UTANAČILI VREME! Naučnici su vanzemaljcima poslali tri poruke ove sadržine, a evo kad očekuju odgovor!
Foto: Pixabay

ZAKAZANO!

UTANAČILI VREME! Naučnici su vanzemaljcima poslali tri poruke ove sadržine, a evo kad očekuju odgovor!

Sistem GJ273, ili Lajtensova zvezda, je crveni patuljak sa potencijalno nastanjivom egzoplanetom GJ273b

Objavljeno: 17.11.2017. 22:50h

Mala grupa naučnika unilateralno je odlučila da pošalje poruke bilo kojoj naprednoj vanzemaljskoj civilizaciji koja živi u zvezdanom sistemu udaljenom 12,4 svetlosnih godina od Zemlje, piše “Njuzvik”.

KOLIKO JE TROUGLOVA NA SLICI? Mislite da je odgovor lak? Prevarili ste se! (FOTO)

Poruka, koja sadrži muzički, matematički i tehnološki sadržaj, poslata je u sistem GJ273 tokom tri dana u oktobru, sa instrukcijama da primalac pošalje odgovor na datum 21. jun 2043, odnosno za 25 godina.

Sistem GJ273, ili Lajtensova zvezda, je crveni patuljak sa potencijalno nastanjivom egzoplanetom GJ273b.

foto: Pixabay.com

Poruke su odašiljane na sistem 16,17 i 18 novembra. Za odašiljanje je trebalo 11 minuta svakog dana, odnosno ukupno 33 minute.

Poruke započinju osnovnim principima, onda se nadograđuju komplikovaniji koncepti. Takođe stvara direktnu vezu između vrste odaslatog radio-signala i uključenog naučnog sadržaja, tako da vanzemaljci mogu tačno interpretirati poruke, istakao je “Njuzvik”.

foto: Pixabay.com

Odašiljanje je ponovljeno tri puta kako bi vanzemaljci mogli ispraviti eventualne greške nastale tokom dugog putovanja poruka kroz svemir.

Poruke sadrže i “kosmički sat” koji pokazuje protok vremena. Svaka od tri poruke ima malo drugačiji sat, koji pokazuje koliko je vremena prošlo od poslednje poruke.

SETI ILI METI

Odluka da se aktivno šalju poruke vanzemaljcima je kontroverzna, ističe “Njuzvik”. O vrsti kontakta sa vanzemaljcima postoje dva različita stava – SETI i METI, od kojih prvi zastupaju slušanje, a drugi slanje poruka.

Naučnici projekta Potrage za vanzemaljskom inteligencijom (Search for Extraterrestrial Intelligence; SETI) smatraju da bi trebali aktivno tragati za vanzemaljskim životom slušanjem signala, dok neki smatraju da trebamo slati poruke, kako bi potencijalna tuđinska civilizacija mogla da nas nađe.

Ovi drugi su postali poznati kao METI (Slanje poruka vanzemaljskoj inteligenciji; Messaging Extraterrestrial Intelligence) i imaju žestoke protivnike, uključujući poznatog fizičara Stivena Hokinga.

On smatra da bi se obaveštavanje vanzemaljaca o našem prisustvo moglo pokazati kao kobna greška.

foto: Pixabay.com

- Ako nas vanzemaljci posete, posledice bi mogle biti kao kad je Kolumbo došao u Ameriku, što nije dobro ispalo po domoroce – rekao je Hoking.

Drugi problem stvara pitanje šta napisati u poruci vanzemaljcima, jer kako jedna mala grupa ljudi može biti odgovorna za odluku o tome kako će čitava Zemlja biti predstavljena u jednoj poruci.

Uprkos svemu, dotična grupa naučnika je odlučila da pošalje svoj glas. Oni su objavili da je poruka poslata na Sonaru, festivalu muzike, kreativnosti i tehnologije održanom u Barseloni, Španija. Ideja je potekla od Sonara, nakon čega je od METI-ja i Instituta za svemirska istraživanja Katalonije (IEEC) zatražena saradnja.

Sledeća faza ovog projekta – nazvanog Sonar koling GJ273b – biće slanje proširenih poruka na istu zvezdu.

(Espreso.rs / Newsweek)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media