Ovo je NAJMRAČNIJA TAJNA Nikole Tesle! NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE ČOVEK KOJI JE IZMISLIO 20. VEK (VIDEO)
Foto: Profimedia

BRILIJANTNI UM

Ovo je NAJMRAČNIJA TAJNA Nikole Tesle! NA DANAŠNJI DAN ROĐEN JE ČOVEK KOJI JE IZMISLIO 20. VEK (VIDEO)

Tesla je imao super smisao za humor

Objavljeno: 14:00h

Nikola Tesla je sigurno jedan od najvećih Srbina koji su ikad živeli - ali njegovo zaveštanje prevazilazi nacionalnost: on je zadužio čitavo čovečanstvo.

Poput njegovih pronalazaka, jednako čudesna i nesvakidašnja bila je i njegova ličnost. Tesla se nije uklapao u ruralnu sredinu u kojoj je odrastao, a njegove neobične navike u kasnijem životu postale su samo čudnije.

Čuveni Teslin portert
Čuveni Teslin portert foto: Wikipedia

Recimo, u svojoj autobiografiji Tesla je opisao kako je mrzeo kad ga cmaču njegove dve stare tetke. Njegova majka ga je čak jednom upitala koja mu je lepša, a Tesla je imao duhovit odgovor:

- Ova ovde nije toliko ružna kao ona druga!

Teslu danas nazivaju praocem interneta, a zaslužan je za električni motor, upravljanje na daljinu, radare, radio, a u Americi ga poštuju jednako kao Marka Tvena, Radjarda Kiplinga, i naravno Tomasa Edisona, njegovog velikog rivala.

Veliki naučnik je često umeo i sarkastično da odgovara na glupa pitanja. Jednom ga je urednik "Njujork Vorlda" pitao kako to da ima svetle oči, a Sloven je. Na to Tesla odgovorio da je "previše mislio, pa su mu oči postale nekoliko nijansi svetlije".

Međutim, Tesla je imao i mračnu stranu svog genijalnog uma. Bio je toliko fokusiran na svoje eksperimente, da je razvio opsesivno - kompulsivni poremećaj. Malo je spavao, tek dva sata na dan. Imao je veliku averziju prema nakitu, i priznao je da mu ženske minđuše izazivaju osećaj mučnine.

Takođe, mrzeo je dodire. Izjavio je i da bi dotakao tuđu kosu samo ako mu "stave revolver na čelo". Takođe su ga grozile breskve. Verovao je i da može da komunicira sa golubovima, posebno onim belim.

- Bilo je trenutaka kada je bio glavna zvezda grada, ali i trenutaka kada je najviše voleo da sedi u mračnoj sobi hotela i bude sam sa sobom - rekao je za Teslu V. Bernard Karlson,koji je napisao knjigu o njemu.

Tesla je bio pomalo i megalomanijak - zbog čega je imao problem da pronađe razumevanje, i naravno finansije, za svoje ideje.

Recimo, još 1893. godine Tesla je načinio prve korake u razvoju vajrles tehnologija. Napravio je brod koji je kontrolisao na daljinu, ali kada je želeo da nastavi rad u tom pravcu, Dž. P.Morgan, koji ga je finansirao, odibio je da mu da još novca. Razlog tome je možda bilo to što je Tesla verovao da će "kada vajrles tehnologija dostigne pun kapacitet, Zemlja će se pretvoriti u ogroman mozak, koji je sposoban da daje odgovore u svakom svom delu". Ovo je Morganu naravno delovalo nemoguće, pa je obustavio dalje finansiranje vizionara.

Tesla je preminuo sam u sobi 3327 hotela "Njujorker" , u 86. godini života. Nikada se nije ženio.

Danas je njegovo ime u analima nauke, a upravo Tesla je bio pionir mnogih tehnologija koje koristimo i danas.

Ilon Mask, poznati preduzetnik današnjice, svoju kompaniju električnih automobila nazvao je "Tesla".

Zadužio je SAD, zemlju koja je uvek najviše bila otvorena prema vizionarima. Zemlju u kojoj Tesla nije morao da brine o "običajima, tetkama, o tome šta će reći komšije". Ali zadužio je i ceo svet. I našoj maloj zemlji dao je bar neki iracionalni ponos što je bio baš "naš čovek".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/ozy.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.