FEMINISTIČKA REVOLUCIJA U DREVNOM KRALJEVSTVU: Sultan ostrva JAVA želi da ga nasledi ĆERKA, a zbog toga bi mogao da ima UŽASNE POSLEDICE!
Foto: Wikipedia

BORBA PROTIV PATRIJARHATA

FEMINISTIČKA REVOLUCIJA U DREVNOM KRALJEVSTVU: Sultan ostrva JAVA želi da ga nasledi ĆERKA, a zbog toga bi mogao da ima UŽASNE POSLEDICE!

Sultan je veoma modernih shvatanja, ali njegovi protivnici su veoma glasni

Objavljeno:

Sultan Jogijakarte ima značajnu političku i duhovnu poziciju i moć nad indonežanskim ostrvom Java.

Sada, on želi da svoju ćerku postavi za svoju naslednicu, a ovaj feministički potez izazvao je bes tamošnje javnosti, piše za BBC Rebeka Henške.

Ona je je posetila drevnu indonežansku palatu, gde je dočekao Vedono Bimo Guritno, jedan od 1500 pripadnika dvora.

- Iz generacije u generaciju sultan koji vlada Jogijakartom prilagođava se vremenima koja se menjaju. U prošlosti nije bilo teško izabrati princa, jer tada je sultan imao više žena. Ali uvek su žene bile te koje imaju pravu moć u domaćinstvu - govori on.

Pre nego što je ušla u Kraton Kilen, sultanovu privatnu rezidenciju, novinarka je morala daprođe kroz čitav niz procedura. Ona je obučena u sarong, a kosa joj je skupljena u punđu "sangul".

Sve u palati, od drveća do predmeta i ponašanja dvorjana, ima svoje značenje. U kulturi Jave stvari se češće nagoveštavaju simbolima, nego što se direktno saopštavaju.

Sultan (72) nedavno je izvršio revoluciju - promenio je svoju tutulu tako da bude rodno neutralna, a svojoj najstarijoj ćerki dao je posebno ime: Gusti Kanjeng Ratu Mangkubumi - što znači "Ona koja drži Zemlju". Njegova namera je da ona jednoga dana preuzme tron.

Sultan u poseti Indiji
Sultan u poseti Indiji foto: Reuter

Sama princeza se na to smeje, ali odmah kaže da njeno novo ime nosi veliku odgovornost.

- Kao i u svim porodicama, kao najstarija sam imala najviše odgovornosti. A šta budućnost donosi,to je u rukama mog oca - kaže.

Ona retko kada u javnosti priča o nasledstvu, a kada o tome govori pažljivo bira reči.

- Vaspitana sam tako da ne maštam o takvim stvarima. Ali bilo je kraljica u Aćehu i drugim islamskim kraljevstvima, to je sve što mogu da kažem.

Njena mlađa sestra, Gusti Kanjeng Ratu Haju, slobodnije govori o nesvakidašnjoj slobodi koju princeze imaju.

Sve su poslate na studije u inostranstvo, u Ameriku, Evropu i Australiju, i sada u palati drže pozcije koje su nekada bile namenjene samo muškarcima.

- Veoma sam srećna što sam imala roditelje koji nikada nisu pravili razliku između "ženskih" i "muških" poslova. Mnogi se ovde sa tim ne slažu, ali kada sultan to kaže moraju da poštoju. Zato je bitno kada muškarac kaže da žene ne treba više da ostaju u pozadini - priča mlađa princeza.

Sultanova braća i sestre besna su zbog tog njegovog stava, a neki čak više i ne razgovaraju sa njim. Jedan od njih, Prabukusumo, kaže da je sultan ugrozio tradiciju zbog "želje za moći i pohlepe".

- Mi smo islamistička kraljevska porodica i titula je za muškarca. Kako bi trebalo da je zovemo, sultanica? - podsmeva se on.

Takođe upozorava do kakvih posledica može doći.

- Napravili smo porodični sporazum i za sada se nećemo buniti, ali kada sultan napusti ovaj svet, proteraćemo njegovu ženu i ćerke iz palate - preti Prabukusumo.

Narod Jave zapravo ne zauzima stranu u ovom konfliktu, njih jedino brine religijska strana priče - šta će na to reći Kraljica Južnog mora.

Prema verovanju, ova boginja je mistična žena sultana Joguakarte. Svake godine sultan joj "prinosi" svoje nokte i pramenove kose, koji se spuštaju i u aktivni vulkan Merapi, koji vreba nad palatom.

- Šta se desi kada imate dve kraljice? Mogu li se slagati? Nisam siguran šta bi se dogodilo - brine se Agus Suvanto, vodič u palati.

Međutim, sultan ima i ovozemaljskih problema.

Kraljevska porodica je zadržala svoju političku moć nakon što je Indonezija dobila nezavisnost. Ipak, oni su jedini vladari koje narod ne bira u Indoneziji. Vlada je to pokušala da promeni 2010. godine, ali izbili su protesti.

A sam sultan je veoma moderan vladar. Kada je vulkan Merapi eruptirao 2006. godine, savetovao je narodu da sluša naučnike i potraži sklonište, umesto da prate religijske lidere. U Joguakarti je takođe dozvolio izgradnju šoping-centrova, zgrada i bilborda.

Takođe, u palati nije dozvoljeno nošenje hidžaba, koji mnoge žene u Indoneziji sve više nose.

- Ne radi se o religiji, već o zaštiti naše kulture i tradicije i društvo to razume. Sultan je iznad svih religija - tvrdi mlađa princeza.

Ali to je veoma opasan stav u Indoneziji danas. Ćerka prvog predsednika zemlje, Sukmavati, nedavno je morala da se izvini zbog toga što je izjavila da je javanska pundža lepša od islamske čadore.

Na udaru kritika je i sultanova žena, kraljica, koju krive da budi pobunu protiv tradicije.

Ona kaže da je ćerke vaspitala da budu nezavisne i da budu jednake kao muškarci.

- Kada su moje ćerke imale 15 godina, rekla sam im da moraju da napuste palatu, idu u svet da se obrazuju, i da se vrate i donesu nazad to što su naučile - kaže ona.

Da li to znači da su se obrazovale da budu lideri?

- Naslednik mora da bude krvni, tako da nema potrebe dalje pitati. Ali uvek će biti konflikta i borbe za moć u vremenima promene - zaključuje kraljica Joguakarte.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.