CIA JE IMALA TAJNI ZATVOR U NAMA SUSEDNOJ ZEMLJI! Zatvorenike su danima mučili, uskraćivali im san, tukli ih o zid... (VIDEO)
Foto: Profimedia

PRLJAVE AMERIČKE TAJNE

CIA JE IMALA TAJNI ZATVOR U NAMA SUSEDNOJ ZEMLJI! Zatvorenike su danima mučili, uskraćivali im san, tukli ih o zid... (VIDEO)

Program je odobrio bivši američki predsednik Džordž Buš, a sproveden je pomoću evropskih saveznika

Objavljeno:

Presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju zatvorenika Abu Zubajdaha i Abd al-Rahim al-Naširija otkrila je mračnu tajnu Rumunije i Litvanije.

Ove dve države prekršile su zakon o ljudskim pravima u slučaju dvojice osumnjičenih terorista Al Kaide time što su dozvolile njihovo mučenje koje je CIA sprovodila u svojim tajnim zatvorima u Evropi.

Abu Zubajdaha i Abd al-Rahim al-Naširija uhapsile su američke snage nakon napada u SAD-u, krajem 2001. godine.

U terorističkim napadima 11. spetembra 2001. godine ubijeno je gotovo 3000 ljudi. Zubajdah i al-Naširi sada su u zatvoru u Gvantanamo Bej. Međutim, kako stoji u presudi Evropskog suda za ljudska prava, Rumunija i Litvanija su bile zemlje domaćini CIA-ih zatvora u kojima su mučeni zatvorenici, osumnjičeni za terorizam.

U takvom zatvoru od 2003. do 2005. godine je Abd al-Naširi bio izložen "ekstremno strogom zatvorskom režimu". U presudi stoji kako je bio izložen "neljudskom tretmanu...kojeg je omogućila Rumunija u saradnji sa CIA-om", piše BBC.

Ista je presuda stigla i za Litvaniju, u slučaju Abu Zubajdaha. CIA-in zatvor u Litvaniji funkcionisao je od 2005. do 2006. godine.

Prilikom presude citirani su i dokumenti CIA-e, po kojima su osumnjičeni bili izloženi mučenju, zatvaranju u samici, povezivanju očiju, kontinuiranoj upotrebi okova na nogama, prekomernom izlaganju buci i svetlu i sl.

I Litvanija i Rumunija omogućile su da CIA izvrši transfer osumnjičenih u druge zatvore, izlažući ih "predvidljivom ozbiljnom riziku daljeg zlostavljanja".

Abu Zubajdah, za kojeg se jeruje kako je bio glavni regruter Al Kaide u 90-ima, kasnije je postao i glavni organizator koji je povezao Osamu Bin Ladena s članovima ostalih ćelija.

Po podacima američkih tajnih službi Abd al-Naširi vodio je Al Kaidine operacije na području Persijskog zaliva.

O CIA-im tajnim zatvorima u evropskim zemljama nagađalo se godinama, a neka od prvih izveštaja, koja su istražila sumnju, objavljena su pre desetak godina.

Razvoj takvih lokacija opravdavao se velikom potrebom SAD da zaustavi moguće terorističke napade, posebno da spreči da se ikada više ponovi onaj napad od 11. septembra 2001. godine.

Na tom su im putu pomagali i njihovi evropski saveznici, pisao je "Gardijan". NATO je tako potpisao sporazum sa SAD-om koji je omogućio CIA-i da koristi civilne avione za vreme tzv. vanrednih izručenja kako bi slobodno mogli da putuju vazdušnim prostorom njihovih članica.

U jednom od prvih izveštaja upravo taj sporazum upotrebljen je kao dokaz o postojanju niza ilegalnih aktivnosti na tom području. Logističku pomoć CIA-i pružali su i Britanci, a po pisanju "Gardijana" krajem 2005. godine niz CIA-ih aviona koristio je britanske civilne i vojne aerodrome.

Istraga evropskog veća pokazala je podatke i o velikom broju otetih s različitih lokacija širom sveta koji su posle transportovani u zemlje gde su se sprovodila ispitivanja. Tada ipak nije bilo dovoljno dokaza koji bi potvrdili postojanje tajnih zatvora u Poljskoj i Rumuniji, tokom 2003. - 2005. godine koje je vodila CIA.

Švajcarski senator Dik Marti koji je tada vodio istragu rekao je kako je zatvore "direktno i ekskluzivno vodila CIA". Ali to je bilo moguće jedino i isključivo zbog "saradnje s nizom različitih institucija iz američkih savezničkih država".

