20 GODINA JE BIO HITLEROV FOTOGRAF: Na poslednjim fotografijama zabeležio je prizor koji je zgrozio mnoge, a svi se pitaju - da li današnje vođe RADE ISTO? (FOTO) (VIDEO)
Foto: Profimedia

diktator u slikama

20 GODINA JE BIO HITLEROV FOTOGRAF: Na poslednjim fotografijama zabeležio je prizor koji je zgrozio mnoge, a svi se pitaju - da li današnje vođe RADE ISTO? (FOTO) (VIDEO)

Kustos izložbe je naveo da imidž Firera u središtu nacisitičkog režima nikada nije bila realna slika već konstruisana predstava

Objavljeno: 20:33h

Hitlerov zvanični fotograf bio je Hajnrih Hofman, a sada je otvorena njegova izložbaDiktator u slikama” koja po prvi put prikazuje 240 fotografija Hitlera u periodu od 1924. do 1945. godine.

- Ta izložba koja može da izgleda kao “političlki riskantna” zapravo je istorijska – rekao je direktor galerije Žil Mora i dodao da se nudi “politička refleksija u slikamana”.

Na organizovanju izložbe učestvovao Muzej Holokausta u Parizu, istaknuo je Mora.

- Hitler na početku političke karijere izbegava fotografe ali je kasnije shvatio važnost takve vrste predstavljanja javnosti i počinje da smišlja imidž šefa koji želi da nametne – rekao je kustos izložbe Alen Sajag i dodao da je Hitler ubrzo pronašao Hofmana, koji će mu dati vizuelnu formu koju je želeo.

Na izložbi je predstavljeno oko 40 fotografija iu 1972. godine na kojima Hitler radi na usavršavanju gestikulacije u Hofmanovom ateljeu u Minhenu.

Fotograf je kasnije slikao Hitlera kao “vođu nacije” sa scenama okupljenih ljudi koji ga obožavaju, do banalnih scena na kojima Firer nežno prilazi deci ili životinjama u cilju prikazivanja Hitlera bliskog narodu.

Kustos izložbe je naveo da imidž Firera u središtu nacisitičkog režima nikada nije bila realna slika već konstruisana predstava i deo propagande koja kasnije postaje “vera”.

Hofman je posle rata 31. januara 1947. osuđen na deset godina zatvora i oduzeta mu je imovina. Međutim, izašao je iz zatvora u februraru 1950. i deo imovine mu je vraćen.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.