VEČERAS OKO 21 SAT OBAVEZNO IZAĐITE NAPOLJE: Ovo što se sprema na nebu, sigurno nikada niste videli (VIDEO)
Foto: Pixabay

NESVAKIDAŠNJI PRIZOR

VEČERAS OKO 21 SAT OBAVEZNO IZAĐITE NAPOLJE: Ovo što se sprema na nebu, sigurno nikada niste videli (VIDEO)

Zašto je ova pojava toliko značajna?

Objavljeno: 20:52h

Tokom spektakularnog pomračenja Meseca u petak, Mars je bio u opoziciji, odnosno tačno nasuprot Suncu u odnosu na Zemlju.

Kada bi Zemlja i Mars kružili oko naše najdraže zvezde u savršenim kružnicama to bi značilo da su tada i međusobno najbliži, no kako su im putanje izdužene, odnosno eliptične, dve planete će se naći najbliže upravo večeras, kada će biti udaljeni samo 57,6 miliona kilometara, a što je još lepše, Mars će biti sjajan još iduću sedmicu, dve.

Ako večeras propustite da vidite Crvenu planetu, na idući ovakav prizor čekaćete dve godine.

Znači li to da će biti veći od Meseca?

Ne, ni za boga. Iako na društvenim mrežama kruže slike prividno divovske Crvene planete, Mars će biti tek četvrto najsjajnije nebesko telo (nakon Sunca, Meseca i Venere). Tek će danas dostići i prestići po prividnoj veličini Jupiter, a inače će i divovska planeta biti sjajnija. Štaviše, ako ikada vidite prizor na slici, znači da je došao smak sveta (kojeg isti ti koji šire ovakve montaže vole da predviđaju).

Prizor koji hoćete videti (uz nadu da će nebo biti vedro, a vi se maknuti od svetlosnog zagađenja) više će izgledati ovako:

Ali zašto je onda toliko značajno?

Pa i nije nešto neponovljivo, ali svakako vredi pogledati. Slično kao i položaj opozicije, i bliski položaji se ponavljaju svakih, otprilike, 26 meseci. Kako putanje Zemlje i Marsa nisu uvek jednake nego ih neznatno rastežu, skraćuju i menjaju im oblik Sunce i druge planete (divovski Jupiter recimo dosta utiče na putanju Marsa), a osim toga, međusobno su malo nagnuti ni ti položaji bliskog prolaza nisu uvek jednako udaljeni. Recimo, noćas će Mars i Zemlja biti udaljeni 57.6 miliona kilometara, a najmanja udaljenost uopšte je tri miliona kilometara manja. Ipak, koliko će Mars biti vidljiviji pokazuje NASA-in prikaz za sve one srećnike koji će ga gledati kroz teleskop.

Bonus video

Espreso intervju - Slavica Đukić Dejanović

(Espreso.co.rs/ Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.