RAZARAJUĆA SOLARNA OLUJA PRETI ZEMLJI: Kada se dogodi, imaćemo samo 15 MINUTA da reagujemo!
Foto: Printscreen Youtube / NASA Goddard

opasnost iz svemira

RAZARAJUĆA SOLARNA OLUJA PRETI ZEMLJI: Kada se dogodi, imaćemo samo 15 MINUTA da reagujemo!

Oluja bi zavila planetu u potpunu tamu

Objavljeno:

Solarne oluje predstavljaju veliku opasnost koja preti Zemlji, a čovečanstvo bi imalo samo 15 minuta da reaguje kada se to desi, upozorili su naučnici.

Ove dramatične oluje nastaju kao posledica naglog izbacivanja naelektrisanih čestica iz spoljnog sloja Sunca koji se naziva korona.

Ove čestice bi zavile Zemlju u mrak - naime, one bi oštetile sve sisteme koji rade pomoću stuje, a takođe mogu da poremete sve radio signale.

-Imali bismo smao 15 minuta da procenimo kakva će biti oluja i kakve bi bile posledice - upozorila je dr Melani Vindridž, sa Univerziteta u Londonu.

Jedna takva, masivna solarna oluja dogodila se 1859. godine i dobila je naziv "Karingtonova oluja". Ona je tada ozbiljno ugrozila sve komunikacije na Zemlji.

Oluja putuje ka Zemlji brzinom 200 kilometara u sekundi.

Ali tada je tehnologija bila na dosta nižem nivou razvoja, tako da kada bi se to dogodilo danas šteta bi bila nesaglediva - iznosila bi 10 triliona dolara.

Naučnici sada pomno posmatraju Sunčeve pege, a predložili su i da se izgradi magnetski štit koji bi nas branio od ovakvih oluja.

Međutim, njegova izgradnja bi bila preskupa, i premašila bi trošak koji je bio potreban da se izdradi Međunarodna svemirska stanica.

(Espreso.co.rs / Dailymail.com )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.