SRCE, PLUĆA I BUBREZI su najtraženiji na ilegalnom tržištu organa: A evo koliko košta celo LJUDSKO TELO!
Foto: Pixabay

ilegalna trgovina

SRCE, PLUĆA I BUBREZI su najtraženiji na ilegalnom tržištu organa: A evo koliko košta celo LJUDSKO TELO!

Ilegalna trgovina organima generiše od 840 miliona do 1,7 milijardi dolara godišnje

Objavljeno: 22:34h

Milioni ljudi u svetu nalaze se na listama čekanja za transplantacije. Ali, zbog velikog nedostatka legalno dostupnih ljudskih organa, bubrezi, jetra, srce, pluća, rožnjače... veoma su tražena roba na crnom tržištu.

Pet najtraženijih

Ilegalna trgovina organima generiše od 840 miliona do 1,7 milijardi dolara godišnje, pokazuje izveštaj “Global Financial Integrityja”. Procena se odnosi na prodaju pet najprodavanijih organa - bubrega, jetre, srca, pluća i pankreasa. Ali, cene koje se mogu naći na internetu pokazuju da ukupna vrednost svih organa prosečnog odraslog čovjeka iznosi 1.380.000 evra!

Ova priča nije strana ni građanima BiH, prenosi "Dnevni avaz". Ljekari s kojima su razgovarali, kažu da su upoznati s ovom pričom te navode da je tačno da se na crnom tržištu mogu naći skoro svi delovi ljudskog tela. Cene variraju u zavisnosti od toga u kojem se delu sveta nabavljaju.

Tako se u Bosni, u ponudi putem oglasa, najčešće prodaju bubrezi, jer davalac, nakon što proda jedan bubreg, može da nastavi normalno da živi, bez značajnijih posledica po zdravlje. U BiH se bubreg prodaje po ceni od 30.000 do 50.000 evra, dok, primera radi, primalac u Izraelu za taj organ plati 100.000 dolara, a u Kini 5.000 dolara.

Bubreg
Bubreg foto: Profimedia

Najskuplji organ na tržištu je srce. Njegova cena je, otprilike, 600.000 evra, dok 300.000 evra koštaju oba plućna krila. Najniža je cena ligamenata i zglobova - 6.000 evra. Stručnjaci za transplantaciju iz BiH kažu da u toj zemlji sigurno ne postoji crno tržište organa. Ali, upoznati su da ima slučajeva trgovanja.

Najveća dobit

Navode da najveću dobit od toga imaju posrednici te ističu da se, iako su ovi zahtevi skupi, treba raditi uz konsultacije s lekarima i bolnicama ukoliko nekome treba transplantacija.

- Bosna i Hercegovina ima slab transplantacijski program. Kada bi država zakonski to pitanje uredila, ove stvari se ne bi dešavale, barem ne kad je reč o bolesnim osobama - kazao je jedan od lekara, navodeći da je žalosna činjenica da su u BiH neki primorani da prodaju deo tela zbog siromaštva.

Inače, u BiH su se još pre 20 godina pojavljivali pacijenti kojima su bubrezi presađeni na nekom od crnih tržišta, u užasnim uslovima, zbog čega je bilo i smrtnih slučajeva.

Bubreg daje za BMW X6

Na internetu je bio oglas muškarca koji je u rubrici tehnika - WC kupatilo naveo da prodaje oba bubrega za cenu po dogovoru ili ih menja za BMW X6.

Bonus video: OVO JE ŠESTOMESEČNA BEBA NA KOJU SU ALBANCI BACILI BIBER SPREJ! Napadnuti Srbi svedoče o gnusnom incidentu u Starom Gackom! (KURIR TV)

(Esrpeso.rs/Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.