SVET VIŠE NEĆE BITI ISTI BEZ NJIH: Oni su nas napustili u 2017. godini!
Svet bez njih više neće biti isti: Oni su nas napustili u 2017., Foto: Fonet / AP

godina iza nas

SVET VIŠE NEĆE BITI ISTI BEZ NJIH: Oni su nas napustili u 2017. godini!

Neki su nas zadužili svojim delima, a neki suprotno od toga

Objavljeno:

Još jedna godina je iza nas, i ovu 2017. su obeležile smrti mnogih poznatih ličnosti.

Svako od njih ostavio je iza sebe neizbrisiv trag i ostao upamćen u istoriji po svojim delima. Neki se bez sumnje smatraju velikanima, dok su druge i tokom života okruživale brojne kontraverze.

Ovo su velika imena koja su 2017. godine napustila ovaj svet:

Gorden Kej ( preminuo 23. januara)

Gorden Kej ostaće zapamćen kao Rene
Gorden Kej ostaće zapamćen kao Renefoto: Youtube printscreen

Čuveni Rene Artoa iz serije "Alo alo" zasmejavao je mnoge, ali početkom 2017. godine je nažalost napustio ovaj svet. Ova serija imala je kultni status u Srbiji, ali i u Britaniji, i svakako je obeležila karijeru glumca koji je bio vrhunski komičar. On je napisao svoju autobiografiju "Rene i ja" u kojem je priznao da mu nije bilo lako jer se borio sa kilogramima, ali i zbog svog seksualnog opredeljenja. Takođe je jedva preživeo težak sudar početkom devedesetih. Ostaće upamćen po liku koji je maestralno odigrao.

Vitalij Čurkin ( preminuo 20. februara )

Čurkin se uvek zalagao za Srbe
Čurkin se uvek zalagao za Srbefoto: Fonet

Ovaj ruski diplomata ostaće poznat i voljen u našem narodu i nakon svoje smrti. Čurkin je uživao svetku slavu i ugled, kao jedan od najboljih ruskih predstavnika u svetu. Kao mali se bavio glumom, ali se onda otisnuo u dimplomatiju. Tečno je govorio engleski i upravo je on svedočio o katastrofi u Černobilju. Služio je kao ambasador u Čileu, Belgiji, Kanadi, kao i predstavnik Rusije pri NATO. Od 2006. je stalni predstavnik Rusije u UN. Bio je jedini koji se zalagao za interese Srbije, i koji je stavio veto na rezoluciju koja je zločin u Srebrenici proglasila genocidom. Preminuo je u Njujorku od srčanog udara, ali njegovu smrt okružuje teorija zavere, jer je peti diplomata u nizu koji je umro na isti način. Ono što je takođe čudno je to da Rusi nisu hteli da objave rezultate njegove obdukcije.

Čak Beri ( preminuo 18. marta)

Čak Beri je bio pionir rokenrola
Čak Beri je bio pionir rokenrolafoto: Fonet

Američki muzičar, pevač i gitarista je jedan od pionira rokenrola, bez kojeg ovaj muzički pravac nikada ne bi bio isti. On je definisao ritam i bluz, izmislio gitarske solaže, i prvi pisao buntovne tekstove koji su uticali na čitave generacije. Njegova pesma "Johnny B. Goode" je jedina rokenrol numera koja se našla na svemirskoj letelici Vojadžer, koja nosi poruke čovečanstva daleko u beskrajna prostranstva.

Dejvid Rokfeler (preminuo 20. marta)

Rokfelerovi su i dalje jedna od najbogatijih porodica
Rokfelerovi su i dalje jedna od najbogatijih porodicafoto: Profimedia

Čuveni američki bankar u vreme smrti imao je bogatstvo vredno 3,3 milijarde dolara. Bio je na čelu moćnog porodičnog carstva, a iza sebe je ostavio dvoje dece i dvoje unučića. Bio je poznat i po brojnim političkim vezama, a nisu mu bile strane ni saradnje sa brojnim liderima sveta. Igrao je bitnu ulogu u Hladnom ratu, i povezivali su ga i sa CIA-om. Bavio se i humanitarnim radom.

