NOVI ČERNOBIL?! Rusi priznali - koncentracija radioaktivnog RUTENIJUMA-106 je čak 986 PUTA VEĆA OD UOBIČAJENE!
Foto: Pixabay

strahota

NOVI ČERNOBIL?! Rusi priznali - koncentracija radioaktivnog RUTENIJUMA-106 je čak 986 PUTA VEĆA OD UOBIČAJENE!

Problematične stanice se nalaze na jugu Urala, blizu grada Čeljabinsk, uz granicu s Kazahstanom.

Objavljeno:

Meteorološka agencija Rosgidromet priznala je da je izuzetno visoka koncentracija Rutenijuma-106 zabeležena krajem septembra u nekoliko područja Rusije, potvrdivši izveštaje nekoliko evropskih mreža za nadzor radioaktivnosti.

Prema Rosgidrometu, najviša koncentracija je zabilježena u Argajašu, selu na jugu Urala, 30 km od nuklearnog kompleksa Majak, pogođenog nuklearnom nesrećom 1957, koji danas služi kao mesto za skladištenje upotrebljenog nuklearnog goriva. - Radio-izotop Ru-106 je pronađen na stanicama Argajaš i Novogorni između 25. septembra i 1. oktobra - precizira ruska agencija i dodaje da je u Argajašu koncentracija rutenijuma-106 ekstremno visoka i premašuje 986 puta stope zabilježene u mjesecima pre toga.

Ove dve stanice se nalaze na jugu Urala, blizu grada Čeljabinsk, uz granicu s Kazahstanom.

Ruska agencija precizira da je rutenijum-106 zatim otkriven u Tatarstanu, pa na jugu Rusije, a nakon 29. septembra je zabeležen u svim evropskim zemljama, od Italije prema severu Europe. Organizacija Greenpeace Rusija je pozvala Rosatom, rusku državnu kompaniju koja upravlja aktivnostima svih preduzeća nuklearnog sektora u Rusiji, da sprovede dubinsku istragu i objavi što se dogodilo u Majaku.

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.