Bila je Firerova strast: Dizni je Snežanu snimio za Hitlera! (FOTO) (VIDEO)

nepoznato o poznatom crtaću

Bila je Firerova strast: Dizni je Snežanu snimio za Hitlera! (FOTO) (VIDEO)

Čovek koji je ceo svet odvukao u rat i pobio milione ljudi, "Snežanu i sedam patuljaka" je gledao bezbroj puta, a obožavao je i ostale Diznijeve animirane likove
Objavljeno: 28.12.2015. 14:09h
Braća Volt i Roj Dizni su u julu 1935. godine obilazili knjižare u Minhenu. Kupovati su slikovnice i dečje knjige. To je bilo njihovo terensko istraživanje za dugometražni crtani film "Snežana i sedam patuljaka", koji će stići u bioskopske dvorane dve godine kasnije.

Zamislite Snežanu kao bakicu u 92. godini! Ovako bi Diznijeve princeze izgledale danas (FOTO)

Na vizualno oblikovanje Snežane i patuljaka presudno je uticalo upoznavanje sa tradicijom nemačkih priča i bajki i susret sa najvišim službenicima tela za kulturu nacističke Nemačke. Adolf Hitler je bio jedan od najvećih Diznijevih obožavalaca, pa neki poznavaoci lika i dela obojice spekulišu da su se oni tih dana u tajnosti i sastali.U knjizi "Diznijeva velika turneja: Voltov i Rojev evropski odmor, leto 1935", istoričar Didije Gez navodi da su, po dolasku u Nemačku, braća bila primljena u Filmskoj komori Rajha. Potom su, u Bavarskom filmskom društvu, prisustvovali svečanoj projekciji zbirke crtića o Mikiju Mausu sinhronizovane na nemački.

Kada je "Snažana" izašla iz Diznijevih studija 1937, bio je to suštinski nemački celovečernji crtać, koji je odmah postao najdraži film Adolfa Hitlera. Čovek koji je ceo svet odvukao u rat, predvodio Holokaust i pobio milione, "Snežanu i sedam patuljaka" je gledao bezbroj puta u svojoj rezidenciji Berghof na jugu Bavarske.Taj animirani film Hitler je bukvalno obožavao! Nacistički ministar za propagandu Jozef Gebels je 22. decembra 1937. zapisao sledeće: "Fireru sam za Božić poklonio 12 filmova o Mikiju Mausu! To ga je jako razveselilo. Bio je zaista vrlo srećan!"Konačna potvrda oduševljenja nacističkog vođe crtanim junacima Volta Diznija bilo je otkriće Vilijama Hakvaga, direktora Ratnog muzeja Lofoten u Norveškoj. On je 2008. godine na aukciji, za 200 evra, kupio jednu manje bitnu sliku sa potpisom "A. Hitler"Kad je izvadio sliku iz rama, iz nje su ispala tri skrivena crteža patuljaka iz Diznijevog crtića iz 1937. i crtež Pinokija iz crtanog filma iz 1940. sa potpisom Adolfa Hitlera.

(Espreso.rs / Express)

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media