SVI UŽASI FAŠIZMA: Priča ove žene, koju su UKRALI NA ROĐENJU, otkrila je najsramotniju tajnu FRANKOVE ŠPANIJE!
Foto: Reuter

POTRESNO

SVI UŽASI FAŠIZMA: Priča ove žene, koju su UKRALI NA ROĐENJU, otkrila je najsramotniju tajnu FRANKOVE ŠPANIJE!

Ova praksa je trajala od Španskog građanskog rata pa do devedesetih

Objavljeno:

Ines Madrigal rodila se pre skoro pola veka, a odmah po rođenju dali su je - pogrešnim roditeljima.

Ona je ceo život tragala za svojim biološkim roditeljima, ili za dokazom da su je oni dobrovoljno dali na usvajanje. Međutim nije pronašla ništa.

Madrigal sada sumnja da je ona jedna od "ukradenih beba" Španije, koje nazivaju i "ninjos robados". Naime, deca su bila žrtva mračne prakse koja je započeta za vreme Španskog građanskog rata, i nastavila se sve do devedesetih godina.

Eduardo Velja (85) je akušer za kojeg Madirgal sumnja da je odgovoran za njenu krađu kada je bila beba 1969. godine. On će sada odogovarati pred sudom u Madridu, a preti mu kazna od 11 godina zatvora.

Žena koja je usvojila Madrigal, Ines Perez, rekla je da je bebu dobila upravo od Velje. Međutim, ostareli akušer priznaje da je njegov potpis na krštenici Madirigalove, ali demantuje optužbe da ju je "ukrao" od biološke majke.

Ali dokazi o sramotnoj praksi Frankovog režima se gomilaju, i sve ukazuje na to da su bebe krali od roditelja kako bi ih prodavali lojalistima fašističkog režima.

Ova priča je dospelau javnost 2011. godine, kada su prijatelji Huan Luis Moreno i Antonio Baroso ispričali kako su saznali da su ih roditelji kupili od sveštenika u gradu Zaragoza.

Madrigal se sada nada da će njen slučaj osvetiliti i druge.

- Ne očekujem da će mi Eduardo Velja reći ko je moja prava majka, znam da je to skoro pa nemoguće. Ali se nadam presudi koja će dovesti do toga da se uradi nešto povodom zastarevanja slučaja, zbog koje mnogi ne mogu da podignu tužbu - kaže Madrigal.

Španci zahtevaju pravdu
Španci zahtevaju pravdu foto: EPA

Naime, mnoge tužbe koje se odnose na praksu krađe beba ne mogu da dospeju na sud, zbog zastarelosti slučaja. A ima ih preko 2000, i sumnja se da ih ima još mnogo, mnogo više.

Žena koja je odgajila Madrigal, Ines Perez, otkrila joj je sa 18 godina njeno pravo poreklo. Od tada je podržavala da pronađe biološku majku. Preminula je u 98. godini.

- Žao mi je što moja majka doživela ovaj trenutak - kaže Madrigal, misleći na Velju koji je konačno dospeo pred lice pravde.

Ipak, Perez je tvrdila da svoju ćerku nije kupila, već ju je dobila kao nagradu za brigu o deci.

- Nisam dobila novac ni cveće, dali su mi malu bebu - ispričala je za života.

Otkrila je kako je Velja jednoga dana pozvao u porodilište, rekavši joj da je čeka "iznenađenje". Tamo joj je uručio bebu, sa lažnom krštenicom. Devojčica je bila sitna, prevremeno rođena.

Eduardo Velja nije jedini koji je optužen za ovu grozomornu praksu. Časna sestra Marija Gomez optužena je za krađu bebe 1982. godine, ali je umrla pre nego što je počelo suđenje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/CNN.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.