DEČAK KOJI JE POKUŠAO DA UBIJE TRAMPA: Američki predsednik je preživeo ATENTAT, a priča iza toga je zapravo TUŽNA!
Foto: AP

potez koji je šokirao svet

DEČAK KOJI JE POKUŠAO DA UBIJE TRAMPA: Američki predsednik je preživeo ATENTAT, a priča iza toga je zapravo TUŽNA!

Sendford je u zatvoru proveo samo pet meseci

Objavljeno:

Donald Tramp je tokom svoje kampanje 2016. godine doživeo pokušaj atentata - od strane jednog dečaka.

Majkl Sendford, 20-godišnji Britanac s dijagnozom Aspergerovog sindroma (vrsta autizma), smrtno zabrinut za budućnost sveta, pokušao je, nakon kratkog razgovora, povući vatreno oružje policajca koji je osiguravao skup u Las Vegasu, međutim na vreme je spečen i uhapšen.

Osuđen je na 12 meseci i jedan dan zatvorske kazne zbog ilegalnog posedovanja oružja i toga što je protivzakonito bio tako dugo u zemlji.

Sudija u južnoj Nevadi rekao je da "razume da ovo nije običan slučaj" zbog istorije bolesti mladića. Sendford je u zatvoru proveo samo pet meseci jer su njegovi roditelji iz britanskog Sarija poveli kampanju i izrazili zabrinutost za njegovu dobrobit.

Kući se vratio u maju 2017. godine.

- Njemu treba psihijatrijska pomoć, a ne da ga tamo ubije neki zatvorenik koji služi život i voli Donalda Trampa -rekao je dečakov otac koji mu je porodičnom ušteđevinom platio godinu dana stanarine u Hobokenu, gradiću koji gleda na Menhetn, jer mu je to bila "životna želja". - Nikada u životu nisam sreo pristojnijeg klinca, baš nikada. Nije mi spominjao devojke, niti druge prijatelje, a politiku nikada - kaže prvi sused iz zgrade.

Sendford je relativno prošao ispod radara medija i o njemu se nije mnogo pisalo, niti se sam Donald Tramp često na njega referisao. Neki se Trampovi protivnici ograđuju od ideje nasilja ali kažu kako će se o njemu možda pričati kao o "dečaku koji je hteo sprečiti smak sveta", dok oni koji podržavaju Trampa kažu kako je, da je atentat uspio, "Amerika mogla nestati i biti uništena".

- Pitam se gde ide ovaj svet. Kažu da ničega više neće biti kada Sunce implodira za pet milijardi godina, ali ja mislim da nije tako. Mislim da ćemo sami sebe mnogo ranije uništiti - zapisao je Sendford u svoj dnevnik kada je imao samo 13 godina.

Njegova majka Lin Sendford kaže da su ga oduvek jako mučila egzistencijalistička pitanja, a Tramp mu je, s vremenom, počeo prestavljati sve što ne valja sa svetom. Upravo ga je misao kako da svet reši opasnosti Trampa naterala da se u jednom trenutku potpuno povuče u svoj stan u Hobokenu, i prestane javljati roditeljima.

Njegova je majka policiji prijavila kako je Majkl nestao i ne javlja se, a 23 dana kasnije Majkl je "izronio" na skupu u Las Vegasu. Policija je kasnije saznala kako je dan pre skupa u streljani u Las Vegasu vežbao pucanje iz Gloka kako bi se znao snalaziti s oružjem.

- Tramp je rasista i mora biti sprečen - kaže Sendford policajcu koji ga je uhapsio, a ovaj mu na to odgovara "razumem to, ali misliš li da je ovo dobar način?".

I američkim je službama ponovio kako je "došao upucati i ubiti Trampa" kao i da je on "rasista koji zaslužuje da umre". Upravo je zbog toga relativno čudna sučeva blaga presuda koja mnogim Amerikancima nije "sela".

Majklova majka ipak tvrdi kako je njin sin primer zdravstvenog sistema koji je izneverio Britance.

- Apsolutno sam uverena da Majkl ne bi bio u poziciji u kojoj je sada da se intervenisalo na vreme. Ne može se pobrojati koliko sam puta molila lekare da ga hosiptališu, da dobije psihijatra i medikamente. Sistem e njega, i slične njemu, potpuno izneverio - kaže Britanka.

Njen je sin do 12 godine bio odličan učenik koji je od školovanja odustao jer su ga školski kolege neviđeno maltretirali. Često se, kaže njegova porodica, pokušavao povrediti kako ne bi išao u školu. Sa 16 je pronašao garsonjeru blizu porodičnog doma i od države dobio invalidninu, naknadu za nezaposlenost i za stanovanje.

- Jasno mi je da to što sam pokušao nije bilo u redu, ne bih voleo nikoga da povredimi, to više ne bi bio moj izbor - rekao je Majkl novinarki BBC-ja još iz samice američkog zatvora.

Nije jasno je li tamo dobijao neku vrstu psihoterapije i lekova, ili mu je samo proradila savest.

Psihijatrica u instituciji kaže da "nije reč o okorelom kriminalcu, već o bolesnom mladiću", dok neki evanđelici u SAD-u i dalje tvrde kako je on "vuk u janjećoj koži" i "jasan dokaz da postoji zavera protiv Donalda Trampa".

Autistični mladić, kaže njegova majka, više nikada neće kročiti nogom van Engleske, niti ga putovanja više zanimaju.

- Shvatio je šta je u životu važno, i želi ostati kod kuće sa porodicom neću mu dopustiti niti da živi van naše kuće - rekla je u intervjuu za The Independent njegova majka.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.