NEMAČKA TRAŽI MILION RADNIKA! A evo kakvi radnici su im NAJPOTREBNIJI!
Foto: Pixabay

VELIKA POTRAŽNJA

NEMAČKA TRAŽI MILION RADNIKA! A evo kakvi radnici su im NAJPOTREBNIJI!

Cilj nemačke Vlade je puna zaposlenost – i to već 2025.

Objavljeno:

Nemačkoj nedostaju stručnjaci, i to više nego ikad pre. Međutim, koliko je u stvarnosti lako tamo doći do posla? Sve više nemačkih firmi ukazuje na problem nedostatka radne snage. Nemačkoj trenutno nedostaje 440.000 visokokvalifiikovanih radnika. Samo u elektroindustriji traži se 50.000 inženjera, u IT sektoru oko 55.000 stručnjaka, dok je u mašinstvu raspisano oko 11.000 konkursa – odnosno 50 posto više nego prošle godine.

U međuvremenu čak 60 posto nemačkih firmi ističe da im je nedostatak kvalifikovane radne snage najveći poslovni problem. Svako peto preduzeće zato traži mlade talente u drugim regijama, intenzivnije sarađuje s obrazovnim ustanovama i radi na prekvalifikaciji vlastitih radnika. Do sada je 16 posto kompanija uvelo fleksibilne radne modele poput "deljenja poslova", dok je njih 13 posto spremno da zaposli i kandidate bez odgovarajućih kvalifikacija – ali s potencijalom daljeg razvoja.

Cilj nemačke Vlade je puna zaposlenost – i to već 2025. Arber Bajrami tamo živi protekle tri godine. Studira germanistiku i pomalo radi. Za Dojče vele je ispričao kolike šanse imaju mladi koji trbuhom za kruhom odlaze u Nemačku.

Važno je iskakati iz mase

“Tu se vrlo lako dolazi do posla, iako postoji određen nivo diskriminacije. Vlada velika potražnja za radnom snagom, kako u privatnom, tako i u javnom sektoru. Ako neki kandidat ima posebne kvalifikacije koje ga izdvajaju od konkurencije, relativno će lako naći posao u Nemačkoj”, tvrdi mladi student.

Prema nekim prognozama, Nemačkoj bi 2030. moglo da nedostaje preko 3 miliona kvalifikovanih radnika. Trenutno je slobodno preko milion radnih mesta – ali je isto toliko i dugoročno nezaposlenih.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.