RUŽIČASTO JEZERO nauka ne može da objasni (FOTO) (VIDEO)
Foto: Printscreen/youtube

fascinantno

RUŽIČASTO JEZERO nauka ne može da objasni (FOTO) (VIDEO)

Godine 1950. tim naučnika istraživao je uzroke boje jezera, ali uzorci jezerske vode nisu sadržavali tragove algi, koje inače najčešće daju boju vodi

Objavljeno:

Prvi zapis o ružičastom jezeru na ostrvu Midl u zapadnoj Australiji potiče iz 1802. Britanski pomorac i hidrograf Metju Flinders usidrio se kod ostrva na svom putu za Sidnej. Tokom 19. veka ostrvo Midl su nastanjivali lovci na foke i kitove. Početkom 20. veka na delu jezera napravljena je solana, koja je ubrzo napuštena.

Ni danas nije poznato čemu jezero Hilijer duguje svoju jedinstvenu ružičastu boju. Godine 1950. tim naučnika istraživao je uzroke boje jezera, ali uzorci jezerske vode nisu sadržavali tragove algi, koje inače najčešće daju boju vodi. IIpak, spekuliše se da je ružičasta boja jezera, poput sličnih fenomena, rezultat visokog nivoa slanoće i prisustva algi koje vole so, kao što su dunaliella salina i ružičaste bakterije halobacteria.

Ali, za razliku od drugih ružičastih jezera, koja menjaju boju u skladu sa promenama temperture, jezero Hiler je ružičasto cele godine. Boja jezera je trajna, što znači da ostaje ružičasta čak i kada se zahvati u neku posudu.

Jezero, okruženo šumom eukaliptusa i čajevca, od okeana deli usko područje peščanih dina, a samo jezero je dugačko oko 600 metara.

Ono je velika turistička atrakcija, a zahvaljujući visokom nivou soli veoma zanimljivo da plutati u njemu.

Ipak, budući da se ostrvo koristi samo u istraživačke svrhe, kupanje nije baš tako često.

BONUS VIDEO: MAČKA JEDE I SPAVA SA TRI PAPAGAJA! Oni joj pevaju, ljube je, češljaju joj brkove, ma uživancija jedna!

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.