Rodžer Mur ( preminuo 23. maja )

Žene su Mura obožavale
Žene su Mura obožavalefoto: Fonet

Zgodni britanski glumac umro je od raka. Mnogima je on bio najbolji Džejms Bond, a slavnog agenta MI6 igrao je u čak sedam ostvarenja. Za njime su žene ludele, i na platnu i u životu. Ženio se čak četiri puta, i sve veze su mu bile burne. Njegova druga žena mu je razbila gitaru o glavu nakon što je saznala da je vara, i nije htela da potpiše razvod čitavih sedam godina. Družio se sa danskom i švedskom kraljevskom porodicom, a Elizabeta II ga je proglasila za viteza. Podržavao je Dejvida Kamerona, ali je i optuživan za utaju poreza. Oboleo je od raka prostate devedesetih, ali je uspeo da ozdravi, međutim u 2017. godini kobna bolest se vratila i Mur je nažalost preminuo.

Zbignjev Bžežinski ( preminuo 26. maja )

Bžežinski je ostavio trag u politici SAD
Bžežinski je ostavio trag u politici SADfoto: AP

Bžežinski je bio Poljak koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji SAD, a veliki doprinos ostavio je i u političkim naukama. Kao politikolog, služio je kao savetnik dva američka predsednika - Lindona Džonsona i Džimija Kartera. Često se pojavljivao na televiziji kao spoljnopolitički komentator, i to s razlogom. Bio je deo nekih od najvećih političkih događaja XX veka. Ohrabrivao je disidente iz Sovjetskog saveta, i bio je jedan od najvećih protivnika komunizma. Kasnije se zalagao da se zemlje Sovjetskog saveta što pre prime u NATO. Bio je jedan od teoretičara koji su definisali pojam terorizma, posebno islamskog. Njegove knjige danas se izučavaju na univerzitetima širom sveta.

Manuel Norijega (preminuo 29. maja)

Norijega je bio panamski diktator
Norijega je bio panamski diktatorfoto: Fonet

Norijega je bio vojni diktator Paname, koji je veći deo svog života proveo u zatvoru, i koji je poznat i kao saradnik Pabla Eskobara. On je bio vojnik, koji je pedesetih godina započeo saradnju sa CIA-om. Vešto je balansirao između odnosa sa Amerikancima i Kolumbijom, pa je 1983. godine došao na vlast gde je ostao sve do 1989. godine. Tada je Amerika izvršila invaziju na Panamu, Norijegu optužila za trgovinu drogom i pranje novca, i on je završio u zatvoru sve do 2007. godine. Na suđenju je tvrdio da mu je CIA isplatila 10.000.000 dolara i da zna mnoge američke prljave tajne. Norijega je na monstruozan način ubio svog političkog protivnika Spadafora, koji je pronađen u vreći bez glave, dok je obdukcija pokazala da je bio i mučen. Norijega je nakon skoro dve decenije u zatvoru preminuo od tumora na mozgu.

Konstanitin Micotakis ( preminuo 29. maja )

Micotakis je bio prijatelj Slobodana Miloševića
Micotakis je bio prijatelj Slobodana Miloševićafoto: EPA

Micotakis je bio grčki premijer koji potiče iz porodice koja se oduvek bavila politikom. Rođen je na Kritu. Njegov deda izdejstvovao je delimičnu autonomiju ostrva od Otomanskog carstva, a njegov otac je predvodio volontere u Prvi balkanski rat. Konstanitin je učestvovao u otporu za vreme Drugog svetskog rata. Bio je u egzilu dok u Grčkoj nije uspostavljena demokratija. Micotakis je za vreme svog poltičkog delovanja priznao Izrael, i obnovio veze sa SAD, i bio je prvi premijer koji je posetio Ameriku. Bio je prijatelj Slobodana Miloševića. Poznat je i kao veliki ljubitelj antikviteta. Umro je u 98. godini.

