ZVALI SU GA BELA SMRT: Simo je bio visok samo metar i po, a snajperom je likvidirao čak 505 neprijateljskih vojnika!
Foto: Finnish Military Archives

smrtonosan

ZVALI SU GA BELA SMRT: Simo je bio visok samo metar i po, a snajperom je likvidirao čak 505 neprijateljskih vojnika!

Vrlo brzo je zaradio zastrašujuću reputaciju...

Objavljeno:

Simo Hajha teško da je izgledao kao jedan od najsurovijih i najopasnijih ljudi u istoriji - bio je visok tek nešto više od metar i po i na licu je uvek imao širok osmeh.

Ali iza tog osmeha se krio savršen aparat za ubijanje.

Ovaj seljak iz grada Rautjarvi na jugu Finske svojim snajperom je ubio 505 neprijatelja tokom Zimskog rata 1939.-1940. godine, koji su Finci vodili protiv Sovjetskog Saveza.

Hajha, koji je umro 2002. u starosti od 96. godina, igrao je ključnu ulogu u sukobu u kojem je 25.900 Finaca izgubilo život braneći nezavisnost od Sovjeta, koji su u ovom ratu izgubili 126.900 vojnika.

Rat je izbio kada je Simo imao 33 godine i on je vrlo brzo zaradio reputaciju ozloglašenog ubice. Neprijatelje je napadao nevidljivo i nečujno sa skrivenih pozicija koje su bile i po 275 metara udaljene od mete.

Dobio je nadimak "Bela smrt" i bio je glavna meta Sovjeta koji su ga gađali minobacačima i teškom artiljerijom kako bi zaustavili njegov ubilački pohod - pričalo se da je je Simo u samo jednom danu ubio 25 ljudi.

Uprakos opasnostima s kojima se svakodnevno suočavao, Hajha nikad nije strahovao. Opsesivno je čistio svoje oružje kako bi bio siguran da će opaliti na niskih -20°C, a na svoje "omiljene" pozicije dolazio bi noću kako bi se pripremio.

Zamrzavao bi sneg oko svog skloništa, kako se ne bi raspršio kada bi ispalio metak, a prekrivao je i usta kako neprijatelji ne bi uočili njegov dah.

Sa belom kapuljačom i dugom jaknom bio je savršeno zakamufliran u svom rovu kojeg je iskopao u snegu na istoku Finske koji su Sovjeti napali krajem novembra 1939, kako bi pomerili svoju granicu zapadno, da bi Lenjingrad bio sigurniji od nemačkog napada.

Hajha i njegovi saborci borili su se protiv Crvene armije koja je bila brojčano nadmoćna i napredovala na nekoliko frontova.

Njegova veština skrivanja potrajala je 98 dana kada je metkom pogođen u vilicu pa je nedelju dana proveo bez svesti u bolnici. Probudio se na dan kada su njegovi sunarodnici potpisali mirovni sporazum u Moskvi 12. maja 1940., po kojem je Finska ustupila SSSR desetinu svoje teritorije i obavezala se da neće sudelovati u koalicijama protiv Sovjetskog Saveza. Međutim, nešto kasnije prekršili su tu obvezu, kada su ušli u Drugi svetski rat na strani Nemačke.

Hajha je preživeo Drugi svetski rat i postao lovac na losove i uzgajivač pasa.

Kada su ga 1998. upitali kako je postao tako dobar strelac, Simo je odgovorio "praksom".

- Samo sam činio što mi je bila dužnost i što su mi naredili da radim, najbolje što sam mogao - rekao je na pitanje žali li što je oduzeo toliko života.

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.