ZGODAN ENGLESKI LORD BIO JE INSPIRACIJA ZA LIK DŽEJMS BONDA: Igrao je poker i vozio skupe automobile, a onda je NESTAO BEZ TRAGA nakon STRAVIČNOG ZLOČINA!
Lord Lukan, Foto: Youtube printscreen

neverovatna priča

ZGODAN ENGLESKI LORD BIO JE INSPIRACIJA ZA LIK DŽEJMS BONDA: Igrao je poker i vozio skupe automobile, a onda je NESTAO BEZ TRAGA nakon STRAVIČNOG ZLOČINA!

Lord Lukan nikada nije pronađen, a tražen je zbog jezivog ubistva

Objavljeno:

Lord Lukan je jedna od najzagonetnijih ličnosti britanske aristokratije - po njegovom liku i delu je stvoren lik Džejms Bonda, ali on je ostao upamćen po jezivom zločinu.

Bio je bogati bankar koji je napustio posao kako bi postao profesionalni kockar, voleo je luksuzne stvari i lepe žene, ali je imao i mračno naličje. Lukan je uspeo da prođe potpuno nekažnjeno za brutalno ubistvo dadilje koje je po mnogima zaista i počinio. Ovo je neverovatna priča o njegovom životu.

Mladost u vreme rata

Ričard Džon Birgam je puno ime sedmog erla od Lukana, iako je u javnosti poznat samo kao lord Lukan. Rođen je 1934. godine u Londonu i odrastao je u raskoši i bogatstvu. Detinjstvo je proveo u Americi kod bogatih rođaka.

Kada se vratio u Britaniju, sačekao ga je rat. Njihova vila u Londonu bila je srušena. Džon je zbog trauma morao da posećuje psihoterapeuta.

Tada je pohađao prestićni koledž Iton, gde se po prvi put kod njega javila strast koja će mu u budućnosti uništiti život. Počeo je da se kocka. Redovno se iskradao i odlazio na trke konja, a sve što bi zaradio stvaljao bi na svoj tajni račun.

Uskoro je morao da se odazove vojnom pozivu, i otišao je u rat. Dok je služio u Nemačkoj, shvato je da mnogo dobro igra poker, u kojem je i istiniski uživao.

Međutim, njegova porodica pokušavala je da obuzda te njegove "izlete". Čim se vratio iz Nemačke, mesto u prestižnoj banci bilo je njegovo. Lukan je međutim tu više bio odsutan nego prisutan.

Dobre godine

Nastavio je sa kockom, i to žestoko - redovno se pojavljivao u svim poznatijim kasinima Londona, a kako to uvek biva, nekada je imao ogromne dobitke ali neretko je u gubio basnoslovne sume novca. Jednom je izgubio čak 10.000 funti, i upao u strašne dugove,iz kojih ga je jedva iščupao ujak.

Lukan nije mnogo mario za probleme u koje je tonuo, već je uživao u životu. Vozio je Aston Martin, letovao na Bahamima, obilazio je Kaliforniju i menjao žene - stekao je status "plejboja". Upravo zbog toga se smatra da je njegov lik inspirisao Ijana Fleminga kada je stvarao Džejms Bonda.

Uskoro se Lukanu sreća baš osmehnula - osvojio je 26.000 funti na pokeru, i momentalno dao otkaz u banci. Priča se da je tada prokomentarisao:

- Zašto bih sedeo ovde svaki dan kad taj novac mogu da zaradim za jedno veče?

Početkom 1963. godine, Lukanu se dogodio sudbinski susret - tada je upozanao svoju buduću suprugu Veroniku Dankan, koja je radila kao model. Vrlo brzo su se verili, zatim i venčali. Njihovoj svadbi prisustvovao je krem tadašnjeg britanskog društva. Medeni mesec proveli su putujući po Evropi u Orjent ekspresu.

Lagodan život nastavio se i nazad u Londonu. Lukanov otac mu je ostavio ogromno naslednstvo. Mladi lord konačno je mogao da uživao u onome što je najviše voleo, u opakom poroku. Kao profesionali kockar, Lukan je imao puno veštine, ali ne i toliko sreće. Njegovi gubici su se gomilali, a činilo se da Veronika nije znala za njih.

Rodila je Lukanu troje dece, a onda i sama zapala u duboku krizu. Patila je od postporođajne depresije, međutim uprkos nastojanjima Lukanove porodice da je odvedu u ustanovu, odbijala je da se leči.

Ovde je Lukan živeo nakon razvoda
Ovde je Lukan živeo nakon razvoda foto: Wikipedia

Preokret sreće

Onda je počeo pravi pakao - 1972 otišli su na letovanje u Montekarlo, da bi se Veronika ubrzo sama vratila u Englesku. Vrtlog dugova i gubitaka u koji je upao Lukan nije imao spasa. Njihov brak je pukao.

