NAJBOLJA ŠANSA ZA PRONALAZAK VANZEMALJSKOG ŽIVOTA: Šta se krije ispod OKEANA dalekog Jupiterovog meseca? (VIDEO)
Foto: Reuter

uzbudljivo otkiće

NAJBOLJA ŠANSA ZA PRONALAZAK VANZEMALJSKOG ŽIVOTA: Šta se krije ispod OKEANA dalekog Jupiterovog meseca? (VIDEO)

Tamo se nalaze okeani koji su veći od okeana na Zemlji

Objavljeno:

Naučnici su nedavno došli do sjajnog otkrića koje bi moglo da bude dokaz vanzemaljskog života u našem Sunčevom sistemu.

Independent piše kako su naučnici otkrili da na mesecu Jupitera imena Evropa postoje izboji vode (gejziri) tj. vodene pare. Evropa je jedan od prvih kandidata za potragu za životom u našem sunčevom sistemu. Casini misija je i na Saturnovom mesecu, Enceladu, pre godinu dana zabeležila isti fenomen. Iako su gejziri sami za sebe fascinantni, još je važnije šta od njih možemo naučiti. "Pljuju" vodu koja otkriva šta je skriveno ispod mesečeve debele kore, čemu je inače gotovo nemoguće pristupiti. Tamo se nalaze okeani koji su veći od okeana na Zemlji.

- Sad napokon možemo da saznamo šta se zbiva u okeanima - kaže Ćanže Jia, fizičar sa Univerziteta Mičigen.

Do otkrića je došlo postepeno, prvo je Habl snimao, a onda je to upoređeno sa podacima koji su sakupljeni još 1997. godine.

- Već smo imali neke podatke iz te regije, i sledili smo svoju slutnju pa smo išli da upoređujemo podatke. Onda smo primetili neobična odstupanja i promene koje nismo znali kako da objasnimo. Bilo je vidljivo da je okolina potpuno promenila svojstva - rekao je Jia.

Koristili su kompjuterske modele kako bi videli da li se poklapaju viđene promjne sa dosadašnjim znanjem o gejzirima , sve ono što su naučili s Encelada.

- Iskoristili smo to znanje koje smo već imali da uporedimo kako se menja okolina, a sada se i NASA i Evropska svemirska agencija pripremaju da pošalju letelice u taj sistem. ESA će to učiniti do 2022., a odmah će "baciti oko" i na druge mesece, Ganimeda i Kalisto, uz Evropu. Cilj je da saznamo postoje li u okeanima sastojci za život - kaže Robert Papalardo koji radi na NASA-inom projektu čiji je cilj skupljanje podataka na Evropi.

Oni će biti, kaže, odlično pripremljeni za detaljno proučavanje gejzira, nositće sa sobom čitav niz instrumenata, radar kako bi videli što je ispod leda i otkuda gejzir dolazi.

- Kako bi uslovi bili pogodni za život treba postojati balans hemijskih elemenata. Što su pogodniji uslovi to su veće šanse da ćemo pronaći život - kaže Lejt Flečer sa Univerziteta Lejčester.

Pomaže im, kaže, što ovaj put, zahvaljujući iskustvu s Enceladom, znaju što treba da traže i gde da gledju.

- Pitanje je šta ćemo jednog dana pronaći na Saturnu ili Neptunu, s njihovim ledenim mesecima, hoćemo li videti isti fenomen. Evropa i Encelad su odličan pokazatelj da se i naizgled geofizički mrtva menjaju i aktivna su - kaže Fletčer.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.