilazi naše dosadašnje shvatanje nauke i koja bi proizvodnju energije učinila lakšom.

foto: Youtube prinscreen

4. Bermudski trougao

U Bermudskom trouglu ili Đavoljem trouglu nestao je veliki broj aviona i brodova pod nerazjašnjenim okolnostima. Još davne 1950. godine pisalo se o čudnim i natprirodnim aktivnostima.

Poslednji nestanak vezuje se za portorikanski avion u kome je letelo 12 putnika. Zabeležen je i slučaj nestanka aviona sa radara 2007. godine koji je prenosio medicinsku pomoć.

foto: Fonet

5. Pol je mrtav Urbana legenda kaže da je Pol Mekartni umro 1966. godine, te da je on tada zamenjen osobom koja je ličila na njega i zvučala kao on.

Teoretičari zavere tvrde da je dokaz za to utisnut u tekstove Bitlsa, uključujući i "mrmljanje" Džona Lenona između pesama I am so tired i Blackbird, koja kada se pusti unazad zvuči kao "POL JE MRTAV ČOVEČE".

"Nedostaje mi, navodno je zamenjen Vilijamom Kempbelom, pobednikom takmičenja Dvojnik."

foto: Profimedia

5. Smrt princeze Dajane

Neki veruju da je smrt bivše žene princa Čarlsa u saobraćajnoj nesreći u Parizu, pre 12 godina bilo namešteno ubistvo, koje joj je podmetnula kraljevska porodica, kako bi je sprečili da se ponovo uda. Kada su Dajana, njen dečko Dodi Fajed i vozač poginuli, Fajedov otac dodali su ulje na vodu tvrdnjama da su ubijeni. Zaverenici kažu da je ona bila trudna, a pisma u kojima se tvrdi da joj je Čarls namestio ubistvo posthumno su objavljena. Princeza Dajana tog 31. avgusta 1997. u Parizu nije nastradala u običnoj saobraćajnoj nesreći - omiljena je teorija zavere na Ostrvu. Dajanina smrt tumači se kao zavera u koju su umešane obaveštajne službe i članovi kraljevske porodice.

Međutim, nema slaganja oko toga da li je Dajana stvarno nastradala ili je dobila novi identitet. Ankete javnog mnjenja pokazuju da i dalje ima Britanaca koji veruju da princeza živi s novim identitetom i da je izmišljenom saobraćajkom htela da pobegne od znatiželjne javnosti i dvora na kojem je nisu voleli.

Ali, Muhamed al Fajed, otac Dodija al Fajeda, Dajaninog ljubavnika koji je poginuo zajedno s njom i vozačem Anrijem Polom u pariskom tunelu "Alma", tvrdi da je dvor ubio princezu jer je nameravala da se uda za njegovog sina, muslimana.

Spekuliše se i da Polov uzorak krvi, u kojem je pronađena visoka koncentracija alkohola, nije pripadao njemu, nego jednom čoveku koji je iste noći izvršio samoubistvo. Ipak, istraga je na osnovu DNK testa potvrdila njegov identitet.

Zvaničan izveštaj lorda Stivensa na 800 strana utvrđuje da je reč o nesrećnom slučaju izazvanom prebrzom vožnjom pod uticajem alkohola. Negirano je da je princeza bila trudna, što je Dodi al Fajed navodio kao razlog za Dajanino smaknuće, jer dvor navodno nije mogao da dozvoli da majka budućeg engleskog kralja rodi dete muslimana. Nije potvrđena umešanost princa Filipa i obaveštajnih službi Em-Aj pet i Em-Aj šest.

6. Zataškavanje Rozvela

Mnogi veruju da je američka vojska zataškala tragove vanzemaljske letelice koja je pala u Rozvelu, u Novom Meksiku, 8. jula 1947 tvrdnjama da je "leteći disk" ustvari bio balon za vremenske prognoze.

S druge strane teoretičari tvrde da su na licu mesta pronađeni ostaci svemirske letelice, kao i tela vanzemaljaca.

foto: Printscreen/Mashable

7. Globalno zagrevanje

Porast prosečne temperature za 0,8 stepeni Celzijusovih u poslednjih sto godina i topljenje leda na Antarktiku nisu za svakoga dokazi da globalno zagrevanje zaista postoji. Dok veliki broj naučnika i aktivista dokazuje da je zagrevanje izazvano ljudskim aktivnostima i da predstavlja pretnju za opstanak planete, drugi smatraju da je reč o zaveri vlada, stručnjaka i nevladinih organizacija.

Naime, oni koji tvrde da je reč o izmišljotini kažu da je Amerika posle Hladnog rata tražila novog neprijatelja ili da su političari i borci za zaštitu životne sredine pronašli razlog da naprave takozvanu svetsku vladu.

