KARTELI KOLUMBIJE SU PRONAŠLI GENIJALAN NAČIN ZA ŠVERC: Rusi im prave PODMORNICE koje ni radari ne mogu da detektuju!
Podmornica koja je presretena, Foto: Youtube printscreen

carstvo droge

KARTELI KOLUMBIJE SU PRONAŠLI GENIJALAN NAČIN ZA ŠVERC: Rusi im prave PODMORNICE koje ni radari ne mogu da detektuju!

Naizgled sasvim prosečne, ove snažne podmornice mogu prevesti čak osam tona tereta.

Objavljeno:

Gusta šuma i bogata priroda Kolumbije idealna su kulisa za krijumčarenje droge.

Proteklih 25 godina u takvim delovima zemlje dileri skrivaju svoju posebnu proizvodnju. Ali nije reč o preradi droge već o izradi podmornica.

Zapravo, nije reč o nekim starim 'krntijama' jer njihove podmornice jako puno koštaju, a i prate razvoj tehnologije i brigu za očuvanjem okoline. Tako u samom srcu džungle nastaju električne podmornice.

Taj tehnološki domet kolumbijskih krijumčara droge nije prošao neprimećeno, posebno od strane policije. Kad su uhvatili jednu takvu podmornicu otkrila su kako ju pokreće manji, tiši električni motor s više od 100 baterija, piše " Popular Mehaniks".

Mesto proizvodnje, bez obzira što se nalazi duboko u džungli, prava je fabrika. Imaju sve od potrebnog materijala, radne snage pa čak i ruskih dizajnera podmornica koji im pomažu u proizvodnji.

Najčešće su napravljene od drveta, prosečne dužine oko 30 metara, prekrivene fiberglasom kako bi bile neuhvatljive za radare. Naoko sasvim prosečne, ove snažne podmornice mogu prevesti čak osam tona tereta.

Budući da je najčešće reč o kokainu, podmornice zapravo vrede 200 miliona dolara, što je prosečna ulična vrednost te količine kokaina. Ta priča s ruskim dizajnerima je sada već gotovo dva decenije stara.

Još početkom dvehiljaditih je republikanski zastupnik Bendžamin Gilman izjavio da je mafija s "ruskog govornog područja" prokrijumčarila alate i potrebne upute za izgradnju podmornice. Tehnološki su opremljene i za duboke zarone, ali u većini slučajeva plove pri vrhu površine mora, a skrivaju se zahvaljujući bojama. Opremljene su i prostorom za nekoliko članova posade. U Kolumbiji se 2016. godine proizvelo 910 tona kokaina, što je povećanje od 32 posto u odnosu na 2015. godinu, pokazuju podaci američke agencije za suzbijanje droga (DEA).

Po nekim procenama, čak trećina te ogromne količine kokaina prevozi se upravo u ovakvim podmornicama. Potraga za njima nije laka, pa tako ni ne čude podaci kako se samo 25 posto ovakvih podmornica otkrije, presretne.

Nije samo izazov otkriti takve podmornice, već i uhvatiti ih. Naime, podmornice je jako teško otkriti zbog toga što ih radari ne mogu pronaći. Iako SAD koristi niz modernih tehnologija kako bi se moglo uz pomoć radara detektovati takve podmornice, posao im ne olakšava ni veličina koju moraju pokriti. Područje kretanja takvih podmornica puno je veće od celog SAD-a. Neuhvatljive podmornice vešto izbegavaju svako hvatanje. - Frustrira nas činjenica što često znamo otprilike gde se nalaze ali nemamo nikoga ko bi ih mogao uhvatiti - rekao je Erik Sojkan iz američke agencije za sigurnost.

Podmornice proizvode u džunglama
Podmornice proizvode u džunglama foto: Wikipedia

Kada ih i uhvate takve podmornice najčešće su prazne, zbog posebne taktike koju upotrebljavaju krijumčari. Oni naime uz podmornicu vežu i još jedan brod koji se nalazi na dubini od oko 30 metara ispod površine.

Kada ih se otkrije, privezani brod opremljen šifriranim odašiljačem se potapa. Kada prođe opasnost, lociraju teret i nastavljaju s planiranom isporukom. I krijumčari i oni koji ih pokušavaju uhvatiti svakodnevno rade na razvoju tehnologija kako bi preduhitrili jedni druge. Ali u ovim igrama bez granica, čini se zasada pobjeđuju krijumčari, koji uz pomoć podmornica vjrno opskrbljuju bogato svetsko tržište kokaina.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.