SRBI SU POKAZALI SVOJU SOLIDARNOST! Stotine građana ponudilo je pomoć GRCIMA koje je zadesila užasna tragedija! (FOTO)
Foto: EPA / Vassilis Psomas

dirljivo

SRBI SU POKAZALI SVOJU SOLIDARNOST! Stotine građana ponudilo je pomoć GRCIMA koje je zadesila užasna tragedija! (FOTO)

Fejsbuk su preplavile grčke zastave sa crnim florom i poruka „Pray for

Greece“

Objavljeno:

Srpski narod je na stravične požare u Grčkoj reagovao veoma saosećajno, pa su mnogi virtuelnim putem ponudili pomoć ugroženima, piše "Sputnik".

Fejsbuk su preplavile grčke zastave sa crnim florom i poruka „Pray for

Greece“, na engleskom, valjda da bi nas Grci sigurno razumeli.

Goran Opačić, Kninjanin sa trenutnom adresom u Beogradu, javio se u „inboks“ direktno Marinosu Ricudisu i ponudio pomoć. Dirnut tim činom, kapetan broda objavio je pisamce na svojoj stranici, zahvalio je — i pokrenuo lavinu.

Stotine građana Srbije, ponudilo je pomoć Grcima, posebno na fejsbuk stranicama Live from Greece i www.grckainfo.com. Objave sa pitanjima kako naći smeštaj na Halkidikiju bez posrednika, koja je najbolja plaža na Tasosu i gde je najjeftinije pivo, zamenile su one u kojima se nudi da se primi dvoje ili troje dece čiji su roditelji nestali u dimu i plamenu, gde dati krv ako letujete u atinskoj regiji i gde ostaviti pomoć, vodu, hranu, pelene…

Jutros su se na ovim stranicama pojavili i brojevi žiro računa na koje je moguće uplatiti pomoć, a zbog trodnevne nacionalne žalost za više od sedamdesetoro ljudi koji su otišli u najstrašniju smrt, ove stranice će do kraja nedelje, u znak podrške i saosećanja sa grčkim narodom, objavljivati isključivo sadržaje koji su vezani za pomoć.

Kako naglašava Sputnik, grčki narod nam je pomogao nebrojeno puta, od albanske golgote, kada su nas prihvatili na svom ostrvu Krfu, zalečili rane srpskoj vojsci, nahranili je, učinili sve da se osećamo kao svoji na svome. I danas srpske kosti čuvaju, kao neku dragocenost.

Pomogli su i tokom rata u Krajini i Bosni, skupljali pomoć u novcu i hrani, primali decu iz ratnim operacijama ugroženih područja, pomagali neprekidno do poslednjeg rata kada je Marinos Ricudis, oficir grčke mornarice, odbio da učestvuje u „Milosrdnom anđelu“ — želeo je da bude van stroja zločinačke akcije NATO-a. Kao čovek i profesionalac nije mario za posledice.

Građani Srbije u ovoj tragediji pokazali su da to nisu zaboravili, ali i da su kada god su u mogućnosti, spremni da pomognu bilo kom narodu u nevolji.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Sputnik.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.