Ova teorija u poslednje vreme kao da nema granica, pa ide čak i dotle da pominje kako su naučnici "pregrejali" pregrejavanje da bi uplašili vlade i pribavili novac za istraživanje.

No postoji i kontra teorija.Oni koji su zabrinuti za opstanak planete kažu da o svetskoj vladi nema ni govora, što najbolje dokazuju primeri svetskih konferencija posvećenih smanjenju misije štetnih gasova na kojima nacionalne vlade nikako ne mogu da se dogovore o kvotama. Takođe, "Grinpis" tvrdi da je devet od deset naučnika koji negiraju postojanje klimatskih promena na platnom spisku naftnih kompanija ili korporacija koje se bave eksploatacijom gasa, dakle značajnih emitera izduvnih gasova.

foto: AP

8. Sida

Teorija zavere o sidi je definitivno jedna od najzastupljenijih. Naime, ona tvrdi kako sida nije preneta sa majmuna na čoveka, već je stvorena u labaratoriji kao moćno biološko oružje za uništenje crnaca i homoseksualaca.

Kao tvorca ovog virusa navode CIA-u, a kao razlog proizvodnje istog, neželjenih delova populacije. Novozaraženi, po ovoj teoriji, u SAD su čak u 45 odsto slučajeva Afroamerikanci, iako čine 13 odsto američke populacije.

Prema drugoj teoriji, HIV su napravile farmaceutske kompanije da bi zarađivale na lekovima za obolele. Treća, pak, smatra da se pojava side u Africi može pripisati programu Svetske zdravstvene organizacije za iskorenjivanje velikih boginja, sprovedenom sedamdesetih godina 20. veka.

Zvanično, američki stručnjak za primate Džim Mur lansirao je teoriju da su uzročnici virusa zaraženo meso majmuna i nesterilizovane igle. U prvim decenijama 20. veka Afrika je još bila kolonizovana i veliki deo stanovništva radio je u radnim logorima s lošom higijenom, oskudnom hranom i velikim fizičkim zahtevima. Ljudi su iscrpljivani i zdravlje im je narušeno. To je, prema tvrdnjama ovog naučnika, bilo dovoljno da virus koji napada imuni sistem pređe sa šimpanzi na čoveka.

U ljudskom telu ovaj virus mutira, a širi se upotrebom nesterilizovanih igala i korišćenjem usluga prostitutki.

foto: Fonet

9. Treći metak u Zorana Đinđića

U zvaničnoj verziji o ubistvu Zorana Đinđića navodi se kako je on 12. marta 2003. godine ispred ulaza u zgradu Vlade ubijen od strane Zemunskog klana. Ova verzija, međutim, nikada nije sasvim prihvaćena, makar u jednom delu javnosti.

Po presudi Specijalnog suda, zločin su organizovali pripadnici pomenutog klana i Jedinice za specijalne operacije. Milorad Ulemek Legija, bivši komandant JSO, i Zvezdan Jovanović, pomoćnik komandanta jedinice, osuđeni su na po 40 godina zatvora zbog ubistva premijera i ranjavanja njegovog telohranitelja Milana Veruovića.

Presuda ističe da je Jovanović ispalio dva metka, jedan u premijera i jedan u Veruovića, iz Ulice Admirala Geprata 55. Međutim, Veruović je ostao uveren da je ispaljen i treći metak i to je dosledno tvrdio tokom celog suđenja Đinđićevim ubicama, kao i posle.

Upravo ta verzija događaja je verzija koju su prihvatili i razrađivali neki novinari. Uz to mnogima je na suđenju nedostajala politička pozadina, odnosno mnogo je primedbi na račun toga što nije bilo reči o mogućim nalogodavcima zločina, koji su, navodno, angažovali Legiju i Jovanovića.

Opet, mnogo svedoka je potvrdilo da je čulo samo dva hica. Veštak je tvrdio da je Veruović zaista mogao da stekne utisak o trećem metku, jer je onaj koji je prošao kroz njega, drugi metak, udario u zid. To je Veruović brojao kao treći, istakao je veštak. Nisu pronađeni materijalni dokazi o trećem metku, niti su dokazane veze političara s ovim zločinom, a nikad nije do kraja razjašnjena "politička pozadina" atentata na premijera Đinđića.

foto: Profimedia, Na fotografiji: Josip Broz Tito

10. Jugoslovenstvo Josipa Broza

Najkortroveznija teorija zavere definitivno je ona o Josipu Brozu Titu, koja i danas izaziva mnoge rasprave.

O Josipu Brozu Titu pričaju se najčudnovatije priče a neke od najzastupljenijih su da onaj Josip Broz koji se rodio u Kumrovcu 1892. nije Broz koji je vladao Jugoslavijom kao njen doživotni predsednik.

