NA ZEMLJI JE POSTOJALA CIVILIZACIJA PRE LJUDI? Ovaj događaj je dokaz za to!
Da li smo prvi stanovnici planete Zemlje?, Foto: EPA/Esom Kornmesser

nova teorija

NA ZEMLJI JE POSTOJALA CIVILIZACIJA PRE LJUDI? Ovaj događaj je dokaz za to!

Možda zvuči poput teorije zavere koja se može pronaći na stranicama koje se bave NLO-ima, ali naučnici su ozbiljno istražili tu ideju.

Objavljeno: 17.04.2018. 12:09h
  • 3

Jedan događaj koji se na Zemlji dogodio pre 56 milona godina može biti dokaz da je postojalacivilizacija pre ljudske.

U pitanju je paleocensko-eocenski toplotni maksimum (PETM), kada se Zemlja  zaglejala znatno više od današnjih temperatura, iz tog se razloga led na polovima rastopio.

Možda zvuči poput teorije zavere koja se može pronaći na stranicama koje se bave NLO-ima, ali naučnici su ozbiljno istražili tu ideju.

Profesor Adam Frenk sa Univerziteta u Ročesteru piše u Atlantiku da bi istraživanje moglo pružiti uvid u pronalazak života vanzemaljaca ili o našem uticaju na Zemlju.

- To je zagonetka. Ako je industrijska aktivnost jedne predhodne vrste kratkotrajna, možda je nećemo moći lako videti- stiče Frenk.

Možda bi trebalo uzeti u obzir nove metode otkrivanja dokaza o kratkotrajnim događajima koji su ostavili traga u sedimentima. Drugim rečima, ako nešto eksplicitno ne tražite, možda to nećete ni vidjeti, prenosi Metro.

Frenk kaže da su istraživači razmišljali o tome što bi sve naša civilizacija mogla ostaviti u stenama, a da to pronađu buduće civilizacije – plastiku u okeanu, dokaz uporabe đubriva i fosilnih goriva.

- Civilizacije bi mogle, nakon kolapsa, potaknuti uslove za stvaranje više fosilnih goriva kako bi se njima mogla koristiti buduća društva.Naš je rad otvorio spekulacije o tome da bi neke planete mogli imati cikluse izgrađivanja i propasti civilizacije. Ako se civilizacija koristi fosilnim gorivima, klimatske promene mogu dovesti do velikog smanjenja nivoa kiseonika okeanu - zaključuje Frank.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Večernji.hr)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media