U PLASTICI SE NALAZI HEMIKALIJA KOJA OD DEČAKA PRAVI DEVOJČICE: Istraživanja pokazala da je ima 90 ODSTO DECE!
Plastika se pravi od opasnih hemikalija, Foto: Pixabay

nevidljiva pretnja

U PLASTICI SE NALAZI HEMIKALIJA KOJA OD DEČAKA PRAVI DEVOJČICE: Istraživanja pokazala da je ima 90 ODSTO DECE!

Izloženost ovoj supstanci dovodi do dijabetesa, bolesti srca, a kod muškaraca opada plodnost.

Objavljeno:

Istraživanje je pokazalo da se u telima više od 90 % tinejdžera nalazi opasna supstanca koja može uticati na poremećaj hormona.

Bisfenol A je supstanca koja se nalazi svuda oko nas - zato što je pohranjena u plastici. Može se naći u plastičnim bocama, kesama, itd. Supstanca je prvi put napravljena šezdesetih godina prošlog veka, i ona uspešno "imitira" ženski hormon estrogen. Bisfenol A je povezan i sa rakom prostate i rakom dojki.

Istraživanje je sprovedeno na univerzitetu Ekseter, gde su uzeli uzorke mokraće od 94 tinejdžera, a kod 86 je pronađena ova supstanca.

Naučnici se plaše da je ovu supstancu nemoguće izbeći s obzirom na široko rasprostranjenu upotrebu plastike.

- Većina ljudi je izložena bisfenolu A na dnevnoj bazi. A pokazalo se da je jako teško promeniti bilo kakve navike kako bi se izbegla supstanca. U idealnom svetu, mogli bismo da biramo šta stavljamo u svoje telo. U sadašnjosti, ne znamo koje hrane ili ambalaže sadrža bisfenol A, pa je nemoguće izabrati - kaže Lorna Haris, jedna od autorki istraživanja.

Izloženost ovoj supstanci dovodi do dijabetesa, bolesti srca, a kod muškaraca opada plodnost.

Najveći problem je što je danas previše stvari napravljeno od plastike, pa je ovu hemikaliju nemoguće izbeći. Iako se ona izbacuje iz krvi putem bubrega, pokazalo se da ostaje u mastima u čovečijem telu.

Ova supstanca takođe dovodi do poremećaja hormona, a najugroženiji su deca i trudnice. Izloženost ovoj supstanici u formativinim godinama života povećava rizik od astme, raka dojke i prostate, dijabetesa, a takođe dovodi do smanjena plodnosti.

Gotovo je nemoguće zaštititi se, jer je osim plastike ova opasna hemikalija pohranjena i u računima iz supermarketa, a koža je brzo upija i čak i pranje ruku ne sprečavaovu hemikaliju da uđe u naš organizam.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Dailymali.com )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.