TAJNA VEČNOG ŽIVOTA JE U SVINJAMA: Ovaj profesor tvrdi da ćemo uskoro LEČITI SVE BOLESTI uz pomoć ovih životinja! (VIDEO)
Foto: Youtube printscreen

genetika

TAJNA VEČNOG ŽIVOTA JE U SVINJAMA: Ovaj profesor tvrdi da ćemo uskoro LEČITI SVE BOLESTI uz pomoć ovih životinja! (VIDEO)

Čurč naime, trenutno radi na genetski modifikaciji svinja kako bi jednog dana dobio svinje čiji bi organi bili kompatibilni ljudskima

Objavljeno:

Profesor Džordž Čurč, genetičar sa Harvarda, tvrdi kako će DNK tehnologija u potpunosti promeniti naše živote.

On tvrdi i da ćemo, između ostalog, uskoro uzgajati svinje zbog organa, a Parkinsonovu bolest ćemo lečiti – transplantacijom mozga.

Čurč naime, trenutno radi na genetski modifikaciji svinja kako bi jednog dana dobio svinje čiji bi organi bili kompatibilni ljudskima. U novom intervjuu za Medium, rekao je kako sve na čemu on radi može produžiti životni vek ljudima te zaustaviti proces starenja.

Kaže da se na zaustavljanju procesa starenja radi u nekoliko različitih sektora biologije, ali da uprkos obećavajućim uspesima, konačno rešenje nećemo dobiti u obliku neke obične tablete ili injekcije.

- Bilo bi naivno verovati da će to biti neki jednostavan čarobni lek koji će odraditi sav posao za nas. Mnoge tehnike su se pokazale uspešne na miševima. Meni se lično najviše sviđa genska terapija - kaže Čurč.

Prošle godine je tim kojeg je predvodio upravo Čurč takozvanim ‘uređivanjem gena’ (CRISPR-om) uspeo je da uzgoji 12 svinja bez određenih virusa zbog kojih njihovi organi nisu pogodni za transplantaciju ljudima.

Čurč veruje da bismo prve takve transplantacije mogli videti već 2021. godine što će rezultirati drastičnim smanjenjem lista čekanja. Ovo istraživanje je sad u fazi presađivanja organa tih svinja u neke primate.

- Neki ljudi kažu da ne bismo smeli da stvaramo ovakve genetske promjne, ali istina je da genetske promene, u neku ruku, stalno radimo. Pa i vakcine su jedna takva promena - kaže Čurč.

On je ujedno i član udruženja koja radi na uzgoju mozga u epruvetama. Te skupine moždanog tkiva nazivaju organoidima, a u spetembru su objavili kako su uspeli da naprave organoid mozga koji je uzgojio vlastite krvne žile što je velik korak prema potpuno funkcionalnom tkivu podobnom za transplantaciju.

Ta bi tehnologija jednog dana mogla da se koristi i za lečenje Parkinsonove i Alchajmerove bolesti.

Čurčevi kontroverzni projekti pod mikroskopom su javnosti već decenijama otkako je među prvima životinjama menjao gene CRISPR-CAS9 tehnologijom kod koje se javljaju brojne etičke nedoumice.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Magazin.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.