DEVOJČICI (7) DOKTORI NAOPAKO PRIŠILI NOGU: Zbog tumora su obavili amputaciju a onda iz OVOG razloga učinili nešto neverovatno (FOTO)
Nakon amputacija noga joj je prišivena naopačke, Foto: Printscreen/Twitter

nije slučajno

DEVOJČICI (7) DOKTORI NAOPAKO PRIŠILI NOGU: Zbog tumora su obavili amputaciju a onda iz OVOG razloga učinili nešto neverovatno (FOTO)

Nažalost, prišili su samo potkolenicu i stopalo, koje je sad bilo okrenuto prema nazad

Objavljeno: 06.05.2018. 19:33h
  • 1

Nakon što je prošlog leta britanskoj 7-godišnjakinji Ameliji Eldred bio dijagnostifikovan zloćudni tumor zbog kojeg je morala na amputaciju noge, ova vesela i zaigrana devojčica bila je odlučna da želi i nakon toga plesati, jer je volela tu svoju slobodnu aktivnost.

Ali amputacija iznad kolena žrtvovala bi koleno, što igra važnu ulogu u upravljanju protezom. Dakle, u januaru 2018, kada su lekari uklonili Ameliji deo bedrene kosti zahvaćene tumorskim ćelijama, sačuvali su njen donji deo noge, ali su ga ponovo prišili za nogu zaokrenutog za 180 stepeni.

Nažalost, prišili su samo potkolenicu i stopalo, koje je sad bilo okrenuto prema nazad. Iako Amelijini nožni prsti leve noge gledaju unatrag, njen gležanj će na ovaj način zameniti koleno koje je moralo takođe biti amputirano.

Kad se Amelija potpuno izleči, to će joj omogućiti učinkovito korišćenje proteze i na taj način, omogućiti da se i dalje bavi svojim omiljenim aktivnostima.

“Operacija, poznata kao ‘rotacioplastika’, može se koristiti za lečenje dečjih tumora kostiju kada se javljaju blizu kolena”, kaže Dana-Farber Boston iz Dječjeg centra za rak i krvne poremećaje.

Ovo nije prvi put da su izveli takvu operaciju. Istraživanja su pokazala da je uspešnost ovakve metode lečenja između 84 i 88 posto, a stopa preživljavanja dece i tinejdžera s tom dijagnozom je 70-75% prema podacima kojima raspolaže St. Jude's Children's Hospital.

Pre operacije, Amelia je prošla pet nedelja hemoterapije, koja nije uspela smanjiti njen tumor. Dvanaest dana kasnije, započela je poslednji put hemoterapije, a pred njom su još četiri nedelje lečenja.

Ona je na putu za dobijanje protetične noge i rehabilitacije tako da bi do leta trebala biti sasvim spremna za igru, piše Amelijina majka Michelle Yardley-Eldred i dodaje: “Njen je duh neverovatan. Zaista neverovatan”, objavljuje popularmechanics.com.

Bonus video:

prof. dr Aleksandar Đukić endokrinolog, Klinički centar Kragujevac – o lečenju varijabilnosti glikemije

(Espreso.rs/Novi.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media