Brojne knjige koje se bave njegovim životom i SFRJ tvrde da je nekoliko ljudi igralo ulogu Tita. U poslednje vreme najviše se govori o tome da Tito nije bio Jugosloven. Vetar u leđa ovoj teoriji daju dokumenta američkih tajnih službi s kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti.

Prema ovoj analizi, Tito je govorio srpskohrvatski s poljskim i ruskim naglaskom, verovatno je bio Poljak ili Rus, ali nikako Jugosloven, što mu je pomoglo da nepristrasno i dosledno rešava etničke sukobe u zemlji.

Amerikanci su kao argument potegli i to da je Draža Mihailović posle susreta s Titom bio ubeđen da je ovaj Rus. Dokazi za Titovo nejugoslovensko poreklo nikada se nisu pojavili. Priče o čudnom akcentu uglavnom su raspršivane tvrdnjama da se u kraju u kojem je Tito rođen, hrvatskom Zagorju, tako govori i da njegov naglasak uopšte nije čudan ako se zna odakle potiče.

foto: Fonet/Reuters/Ilustracija espreso.co.rs

11. Reptil elita

Za ovu teoriju može se reći da je relativno "mlada". Ali to je nikako ne čini manje razrađenom i neobičnom.

Naime, ova teorija tvrdi kako postoji rasa reptilskih vanzemaljaca - Anunaki sa Planete Nibiru, koji su sleteli na planetu zemlju kako bi iskoristili njene resurse.

Tvrdi se i kako su bili tu na početku razvoja ljudskog roda, te su odlučili da manipulišu ljudskim DNK kodom, koji su spojili sa svojim i tako stvorili reptil elitu koja prikriveno vlada celom Zemljom, a krajnji cilj im je da porobe ljudsku rasu. Među tim humanoidnim reptiliima su slavni glumci, sportisti, predsednici država, članovi kraljevskih porodica, kao i mnoge druge bitne ličnosti. Pa čak i Džastin Biber.

foto: Pixabay

12. Masonska loža (Freemasons/Slobodni zidari)

Ova teorija razvila je celi jedan koncept nevidljive ili tajne vlade. Međutim, pre je reč o diskretnom udruženju ljudi koji jednostavno rečeno, upravljaju svetom, a kao „slobodni zidari“ (freemasons) ga „grade“ onako kako smatraju najboljim.

Oni su, kako tvrdi ova teorija, oni koji izazivaju svetske ratove, klimatske promene... Tajni znakovi i simboli, prostorije, sastanci i odluke čije se posledice prezentuju, nekada tek decenijama kasnije, uz neizbežni uglomer, šestar, „svevideće oko“ i piramidu, su glavne odlike masonerije.

Masonerija ne poznaje rasu ili nacionalnost, već jedinstvenu ideju sveta, koja okuplja ogroman broj ljudi, među kojima ima mesta čak i u našoj Srbiji. Čudo da ih nismo već rasturili.

foto: Pixabay

13. Kako su izgrađene piramide?

Teorija zavere o piramidama tvrdi kako su one izgrađene od strane vanzemaljaca ili nekih drevnih izgubljenih civilizacija. kao dokaze navode brojna istraživanja, veličinu, težinu piramida, poziciju istih u odnosu na zvezde i polove, a sve to kako kažu zahteva tehnologiju koja ljudima tada nije bila poznata niti su je posedovali.

Polemiše se i o tome čemu služe piramide, da li su mesta za sletanje vanzemaljskih letelica, neka vrsta energetskog izvora, spomenik drevne civilizacije?

Piramide u Gizi su izgrađene oko 2500 godina p.n.e. kao grobnice faraona, uvrštane su u sedam svetskih čuda, predstavljaju vrhunac drevne egipatske arhitekture i hiljadama godina su važile za najveće ljudske građevine.

foto: beta.adn.com

14. HAARP

HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) je istraživački projekat američke vlade, lociran na Aljasci, a namenjen istraživanju jonosfere u cilju razvijanja novih metoda komunikacija i sistema nadgledanja. H

AARP je kriv za nestanak aviona MH370, zemljotres u Japanu, pad svemirskog šatla, izazivanje polarnih vorteksa a i poplava u Srbiji, makar tako tvrde teoretičari zavere. Možemo slobodno reći da šta god da se desi, bilo tehnička greška ili prirodna katastrofa, uvek može da se okrivi ovaj program.

Teorija je nakon poplava u Srbiji eksplodirala na Internetu, gde je otprilike svaka veća antena bila deo HAARP sistema. Najveći broj pristalica ove zavere u Srbiji, veruje da je glavna antena locirana u Barajevu i da u potpunosti kontroliše klimu teritorije Srbije.

Bonus video:

Igor Ćuzović - Gostovanje na TV Prvoj

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.