IMALA JE SAMO 13 GODINA KADA SU JE POSLALI U SAMOUBILAČKI NAPAD: Morala je da bira - ili misija ili udaja! (VIDEO)
Boko Haram za svoje bombaške misije koristi i žene, Foto: AP

STRAVIČNA PRIČA JEDNE DEVOJČICE

IMALA JE SAMO 13 GODINA KADA SU JE POSLALI U SAMOUBILAČKI NAPAD: Morala je da bira - ili misija ili udaja! (VIDEO)

Falimu je oteo Boko Haram

Objavljeno:

Boko Haram je teroristička grupa koja ima praksu regrutovanja žena za samoubilačke napade.

Iako to rade i druge terorističke organizacije, Boko Haram prednjači u monstrioznosti. Više stotina mladih devojaka je poslednjih nekoliko godina naterano da izvedu terorističke napade u Nigeriji, Kamerunu, Čadu i Nigeru.

Elizabet Pirson istražuje Boko Haram i njihovo korištenje žena kao živog oružja. Objavila je i studiju o tome kako Boko Haram koristi žene za samoubilačke napade. Do kraja 2017. žene Boko Harama ubile su 1225 ljudi u 232 napada.

Boko Haram je 2014. godine prvi put iskoristio ženu za bombaški napad. Prvi zabeležen slučaj u istoriji je onaj iz 1985. kad se 16-godišnja Sana Mehadždali raznela na jugu Libana, ubivši dva vojnika.

BBC je preneo priču Falmate, koja je imala stravično iskustvo. Imala je 13 godina kad su je otela dva tipa na motoru dok je hodala prema kući svojih rođaka na području uz granicu s Kamerunom.

Vožnja je trajala satima, napustili su cestu i vozili se kroz šumu. Napokon su došli na odredište: u veliki, improvizirani logor s puno šatora i slamnatih kućica. Nju su smestili u šator gde je bila s još devet devojaka. Spavale su na strunjačama. Falmata je brzo morala odustati od snova o begu, shvatila je da bi to bilo preopasno.

Rekli su joj da ima izbor: udati se za nekog od boraca ili otići “u misiju”. Nije se htjela udati. Rekla im je da je premlada za to. Dakle - misija. Nije znala što to znači.

Život u logoru Boko Harama za nju je bio grozan. Bile su u strahu da će nigerijski vojnici doći i sve ih poubijati. I njih devojke, jer će misliti da su žene teroristi. Svakodnevica joj je bila ubitačno monotona. Moliti, jesti, čistiti, jesti, opet čistiti - i tako svaki dan. Jedino što ju je radovalo bila je verska nastava. Sve ostalo je mrzela.

Jednoga dana došli su naoružani tipovi i rekli joj da se treba pripremiti za nešto važno. Prošla je kompletan tretman ulepšavanja: njezina kovrdžava kosa je izravnana, stopala su ukrašena crtežima kanom. Nije znala pripremaju li je za venčanje s borcem ili nešto drugo. Nije smela pitati. Sad joj je bilo žao što se ružno podnela prema svojoj prijateljici Hauvi koja je odlučila prihvatiti venčanje s borcem samo kako bi preživela. Dva dana posle odveli su je do boraca.

Pričvrstili su joj bombaški pojas oko struka. I rekli da će, ako ubije nevernike, otići pravo u raj. Nije joj se svidjela ideja. Jako je plakala.

Odveli su je s još dve devojke. Sve tri su ispod odeće imale eksploziv. Kad su došli u jedno naselje, rekli su im neka hodaju prema mestu gde ima puno ljudi. Motrimo vas, upozorili su ih.

Prestravljene, devojke su razgovarale imaju li šanse za beg. Odlučile su da neće izvesti napad. Falmata je zamolila prolaznika da joj otkopča pojas s eksplozivom. Bila je slobodna. Ona i njene dve drugarice hodale su putem kad su ih zaustavila dvojica muškaraca. Pojma nisu imale da su i oni iz Boko Harama. Tako je Falmata drugi put oteta. Srećom, oni su bili iz druge skupine, pojma nisu imali da su tri devojke upravo izjegle izvršiti samoubilački napad. Odveli su ih u drugi logor.

Ponovno sve isto: jedi, moli, čisti, spavaj. I nekoliko sati čitaj Kuran. Ponovno su Falmati rekli - ili ćeš se udati, ili ideš u misiju. Ponovno je odbila udaju. Opet je prošla proceduru uljepšavanja: ukrasili su je kanom, dali joj lepu haljinu i maramu. Koje su skrivale eksploziv pričvršćen uz telo.

Falmata je ovaj put bila pametnija. Čim su je borci Boko Harama ostavili i uputili kuda da ide i aktivira eksploziv, 14-godišnjakinja je skrenula s puta i pobegla u šumu. Mesecima se skrivala.

Najzad, upoznala je Fatimu Akilu, psihološkinju koja joj je pomogla da se oporavi.

Njena životna priča ukazala je na sve strahote koje je počinila ova tereoristička grupa, i koje i dalje čini.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Jutranji.hr )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.