PLUTON JE KRIO VELIKU TAJNU! Niko nije mogao da pretpostavi šta se dešava na površini PLANETOIDA!
Foto: Printscreen Youtube

DUBOKO U SUNČEVOM SISTEMU

PLUTON JE KRIO VELIKU TAJNU! Niko nije mogao da pretpostavi šta se dešava na površini PLANETOIDA!

Naučnici su došli do neverovatnog otkrića!

Objavljeno:

Naučnici su saopštili da su na Plutonu pronađene dine zaleđenog metana.

Ovo otkriće, objavljeno u časopisu "Nauka" pokazuje kako je ovo nebesko telo, koje se nekada smatralo planetom, prošlo kroz velike promene u prošlosti.

Verovalo se da je atmosfera Plutona previše tanka kako bi se formirale dine kao one za Zemlji.

Naučnici su dine otkrili analizirajući fotografije koje je poslala letelica "Nju Horajzon" koja je pored planetoida proletela 2015. godine. Ona je skoro deceniju putovala do dalekog kraja našeg Sunčevog sistema.

Dine se nalaze u predelu pored ledenih planina koje su visoke 5 kilometara.

Glavni autor istraživanja, dr Met Tefler sa univerziteta u Plajmutu, objašnjava neobičnost ovog otkrića.

- Ne možemo da spazimo ono od čega su dine napravljene, ali možemo da ih uočimo, izmerimo njihove karakteristike. Takođe možemo da procenimo gustinu atmosfere. A onda i da dedukujemo veličinu pojedinačnih zrna - kaže on.

Zaključeno je da je atmosfera dovoljno gusta da vetrovi mogu da stvaraju dine. Verovalo se da takvi uslovi ne postoje na Plutonu.

Ali dr Tefler i njegov tim su otkili da se dine nalaze u najvetrovitijem delu planetoida, gde vetar duva sa obližnjih zaleđenih planina. Ledeni metan se onda pretvara u gas. Osim metana, u dinama se može naći i nitrogen.

A kako vetar uopšte stvara dine? Istraživanje pokazuje da se upravo taj nitrogen "zagreva" od strane dalekog sunca do temperature -230 stepena Celzijusa. Onda nitrogen sublimira metan - pretvara ga u paru pa opet u čvrsto stanje. Tako je moguće da ga vetrovi ponesu u vazduh.

- Uzbudnjivo je shvatiti da Pluton nije zaleđeni kamen već da se na njemu događaju promene, i dalje se formira - kaže dr Tefler.

Pluton je sada postao još jedno mesto u Sunčevom sistemu koje ima dine - poput Zemlje, Marsa, Venere, Saturnovog meseca Titana i čak komete 67P na koju je sletela misija Evropske svemirske agencije.

Letelica "Nju Horajzon" koja je omogućila ovo saznanje, sada prolazi kroz Kuiperov pojas, predeo u dubokom Sunčevom sistemu, i iz hibernacije će je probuditi 1. januara 2019. godine.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/BBC.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.