OVAJ BEOGRAĐANIN JE POSTAO RIMSKI CAR! Hrišćani će mu biti večno dužni, ali njegova sudbina bila je TRAGIČNA!
Foto: Wikipedia

JOVIan

OVAJ BEOGRAĐANIN JE POSTAO RIMSKI CAR! Hrišćani će mu biti večno dužni, ali njegova sudbina bila je TRAGIČNA!

Da li znate priču o rimskom caru koji je rođen u Singidunumu?

Objavljeno:

Istorija Rimskog carstva prepuna je događaja koji su oblikovali svet, i vladara kojima su se divili milioni - a među njima se našao i jedan rođeni Beograđanin!

Radi se o rimskom caru Jovianu, koji je vladao od 363. do 364. godine.On je proveo samo osam meseci na tronu, na koji je postavljen od strane vojske. Međutim, njegova kratka vladavina bila je i te kako burna.

Jovian je rođen upravo u Beogradu, tadašnjem Singidunumu 331. godine. Njegov otac, Varoniaus, bio je komadant čuvara rimskog cara Konstantina II. Jovian je na toj poziciji nasledio svog oca, i brzo se proslavio među vojnicima.

Upravo je on vodio bitke protiv Persije, a tada je presto već nasledio Julian. Bitka koje je izmenila njegovu sudbinu bio je sukob kod Samare. Rimljani, brojčano nadjačani, pretrpeli su veliki poraz, a car Julian je podlegao ranama.

Tada je za novog vladara velikog carstva izabran Jovian, a to je izazvalo podeljene reakcije. Neki su tvrdili da je greškom imenovan on, a ne drugi Jovian koji je bio glavni pisar i zapravo je trebalo da bude vladar. Drugi su pričali da su ga vojnici pomešali sa samim carem, za kojeg su verovali da se oporavio od rana.

Kao veliki hrišćanin, Jovian je kao car prvo uspostavio hrišćanstvo za držanu religiju i opzvao je uredbe starog cara kojim su hrišćani gonjeni.Uskoro je uveo i oštre kazne za sve koji i dalje budu poštovali paganske bogove.

Istovremeno, naredio je povlačenje rimske vojske koja nije bila dovoljno snažna da porazi Persiju. Parsijanci su ih stalno napadali, ali su uspeli da stignu do mesta Dura na obali reke Tigar. Međutim, tu su doživeli stravičan debakl.

Most se srušio, i nisu mogli da pređu reku. Najbolje rešenje za Joviusa bilo je da povuče vojsku do prijateljskog uporišta - provincije Korduene. Međutim, on je odlagao, a zalihe su bile istrošene, i jedino što je mogao je da sklopi primirje, i to pod ponižavajućim uslovima koje je nametnuo persijski kralj Šapur II.

Rimljani su Persiji morali da vrate brojne teritorije koje su osvojili, i zbog sramnog poraza i sporazuma popularnost Joviusa je naglo opala.

Jovian nije imao drugog izbora osim da ode u Konstantinopolj i konsoliduje svoju vlast. Međutim, tamo nikada nije stigao.

Na putu do tamo pronađen je mrtav u svom šatoru. Zvanična istorija tvrdi da se otrovao ili od pečurki i vina, ili od karbon-monoksida iz ognjišta, međutim njegova smrt nikada nije istražena i postoji velika verovatnoća da je ubijen.

Jovian nije imao dovoljno sreće i veštine da se zadrži na tronu Rimskog carstva, koje se i samo polako urušavalo.

Ipak, ovaj Beograđanin ostaće upisan u anale istorije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.