OTKIRVENO NOVO AGREGATNO STANJE VODE: Supersonični led je VANZEMALJSKOG POREKLA!
Ovakva vrsta vode može se naći na Neptunu, Foto: Profimedia

čudno otkriće

OTKIRVENO NOVO AGREGATNO STANJE VODE: Supersonični led je VANZEMALJSKOG POREKLA!

Voda je istovremeno u čvrstom i tečnom stanju

Objavljeno:

Naučnici su stvorili novo agregatno stanje vode - koje su nazvali "supersonični led", u kojem je je voda istovremeno i u tečnom i u čvrstom agregatnom stanju.

Ovakvo agregatno stanje vode u prirodi se ne može naći na Zemlji, ali se može pronaći na Uranu i Neptunu.

Istraživači iz Lorens Livermor Nacionalne laboratorije kalifornijskog univerziteta sproveli su niz eksperimenata u kojim su kompresovali vodu pomoću lasera.

Tako su vodu doveli u stanje "supersoničnog leda" za koji istraživač Marius Milot kaže da je jako čudno stanje materije, koja je istovremeno i u čvrstom i utečnom stanju, što se događa kada je materija izložena ektremnom pritisku i temperaturi.

- Bili su ovo veoma zahtevni eksperimenti. Posebno što smo pre toga dve godine proveli stvarajući mere i još dve godine razvijajući metode kojima ćemo meriti i analizirati podatke koje dobijemo- rekao je Milot.

Eksperimet je izgledao ovako: kompresovali su vodu između dva dijamanta, između kojih je vazdušni pritisak bio 25.000 puta veći nego što je pritisak na Zemlji. Voda bi se zatim pretvorila u led, kroz koji bi zatim pustili laser, koji bi povećao temperaturu u ledu za hiljade stepeni.

Visoka temperatura kida veze između atoma vodonika i kiseonika od kojih je voda sačinjena, međutim veliki vazdušni pritisak ih drži zajedno,pa je tako voda u dva stanja istovremeno - čvrstom i tečnom.

Ovo otkriće zadivilo je naučnike, s obzirom da se voda u takvom, čudnom stanju može naći samo u dubokom svemiru, na planetama poput Neptuna i Urana.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / RT.com )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.