PROVEO JE 18 GODINA U ZATVORU, IAKO JE BIO NEVIN: Trenutak kada je saznao da je SLOBODAN dirnuće vas do suza! (VIDEO)
Foto: Youtube printscreen

tužna sudbina

PROVEO JE 18 GODINA U ZATVORU, IAKO JE BIO NEVIN: Trenutak kada je saznao da je SLOBODAN dirnuće vas do suza! (VIDEO)

"Zadnjih 18 godina sam se pitao šta sam učinio toliko pogrešno da mi se život pretvorio u ovakav pakao "

Objavljeno:

Poljak Tomas Komenda je 18 godina proveo u zatvoru, iako je sve vreme tvrdio da je nevin, to se sada tek dokazalo.

Provera dokaza pomoću novih forenzičkih testova pokazala je kako Komenda nije mogao počiniti zločin za koji je optužen , a koji se dogodio na Novu godinu u Poljskoj 1997. godine.

Ovaj 42-godišnjak pušten je iz zatvora u martu jer su tužitelji preispitali njegov slučaj nakon što su roditelji 15-godišnje žrtve izrazili sumnju u njegovu krivicu.

- Zadnjih 18 godina sam se pitao šta sam učinio toliko pogrešno da mi se život pretvorio u ovakav pakao - izjavio je Komenda i dodao da je sve vreme bio tretiran kao "šljam".

Za vreme novogodišnje zabave 1997.godine žrtva je silovana i ubijena u jugozapadnoj Poljskoj. Sudski dokumenti su pokazali da je umrla od gubitka krvi i niskih temperatura kojima je bila izložena. Policija je u početku sumnjala da postoji više osumnjičenih koji su ostavili iza sebe veliku količinu dokaza, uključujući vuneni šešir s vlasima kose.

Pronašli su i ugrize na devojčinom telu. U obrazloženju presude, sud je izjavio kako su napredne forenzičke tehnike osvetlile dokaze prikupljene u to vreme te su na osnovu nih zaključili kako Komenda ne može biti ubica. Sud je ukazao na greške u procesu prikupljanja dokaza i na nemaran pristup svedočenju svedoka obrane.

Komenda je zatvoren sedam godina nakon zločina, uprkos tome što je 12 ljudi potvrdilo njegov alibi. Nakon što je uhapšen, u potpunosti je sarađivao s policijom, ali je rekao da su ga pretukli i da su mu pretili.

- Toliko su me tukli da bih priznao da sam pucao i u Papu - rekao je Komenda.

Ministar pravosuđa Zbignijev Ziobro izjavio je kako ova oslobađajuća presuda pokazuje da se greške pravosuđa ipak mogu ispraviti.

- Niko ne može vratiti godine koje je Tomas Komenda izgubio. Ipak, oslobađajuća presuda vraća osećaj dostojanstva nevinog čoveka koji je pogrešno osuđen - rekao je.

Komendin advokat Zbignjev Cviakalski izjavio je kako će tražiti više od 10 miliona zlota odštete za Tomasa Komendu zbog 18 godina koje je nepravedno proveo u zatvoru.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.