NIKO NE MOŽE DA PROCENI GDE ĆE DA PADNE: Svemirska stanica juri ka Zemlji, a udar pri padu bi mogao biti KATASTROFALAN!
Stanica je teška 8,3 tona, Foto: EPA

opasnost iz svemira

NIKO NE MOŽE DA PROCENI GDE ĆE DA PADNE: Svemirska stanica juri ka Zemlji, a udar pri padu bi mogao biti KATASTROFALAN!

Stanica će se srušiti na Zemlju između 30. marta i 2. aprila

Objavljeno:

Kineska svemirska stanica Tiangong-1 uskoro će pasti na Zemlju, i to najranije u petak, tvrde naučnici.

Ova stanica bila je deo ambicioznog kineskog programa, a u orbitu je lansirana 2011. godine. Međutim, pet godina kasnije, Kinezi su potvrdili da su izgubili kontakt s stanicom i da nad njom nemaju više nikakvu kontrolu.

Prema poslednjim procenama, stanica će se srušiti na Zemlju između 30. marta i 2. aprila. Sada se postavlja pitanje - gde će se srušiti? Odgovor na to ne zna baš niko. Naučnici imaju neki proračun da će pasti između 43. severne i 43. južne paralele, ali taj prostor u principu obuhvata dobar deo zemaljske kugle.

Važno je napomenuti da će se na Zemlju srušiti samo ostaci svemirskih laboratorija, budući da će dobar deo stanice izgoreti dok bude prolazio kroz atmosferu. - Brzina će se povećavati, a dok bude prolazila kroz atmosferu, stanica teška 8,5 tona će početi da izgara i smanjuje se. Na kraju će na zemlju pasti samo neki delovi - rekao je za BBC Elias Abutanios iz Australijskog svemirskog centra. - Verovatno će izgaranje stanice biti vidljivo i sa Zemlje. Izgledaće kao meteor...

Dakle, dobar deo postaje nestaće u atmosferi, ali načnici tvrde da bi na zemlju mogli pasti samo neki delovi poput ostatka motora ili rezervoara za gorivo. Koliko su onda šanse da nekome ostatak rakete padne na glavu? - Iskustvo nam govori da će atmosferu preživeti između 20 i 40 posto objekta. Naravno, postoji neka mala šansa da vam se deo sruši u dvorište, ali šanse da nekog povrediti su izuzetno male. Rekao bih da postoje veće šanse da vas munja pogodi dvaput u jednoj godini., nego da vam na glavu padne ostatak svemirske stanice - rekao je Abutanious dodavši da ovo nije prvi put da ostaci svemirskih stanica padaju na Zemlju.

Međutim, za razliku od Tiangonga, ostale stanice koje su padale na zemlju bile su kontrolisane sa Zemlje do poslednjeg trenutka i moglo se utiecati na mesto pada. Obično bi ih rušili usred južnog Pacifika, a naučnici se znaju šaliti da je područje između Australije, Novog Zelanda i Južne Amerike groblje svemirskih stanica i satelita. Računa se da ih je čak 260 na dnu okeana.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.