Njihov odnos pretvorio se u pravi rat. Lukan je želeo starateljstvo nad decom, i tvrdio je da je Veronika luda. Redovno je stajao ispred svoje nekadašnje kuće i čekao da se deca pojave, a unajmnjivao je i detektive koji su danoćno pratili Veroniku. Završili su i na sudu, međutim nakon teške pravne bitke, Veronika je odnela pobedu.

Gubitak dece bila je kap koja je prelila čašu i Lukan je počeo da posrće sve dublje. Više nije imao novca, a ni od koga da se zaduži. Počeo je da pije, mnogo je pušio, a svako jutro dočekao bi u kazinu.

Ali, 7. novembra 1974. Lukan se ponašao potpuno čudno.Taj dan svakako je odudarao od njegove uobičajene rutine. Ujutru rano je pozvao svog pravnog savetnika na iznenadni sastanak, koji su dogovorili za 13 časova, međutim nije se pojavio. Tek u 16 časova je Lukan pozvao apotekara i zamolio ga da mu pomogneda indetifikuje jedan lek - bio je to lek koji ublažava anksioznost. Malo kasnije, pozvao je svog prijatelja, izdavača knjiga, da mu pomogne da napiše članak o kockanju. Izdavač je primetio da Lukan nije došao u svom luksuznom automobilu. već u ostarelom Fordu. Otišao je kući u 20 časova, a imao je dogovorenu kasnu večeru u restoranu, na kojoj se takođe nije pojavio.

Kobna noć

Baš tog dana se dogodilo ubistvo Sandre Rivet, dadilje koja je radila za njegovu suprugu.

Sandra Rivet bila je vesela devojka koja se zaposlila kod Lukanovih samo nekoliko nedelja ranije. O kobnoj noći kada joj je oduzet život svedočila je upravo Veronika Lukan.

Veronika je ispričala da je Sandra uspavala decu oko 20 časova, i zatim joj ponudila čaj. Sandra je sišla u kuhinju koja je bila u podrumu da joj napravi čaj, kada se dogodio horor. Ona je usmrćena udarcima u glavu, a oružje je bila jedna olovna cev.

Lukanova supruga tvrdi da je čula buku i krenula niz stepenice, kada je i sama napadnuta. Počela je da vrišti, a napadač joj je rekao da ućuti. Veronika je rekla da je prepoznala glas svog supruga. Uspela je da se odbrani, udarivši Lukana ispod pojasa, i on je odustao od napada. Upitala ga je gde je Sandra, a on je nakon kratkog šoka priznao da ju je ubio.

Veronika se uspaničila, međutim brzo se sabrala i smislila plan. Ponudila je Lukanu da mu pomogne da pobegne, međutim kada je on otišao u kupatilo da opere krv, uspela je da istrči iz vile.

Lukanov poslednji poziv koji je zabležen uputio je svojoj majci. Nazvao ju je i rekao da ode po decu u vilu jer se "dogodila katastrofa". Ispričao joj je da je video nepoznatog čoveka koji se svađao sa njegovom ženom u vili. Majka je odmah nazvala policiju, koja je brzo u domu Lukanovih pronašla mrtvu Sandru.

Nestanak bez traga

Za to vreme Lukan je otišao do svojih prijatelja, i oni su bili poslednji koji su ga videli.

Policija je razgovarala sa svim akterima slučaja, ali njega nisu uspeli da pronađu. Raspisali su poternicu za njim, i detaljno pregledali njegovu sobu. Nisu pronašli ništa sumnjivo.

Zatim se pojavio još jedan trag - Lukan je kod svojih prijatelja, kod kojih je poslednji put viđen, ostavio pismo u kojim im objašnjava kako zna da će Veronika njega kriviti za ubistvo i kako mu je žao što će njegova deca morati da prolaze kroz pakao.

Nedugo zatim, pronađen je i ostareli Ford koji je Lukan vozio, i u njemu olovna cev na kojoj su bili tragovi krvi Sandre Rivet.

Lukan do dana današnjeg nikada nije uhvaćen. Njegova porodica suočila se sa njegovim dugovima, a njegov sin nije mogao da nasledi titulu sve do nedavno. On je uspeo da se izbori da se njegov otac proglasi mrtvim, i tako je postao novi erl.

Neki su pisali da se Lukan možda ubio, udavivši se u Lamanšu, međutim najviše dokaza ipak upućuje na to da je pobegao u inostranstvo i tu proveo ostatak života krijući se. Postojali su navodi da je u južnoj Africi, a tabloidi su pisali o ljudima koji su ga viđali širom sveta.

Međutim, Veronika Lukan je do kraja verovala da je njen muž "počinio samoubistvo kao pravi gospodin kakav je i bio."

Ona je oduzela sebi život prošle godine.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.