Helmut Kol ( preminuo 16. juna )

Kol je ujedinio Nemačku
Kol je ujedinio Nemačkufoto: Fonet

Ovog nemačkog državnika Džordž Buš je nazvao "jednom od najvećih ličnost Evrope". Upravo je Helmut Kol ujedinio Istočnu i Zapadnu Nemačku i služio je kao kancelar punih 16 godina. Kol je bio dete sa sela, bez ikakvog političkog iskustva, i govorio je lokalnim akcentom, zbog čega su mu se mnogi podsmevali. Ipak, ovaj čovek je jedan od tvoraca Evropske unije. Upravo je on jedan od glavnih stvaraoca Ugovora iz Mastrihta, kojim je stvoren evro. Uspeo je da nagovori Nemce da se odreknu svoje marke, i načinio prve korake ka stvaranju evrozone kakvu poznajemo danas. Kolov privatni život nije bio jednako uspešan. Njegova prva žena se ubila, a drugi brak mu je bio posebno kontraverzan. Tada je Kol bio već u teškom stanju zbog povrede glave, i oženio je skoro 20 godina mlađu ženu koja je radila za njega. Kolova deca iz prvog braka optuživala su je da njihovog oca drži kao zarobljenika. Kolova učenica bila je Angela Merkel, sadašnja kancelarka Nemačke.

Džeri Luis ( preminuo 20. avgusta )

Džeri Luis na nastupu
Džeri Luis na nastupufoto: EPA

Džeri Luis je bio američki komičar, glumac, pevač, reditelj. Njegova ulitalentovana ličnost obeležila je američku kulturu pedesetih godina. Zajedno sa čuvenim Dinom Martinom, kao duo Matrin i Luis koji je zasmejavao milione. Nakon završetka saradnje sa Martinom, okrenuo se solo karijeri i glumeo je u brojim ostvarenjima i na filmu i na televiziji. Bio je jedan od najpopularnijih ličnosti u Francuskoj. Bavio se humanitarnim radom, posebno je želeo da podigne svest ljudi o mišićnoj distrofiji. Međutim, njegov privatni život krio je mračne tajne. Luis se ženio dva puta, i imao šestoricu sinova koji su se potpuno otuđili od njega. Oni su svedočili da ih je Luis tukao i zlostavljao tokom detinjstva. Trojici je čak zabranjeno da dođu na njegovu sahranu, dok je jedan izostavljen iz milionskog testamenta. Luis je preminuo u Las Vegasu.

Hju Hefner ( preminuo 27. septembra )

Osnivač Plejboja živeo je san mnogih muškaraca
Osnivač Plejboja živeo je san mnogih muškaracafoto: AP

Malo ko ne zna ko je Hju Hejfner, čovek koji je pisao seksualnu irevoluciju Amerike koja je zahvatila čitav svet, i kojeg istovremeno optužuju da je jedan od najvećih seksista koji je ikad živeo. Nema sumnje da je njegov život bio san svih muškaraca. Osnovao je Plejboj tako što je digao kredit u banci, i rasprodao prvi broj u 50.000 primeraka. Naravno, pomoglo je to što su u njemu bile objavljene fotografije Merlin Monro. Onda je počeo njegov život pun divljih žurki i prelepih "Plejboj zečica". Hefnera hvale zbog podrške Afroamerikancima, homoseksualcima i borcima za ljudska prava. Međutim, optuživan je i da se ponašao kao sprovodnik, da je eksploatisao žene zbog novčane dobiti i da je poremetio sliku poželjnog ženskog tela. Ipak, uprkos svemu, Hefner je zauvek postao deo legende.

