NEZAPAMĆENA POTRAŽNJA ZA RADNICIMA U NEMAČKOJ! Najviše se traži OVAJ SEKTOR!
Foto: Thinkstock

PRILIKA ZA POSAO

NEZAPAMĆENA POTRAŽNJA ZA RADNICIMA U NEMAČKOJ! Najviše se traži OVAJ SEKTOR!

Otvorilo se dosta slobodnih mesta

Objavljeno:

Potražnja kompanija za novim radnicima u Nemačkoj dosegnula je u julu rekordni nivo, a najveća potražnja zabeležena je u sektoru informacijsko-komunikacijskih tehnologija, navodi se u izveštaju Saveznog zavoda za zapošljavanje (FEA).

Pet miliona Nemaca želi da radi više ili traži posao, puno manje misli da rade previše.

Indeks slobodnih radnih mesta sastavljen od FEA-e porastao je u julu za dva boda, na 256 bodova, što je najviši nivo tog pokazatelja od njegovog uvođenja 2005. godine.

Ta vladina agencija istaknula je u izveštaju, objavljenom u ponedjeljak, i da je broj slobodnih radnih mesta povećan pretežno u ugostiteljskom sektoru. Najveća potražnja za novim radnicima zabeležena je u sektoru informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Sektori maloprodaje, industrijske proizvodnje i javne uprave takođE su zabeležili veliki godišnji porast slobodnih radnih mesta.

FEA je pripisala rekordnu potražnju za radnicima u Nemačkoj dugotrajnom ekonomskom blagostanju u zemlji.

Iako je nekoliko instituta snizilo svoje procene rasta ekomonije u 2018. godini, snažan rast i dalje se pretače u poboljšane izglede za zapošljavanje. Uz to, niski procenat nezaposlenosti znače da se radnici trenutno osjćaju sigurnijima da menjaju trenutna radna mesta.

Vladina agencija u ponedjeljak je ponovila upozorenje kako se neki sektori ekonomije, suočavaju s ozbiljnim manjkom kvalificirane radne snage. Takva okolnost odrazila se u rekordnom indeksu konkursa za zaposlenje koji su ostali nepopunjeni tokom dužeg vremenskog razdoblja.

FEA bi u utorak trebalo da objavi službene podatke o nezaposlenosti za jul. Nezaposlenost tradicionalno raste tokom letnih meseci kao posledica odlaska na godišnje odmore. Tokom juna, službenici na tržištu rada zabeležili su najmanji broj registrovanih nezaposlenih stanovnika Nemačke od početka nacionalnih merenja 1990. godine.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Poslovni.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.