PRE 15 GODINA JE UĆUTKALA SVET NA 5 MINUTA: Danas je ova devojčica PRELEPA ŽENA ZA KOJOM MNOGI UZDIŠU! (FOTO)
Foto: Facebook printscreen

DA LI SE SEĆATE?

PRE 15 GODINA JE UĆUTKALA SVET NA 5 MINUTA: Danas je ova devojčica PRELEPA ŽENA ZA KOJOM MNOGI UZDIŠU! (FOTO)

Njen govor o zaštiti životne sredine prepričavao se godinama

Objavljeno:

Severn Suzuki je 1992. godine bila devojčica od 12 godina, i uRio de Žaneiru održala govor koji je bio toliko moćan da su čitave UN zaćutale na 5 minuta, a svet je bio oduševljen.

Ona je govorila na samitu o zaštiti životne sredine.

A evo i kako je glasio njen govor:

-Zdravo, ja sam Severn Suzuki i govorim u ime ECO-a, odnosno ekološke dečije organizacije. Mi smo grupa dece od 12 i 13 godina, koja pokušava da učini nešto drugačije: Vanesa Suti, Morgan Geisler, Mišel Kuig i ja.

Sakupili smo novac kako bi došli ovde da vama odraslima kažemo da morate da prmenite nešto u svojim postupcima. Danas sam ovde i nemam skrivene planove. Borim se za svoju budućnost. Gubitak moje budućnosti nije gubitak izbora ili gubitak na berzi.

Ovde sam da govorim u ime onih generacija koje dolaze. Ovde sam da govorim u ime gladne dece širom sveta koja umiru, jer nemaju gde da odu. Bojim se da izađem napolje na sunce zbog brojnih rupa u ozonskom omotaču. Bojim se da udahnem vazduh jer ne znam koje su hemikalije u njemu.

Nekada sam išla na ribolov u Vankuver sa svojim tatom, sve dok pre nekoliko godina nismo pronašli ribu koja je bila bolesna. I sada čujemo da da brojne biljke i životinje umiru svakog dana i da zauvek nestaju.

Sanjala sam da vidim krda divljih životinja, džungle i kišne šume sa pticama i leptirima, ali sada se pitam da li će moja deca imati priliku da vide sve to.

Sve ovo se dešava pred našim očima, a mi se ponašamo kao da imamo sve vreme ovog sveta i sva rešenja. Ja sam samo dete i nemam rešenje.

Ali želim da svatite, da rešenje nemate ni vi. Ne znate kako da vratite losose, kako da vratite izumrele životinjske vrste. Ne možete da vratite šume koje su nestale i gde je sada pustinja. Ako ne znate kako da popravite stvari, molim vas da prestanete više da pravite štetu.

U školi i u vrtiću, vi nas učite kako da se ponašamo prema svetu. Učite nas da ne se bijemo jedni sa drugima, da rešavamo stvari, da poštujemo starije, da počistimo naš nered, da ne povređujemo druga stvorenja, da sve delimo, da ne budemo sebični.

Zašto onda vi izađete i radite stvari koje nama govorite da ne radimo? Vi odlučujete u kakvom svetu mi odrastamo. Roditelji bi trebali da budu u stanju da svoju decu ohrabre rečima "sve će biti u redu", "nije kraj sveta" i "radimo najbolje što možemo".

Ali mislim da više ne možete to da nam kažete. Da li smo mi uopšte na listi vaših prioriteta? Moj tata kaže: "Ti si ono što radiš, a ne ono što kažeš". A zbog vas ja noću plačem. Vi odrasli kažete da nas volite, a ja vas sada izazivam.

Molim vas da vaši postupci budu u skladu sa vašim rečima. Hvala vam.

Severn je rođena u Vankuveru i danas je aktivistkinja za životnu sredinu, govornik, televizijska voditeljka i pisac. Njen otac je takođe bio aktivista, a ona je sa samo 9 godina osnovala Ekološku dečiju organizaciju (ECO).

Diplomirala je ekologiju na Unverzitetu Jejl. Nakon toga je putovala po svetu, pa nastavila studije. Imala je svoje istraživačke projekte, emisije i postala je član Nacionalnog veća koje vodi brigu o planeti Zemlji, piše Telegraf.rs

Udata je i ima dvoje dece.

Ovako izgleda danas:

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.