Tom Peti ( preminuo 20. oktobra )

Peti se upisao u rokenrol istoriju
Peti se upisao u rokenrol istorijufoto: Fonet

Peti je bio američki muzičar, gitarista, producent i glumac, najpoznatiji po svom bendu Tom Peti i srcelomci. Uvršten je u Rokenrol hol slavnih. Peti je znao da želi da se bavi rokenrolom od kada je prvi put video nastup Bitlsa. U mladosti je sarađivao sa Elvisom Prislijem, a njegov muzički pravac se promenio kada je čuo Rolingstonse. Oni su bili njegova pank muzika, kasnije je izjavio. Slavu je stekao osamdesetih, a nakon uspeha sa bendom okrenuo se solo karijeri. Ženio se dva puta. Voleo je da meditira i promovisao je takav način života. Umro je od srčanog udara.

Malkom Jang ( preminuo 18. novembra )

Jang je bio basista benda AC/DC
Jang je bio basista benda AC/DCfoto: Wikipedia

Malkom je zauvek promenio rokenrol istoriju kada je sa mlađim bratom Angusom osnovao kultni bend AC / DC. Njegov bas bio je savršena dopuna energetičnim rifovima gitare njegovog brata. Bend koji je prašio svetskom scenom braća su osnovala sa 20 godina. Dali su mu naziv po slovima koje su videli na šivaćoj mašini njihove sestre. Počeli su da nastupaju sa bendom Blek Sabat i stekli veliku slavu koja i danas traje. Jang je tokom karijere imao problem sa alkoholom. Pred smrt je oboleo i od demencije i morao je da se povuče iz benda. Nazivaju ga jednim od najboljih basista svih vremena.

Čarls Menson ( preminuo 19. novembra)

Menson je kultna ličnost XX veka
Menson je kultna ličnost XX vekafoto: AP

Menson je bio jedan od najpoznatijih ubica XX veka. Bio je vođa kulta koji je nemilosrdno masakrirao sedmoro ljudi, uključujući i tada trudu glumicu Šeron Tejt, suprugu Romana Polanskog. Njegova slava nije prestala ni kada je stavljen iza rešetaka, kada su obožavaoci nastavili da mu šalju pisma. Nikada se nije pokajao za svoja dela.

Dmitri Hvorostovski (umro 22. novembra)

Njegov glas je očarao svet
Njegov glas je očarao svetfoto: Fonet

Hvorostovski će ostaći upamćen po svom moćnom glasu - bio je jedan od najboljih operskih baritona svoje generacije. Nastupao je na svim značajnim operskim scenama širom sveta. Rođen je u Sibiru, a odgajali su ga baba i deda, jer su mu roditelji bili veoma zauzeti. Deda mu je bio ratni veteran i alkoholičar. Hvodorvskog je Zapad upoznao i zavoleo kada je nastupio u operi Čajkovskog u Nici. Tada je započeta njegova veoma uspešna karijera. Najbolja uloga bila mu je Evgenije Onjegin, za koju je, prema "Njujork tajmsu", on jednostavno rođen. Pamtiće se i njegov recital u omaž žrtvama bitke za Lenjingrad koji je gledalo 90 miliona ljudi. Magazin "Pipl" ga je proglasio jednim od najlepših ljudi sveta. Umro je nakon dvogodišnje borbe sa rakom mozga.

Džoni Holidej (umro 6. decembra)

Francuzi su obožavali Džonija
Francuzi su obožavali Džonijafoto: Fonet

Džoni je bio najveća rok zvezda Francuske. Njegov specifičan glas i energične koncerte obožavala je publika širom sveta. Pored Šarla de Gola i Brižit Bardo, bio je osoba o kojoj se najviše pisalo u francuskim medijima. Važio je i za velikog zavodnika za kojem su ludele obožavateljke širom planete. Ostaće upamćen kao rokenrol legenda.

Slobodan Praljak ( preminuo 29. novembra )

Praljak je izveo najveći skandal u Hagu
Praljak je izveo najveći skandal u Hagufoto: Fonet

Hrvatski general osuđen za ratne zločine preminuo je na Dan republike, nekadašnji veliki praznik i dan na koji se završila priča o jednoj zemlji, u sudu za ratne zločine. Praljak je ispio otrov i tako obeležio kraj rada Haškog tribunala na način na koji niko neće zaboraviti nikada.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.