Službenici u Poljskoj i Rumuniji demantovali su postojanje CIA-ih zatvora na tim područjima ili prisustvo zatvorenika pod američkim nadzorom.

Tajni 'black site' zatvori bili su centar mučenja i zlostavljanja zatvorenika viskog profila CIA. Bili su obavijeni velom strašnih mučenja i zlostavljanja zatvorenika. Potreba za njima pokazala se, posebno nakon terorističkih napada.

Takve zatvore CIA je koristila za oštro ispitivanje zatvorenika i to upotrebljavajući strašne metode mučenja kao što je kontroverzna i oštra ispitivačka tehnika 'waterboard'.

Lokacije takvih zatvora, koji su se nalazili u osam zemalja, bile su tajne a informacije o njima imala je samo šačica ljudi, predsednik SAD-a i nekoliko drugih službenika, piše "Vašington post".

Nakon trogodišnje istrage koju je proveo komitet Senata, tokom 2012. godine, otkriveno je kako zatvorenici koji su mučeni u takvim zatvorima "nisu pomogli CA-i da pronađe Osamu bin Ladena" i "najčešće su bili kontraproduktivni u široj kampanji protiv al Kaide.

U tim kontroverznim zatvorima često su boravili zatvorenici koji tamo ne bi trebalo da budu. Najmanje njih 26 zarobljeno je bilo zbog greške u identifikovanju "i zapravo nisu ispunjavali standarde zatvaranja".

Od 119 osumnjičenih koji su bili zatvoreni, 39 je bilo izloženo oštrim tehnikama ispitivanja. Ispitivanje sedam zatvorenika nije dovelo do nikakvih informacija, a tri zatvorenika bila su izložen tehnici 'waterboardinga'.

Takva mesta najčešće su bili tajnA i visokim zvaničnicima SAD-a. U jednom je slučaju, interni CIA-in dokument pokazao je instrukcije da se informacije o zatvorima drže tajnim i pred tadašnjim glavnim državnim sekretarom Kolinom Pauelom iz straha kako bi on mogao "otkriti tajnu ako se obavesti o tome što se tamo događa".

Program je odobrio bivši američki predsednik Džordž Buš koji je 2006. godine objavio transfer zatvorenika visokog ranga iz zatvora preko mora u Gvantanamo.

Sledeće godine, Buš je naredio CIA-i da pojača svoje metode ispitivanja. Jedan od prvih i najvažnijih takvih zatvora bio je u Poljskoj. Dogovor težak 15 miliona dolara CIA je sklopila sa poljskom obavještajnom službom kako bi sagradili i osigurali lokaciju poznatu pod nazivom Kvarc.

Smeštaj nije bio nimalo reprezentativan, vila na dva sprata mogla je primiti samo nekolicinu zatvorenika. Sobe su pretvorene u ćelije, a postojala je i soba u kojoj su zatvorenici, ako bi sarađivali, mogli da voze bicikl ili koriste traku za trčanje.

Deo senatorskog izveštaja pokazao je i niz detalja oštrih tehnika ispitivanja. I sve je krenulo s njihovim prvim zatvorenikom Abu Zubaidom i nastavilo se s nizom drugih.

Te oštre tehnike koristili su danima ili nedeljama. Tehnike ispitivanja kao što su šamaranje i posebno 'wallings' (udaranje zatvorenika u zid) kombinovano je uz ostale tehnike, kao što je uskraćivanje sna i sl.

Izveštaj zapravo ne potvrđuje CIA-in pristup, na koji su se stalno pozivali, otvorenog i nepretećeg ispitivanja zatvorenika, kao su ga nazivali.

Takođe ne potvrđuje ni njihove izjave kako su ispitivanje započinjali "blagim prinudnih tehnikama" a pojačavali su ih samo ako je bilo potrebno.

CIA tvrdi kako je program ispitivanja pomogao u prikupljanju "dokaza koji su pomogli u otklanjanju potencijalnih napada protiv SAD-a"

- Naš izveštaj pokazuje kako su ispitivanja zatočenika s tajnim tehnikama dovela do niza podataka koji su pomogli u sprečavanju novih napada, zarobljavanja terorista i spašavanja života. Informacije tada dobijene bile su presudne za naše razumevanje Al-Kaide a pomažu našim naporima protiv terorizma i danas- izjavio je tadašnji direktor CIA-e Džon Brenan.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.