Ovo su PRVI REZULTATI potrage za INTELIGENCIJOM na ČUDNOM NEBESKOM TELU! (VIDEO)
Foto: pixabay.com

Vanzemaljci dolaze!

Ovo su PRVI REZULTATI potrage za INTELIGENCIJOM na ČUDNOM NEBESKOM TELU! (VIDEO)

Naučnici smatraju da međuzvezdana tela kroz Sunčev sistem prolaze prilično često samo što su obično previše mala da bi se uočila

Objavljeno:

Astronomi inicijative "Breakthrough Listen" analizirali su prvi deo rezultata posmatranja međuzvezdanog tela koje je nedavno prošlo pored Sunca.

"Oumuamua", što na havajskom znači "glasnik iz daleka", prvi je objekt za koji znamo da je stigao iz međuzvezdanog prostora, odnosno iz sistema neke druge zvezde. Na to jasno ukazuje njegova izrazito hiperbolična, otvorena putanja. Naime, sva tela iz Sunčevog sistema kreću se oko Sunca u zatvorenim, kružnim ili eliptičnim putanjama.

KIM TESTIRA NAJOPASNIJE ORUŽJE U ISTORIJI? Kad čujete o čemu je reč, NEĆE VAM BITI DOBRO! Budući da ima vrlo neobičan, izdužen oblik, nalik na veliku cigaru ili svemirski brod, s visokim udelom metala, naučnici iz "Breakthrough Listena" odlučili su da istraže postoje li na njemu možda neki znaci napredne tehnologije. Stoga su u njega uperili radioteleskop koji je toliko osetljiv da bi trebao moći otkriti čak i slabašne signale jačine mobilnog telefona iako je trenutno od Zemlje udaljen oko dve astronomske jedinice, odnosno dve udaljenosti od Zemlje do Sunca.

Inicijativu "Breakthrough Listen", tešku 100 miliona dolara, kojoj je glavna misija potraga za vanzemaljskom inteligencijom, pokrenuo je američki milijarder Juri Milner zajedno sa slavnim fizičarom Stivenom Hokingom i osnivačem Fejsbuka Markom Zakerbergom.

Teleskop "Green Bank" smešten u Zapadnoj Virđiniji pratio je "Oumuamuu" punih šest sati u četiri pojasa. Uređaj je sposoban da istovremeno skenira milijarde pojedinačnih kanala u rasponu frekvencija od 1 GHz do 12 GHz u kojima na Zemlji operišu brojne tehnologije od mikrotalasne pećnice, preko telekomunikacionih odašiljača i bežičnih slušalica, do satelitskih televizija.

Stručnjaci su do sada analizirali jedan pojas i u njemu nisu pronašli nikakvih signala. Najizglednije je da je "Oumuamua" telo nastalo u prirodnim procesima tokom formacije sistema neke zvezde. Sličnih izduženih tela ima i u Sunčevom sistemu, posebno u pojasu asteroida, zatim u dalekom Kuperovom pojasu i još udaljenijem Ortovom oblaku iz kojih potiče većina asteroida i kometa.

Čak i ako ne nađu dokaze o postojanju razvijene tehnologije, naučnici će sigurno prikupiti zanimljive informacije. Pre svega, analiza prva dva pojasa na frekvencijama od 1 do 2 GHz, trebala bi da otkrije znake prisutnosti ili odsutnosti hidroksila (OH), a time i postojanja ili nepostojanja vode na međuzvezdanom telu. Snimanje je takođe zanimljivo zato što je tehnologija danas postala dovoljno razvijena da češće otkriva, prati i analizira slična međuzvezdana tela koja ulaze u Sunčev sistem. Naučnici smatraju da međuzvezdana tela kroz Sunčev sistem prolaze prilično često samo što su obično previše mala, prebrza i previše udaljena da bi se zabeležila. "Oumuamua" je dugačak oko 400 metara, prečnik mu je oko 40 metara, a kreće se brzinom od 38,3 km u sekundi. Pritom se oko osi okrene za 7,3 sata. U narednim godinama otkrivanje međuzvezdanih objekata trebao bi da značajno olakša "Large Synoptic Survey Telescope" koji bi uskoro trebao da bude postavljen na planini "Cerro Pachón" u Čileu na nadmorskoj visini od 2682 metra.

Bonus video:

Stavili smo žvaku u čašu Koka-Kole u 5 popodne: Evo šta nas je dočekalo ujutru u 9 sati!

Šta je jače, neuništiva žvaka ili svemoćna koka kola? Stavili smo ovo prvo u ovo drugo i izneverovali smo kad smo ujutru videli šta se desilo!

(Espreso.co.rs / Izvor: index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.