ŠTA SE TAČNO DOGAĐA SA LJUDSKIM TELOM U SVEMIRU? Bez gravitacije naše kosti PROPADAJU, a izolacija dovodi do DEPRESIJE!
Ljudima u svemiru prete brojne opasnosti, Foto: AP

možemo li da pobedimo svemir?

ŠTA SE TAČNO DOGAĐA SA LJUDSKIM TELOM U SVEMIRU? Bez gravitacije naše kosti PROPADAJU, a izolacija dovodi do DEPRESIJE!

Održavanje ljudskog zdravlja biće veliki izazov za buduće svemirske misije!

Objavljeno:

Svemir je jako opasno mesto za krha ljudska bića, a beztežinsko stanje i te kako ima efekta na ljudsko telo, što su astronauti osetili i na svojoj koži.

Ali koji tačno rizike donosi svemir?

Nedavno je japanski astronaut šokirao svet kada je otkrio da je porastao 9cm dok je bio na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Ipak, on se kasnije izvinio zbog pogrešne informacije i rekao da se zapravo izdužio za samo 2 centimetra. Ipak, i to je nešto.

Zapravo se kičmena moždina u odustvu gravitacije širi, pa astronauti dobijaju na visini. Ali nazad na Zemlji je njihova visina vraća u prvobitnu.

Šta se događa za ljudskim telom nakon godinu dana provedenih u svemiru?

Obično se astronauti šalju na Međunarodnu svemirsku stranicu na šest meseci, ali su u 2016. godini astronauti Skot Keli i Mihail Kornijenko oborili rekord i proveli u svemiru celu godinu.

Oni su to uradili kako bi sproveli eksperiment na sebi - da bi razumeli šta nedostatak gravitacije, zračenje i izolacija rade ljudskom telu.

Skot Keli ima brata blizanca, koji je za vreme njegovog boravka u svemiru bio na Zemlji, pa su naučnici mogli da porede njihovo zdravstveno stanje.

Po povratku na Zemlju, Keli je iskusio određene simptome.

- Imao sam bolove, ukočenost, izgubio sam malo koštane i mišićne mase. Takođe sam imao otoke i vovišen moždani pritisak - rekao je Keli.

Takođe je iskusio promene na koži u vidu osipa, kao i vrtoglavicu i mučninu dok se privikavao na Zemljinu atmosferu.

Njegova misija bila je izuzetno značajna, jer su znanja koja su tada prikupljena dragocena za buduće svemirske misije, kao i slanje ljudi na Mars. Put do Marsa trajao bi 30 mececi, što prevazilazi vreme koje je do sada bilo koji čovek proveo u svemiru.

Evo sa kojim problemima se astronauti suočavaju:

- Nedostatak gravitacije dovodi do smanjenja gustine kostiju, što ih čini lomljivim i dovodi do drugih zdravstvenih problema.

- Kada nema gravitacije, tečnosti u ljudskom organizmu počinju da se kreću na gore, što može dovesti do povišenog krvnog pritiska i otoka. Zato astronauti moraju da paze na ishranu i da redovno vežbaju.

- Život u izolaciji imože dovesti do psiholoških problema, pa može doći do poremećaja biološkog sata, insomnije i depresije. Svemirska stanice koriste posebna svetla koja imitiraju svetlo na Zemlji.

- Zračenje je u svemiru pojačano, jer nema atmosfere koja štiti od njega. Ono je jako opasno i povećava rizik od raka, i dovodi do mučnine.

- Astronauti koji budu poslati na Mars moraće sami da nauče da pregledaju svoje telo i vode računa o svojoj ishrani. Njima će biti dodeljena zaliha hrane i lekova koje će morati sami da upotrebljavaju na najefikasniji način.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / BBC.com )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.