INFILTRIRAO SE MEĐU EKSTREMNE BELE DESNIČARE: Godinu dana se pretvarao da je jedan od njih, a onda se dogodilo nešto UŽASNO!
Godinu dana se pretvarao da je rasista, Foto: Youtube printscreen

DVOSTRUKI ŽIVOT

INFILTRIRAO SE MEĐU EKSTREMNE BELE DESNIČARE: Godinu dana se pretvarao da je jedan od njih, a onda se dogodilo nešto UŽASNO!

Pretvarao se da je fašista koji veliča "belu arijevsku rasu", a onda je svedočio hororu

Objavljeno: 24.03.2018. 17:28h
  • 3

Patrik Hernanson, borac protiv rasizma i fašizma, iz prve ruke video je užasne posledice koje donosi ekstremistička ideologija mržnje, kakva je fašizam.

Ovaj mladić je proveo godinu dana infiltriran u redove jedne ultradesničarske grupe belih nacionalista, i na jednom protestu svedočio je ubistvu.

On je tog avgusta 2017. godine došao na dogovoreni protest u Šarlotsvilu u Virdžiniji. Ekstremisti su protestvovali protiv skidanja statue konfederacijskog vođe Roberta Lija.

Međutim, tu su se okupili i antifašisti, i došlo je do sukoba. Onda je među anitfašiste uleteo automobil. Jedna žena Heder Hejer, preminula je od udara automobila, a 35 drugih je povređeno.

Trenutak kada je automobil uleteo među antifašiste
Trenutak kada je automobil uleteo među antifašiste foto: AP

Onda je javnost počela da saznaje više o subkulturi ekstremne desnice - šarenolikoj skupini nacionalista, obožavaoca Trampa i rasista, koji su uspeli da naprave i svoju onlajn zajednicu - upravo putem društvenih mreža su se upoznavali.

Patrik Hernanson je uživo video ubistvo Heder Hejer, a tada se već godinu dana pretvarao da je jedan od fašista.

On je u okviru kampanje udruženja "Nada ne mržnja" koje se bavi borbom protiv fašizma došao na ideju da se infiltiria među redove desničara. Ovo udruženje je istraživanjem ustanovilo da desničarske grupe gube tradicionalni način organizovanja, i da se sve više "pronalaze" onlajn. 

Hernenson kaže da je infiltriranje bilo jednostavno.

- Prvo izgradiš sebi novi indetitet, koji je zasovan na onome što oni vole i što im treba u grupi. I pristupiš kao bilo koji drugi mladić zainteresovan za desnicu - onlajn - kaže on.

Predstavio se kao student na razmeni, koji je došao sa studija u Londonu. 

- Predstavio sam se kao akademik, jer sam znao da se oni lože da imaju akademike u svojim krugovima - kaže Patrik.

Pomoglo mu je i to što je imao švedsko poreklo. Mnogi neonacisti smatraju da su Šveđani "najčistija" arijevska rasa.

- Oni veruju da su Skandinavci "čista rasa". To je naravno mit. Ali, govorili su mi "ti si vrhunske rase" - priča on.

Ubrzo se njihovo onlajn druženje pretvorilo u druženje uživo. Prvo je otišao na protest za podršku Bregzitu, ali to okupljanje nije bilo previše "ekstremno".

Ali, među okupljenima je bio i vođa grupe kojoj se Patrik pridružio, koji je imao i te kako ekstremistička uverenja. Grupa se zvala Londonski forum. Oni su sebe opisali kao "ljude koji brinu o demografskoj budućnosti svoje zemlje i koji su zabrinuti da će multikulturalnost neopozivo uništiti njen indetitet".

Patrik se ponudio da jednom članu drži časove švedskog, i uskoro je upoznao svet ektremne desnice. Kaže da se nije plašio, ali da je stalno bio pod stresom zbog svog "duplog života" - imao je čak i dva telefona.

Desničari sa kojima se družio bili su različiti - neki su glorifikovali genocid i Hitlera, a neki su mislili da nasilje nije najbolje rešenje.

Išao je sa njima i na roštiljanje, a jednom su ga čak pozvali da održi govor, ispred 100 belih supremista.

- Pričao sam u opštim terminima, kako levica ugrožava desnicu i kako se levičari infiltriraju među desničare. Igrao sam na kartu da su oni žrtve - priča Patrik.

A onda se dogodio tragičan protest u Šarlostvilu.

- Nikada nisam bio toliko besan kao tada. Godinu dana sam slučao nasilne ideje, nasilne govore i pozivanje na nasilje, ali malo njih je zaista spremno da te reči pretvori u delo. Ali uvek će biti onih koji su dovoljno ludi za to, i onda se dogodi nešto kao ono u Šarlosvilu - kaže Patrik.

Nedugo nakon što je svedočio ubistvu, Patrik je završio sa svojim tajnim životom. Međutim, nakon toga je počeo da dobija pretnje.

Ipak, on nastavlja da se bori i piše protiv fašizma, a priznaje da mu je sada veoma "utešno" da sa distance sluša o desničarima sa kojima se nekada družio.

- Mnogo sam naučio. Sada sam još više motivisan i moje vreme provedeno u prerušavanju pomoglo mi je u ovome što radim danas - zaključuje on.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/BBC.com)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media