NAJOPASNIJA REKA NA SVETU IZGLEDA KAO PITOMI POTOČIĆ: Iz nje se niko nije izvukao ŽIV! (VIDEO)
Foto: Youtube printscreen

IZGLED VARA

NAJOPASNIJA REKA NA SVETU IZGLEDA KAO PITOMI POTOČIĆ: Iz nje se niko nije izvukao ŽIV! (VIDEO)

Ako upadnete šanse da ćete poginuti su, kažu lokalci, sto posto

Objavljeno:

Kada pogledate reku Varf koja teče kroz Jorkšir, nikada ne biste pomislili da je to najopasnija reka na svetu!

Ako upadnete šanse da ćete poginuti su, kažu lokalci, sto posto. Oni odgovorno tvrde kako se niko nikada nije izvukao iz smrtonosnog zagrljaja naizgled pitome rečice.

U njoj se, kaže lokalna legenda, jednom utopio i ječak koji je trebal da postane kralj Škotske ali su ga u dubine povukle smeđe vode Strida kojeg je pokušavao da preskoči.

Uzvodno i nizvodno reka izgleda sasvim "normalno" - široka i spora - a onda se, laički rečeno, okrene na bok (teče vertikalno umesto horizontalno) i zato postaje uska ali i neverovatno duboka. Ispod oblih zelenih i klizavih stena koje okružuju "potok" skrivaju se metri i metri šupljeg prostora ispunjenog vodom koja vas, ako upadnete, zajedno sa stenama naprosto samelje.

Upravo je ta promena orijentacije iz "horizontale" u "vertikalu" izdubila tlo i stenu i tako omogućila strujama da divljaju, a da se to sa površine ne vidi.

Nema toanih brojeva koliko je osoba poginulo na tom malenom komadu reke ali zna se da retko koje telo ispliva - voda ga proguta. Pre osam godina u reci je stradalo dete koje se, usprkos prisustvu roditelja, samo odsklizalo u vodu.

Usprkos tome šuma koja prati Strid je vrlo popularna za pešačenje, a svakih desetak metara su upozorenja kako je reč o izrazito opasnoj vodi čiji "izgled vara" i kojoj se, nipošto, ne sme približavati.

Zanimljivo je kako to nije jedini "Strid" u Britaniji, ali je najpoznatiji upravo zbog lepote i opasnosti.

- Ljudi kad razmišljaju o opasnim rekama vide brzace, penu i zaglušujuću buku, a ne nešto što izgleda kao potočić između pitoresknih stena - kaže jedan od lokalaca.

Probali su svojevremeno da spuste i kameru u reku ali nema smisla jer je voda smeđa i ništa se ne vidi.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.