ISPOD LEDA NA GRENLANDU VREBA VELIKA SMRT ZA CEO SVET: Stravično upozorenje naučnika!
Foto: AP

klimatske promene donose novu opasnost

ISPOD LEDA NA GRENLANDU VREBA VELIKA SMRT ZA CEO SVET: Stravično upozorenje naučnika!

Ono što je bilo sakriveno hiljadama godina sada se budi

Objavljeno:

Grenland,veliko ostrvo u blizini Severnog pola, naizgled izgleda mirno i pusto, ali ispod svog ledenog pokrivača krije veliku opasnost.

Ogromno plavo, ledeno prostranstvo dom je 59 000 ljudi koji ovde žive. Iako izgleda da je sve zaleđeno, ipak nije tako. Ledeni pokrivač se stanjio, a ispod njega vrebaju užasavajuće stvari.

Nekada je ovde bujala različita vegetacija, a sada je tlo prekriveno premafrostom - tako se naziva večni sneg i led koji je tu već hiljadama godina.

Tokom letnjih dana, permaforst se delimično otapa. Zbog klimatskih promena, leta ovde sada traju duže, i pravilna smena godišnjih doba se izbugula. A u "aktivnom sloju" permafrosta kriju se mrtve biljke i životinje koje su dugo bile zaštićene ledom, a sada su oslobođene i u vidu gasova izlaze u atmosferu - što dodatno pogoršava globalno zagrejavanje.

Tu su takođe pohranjene brojne bakterije i virusi koje su uspele da prežive hiljade godina - i sada su nova pretnja za čovečanstvo.

Ruski botaničar Dimitri Ivanovski još pre stotinu godina otkrio je viruse - kada je posmatrao kako lišće duvana izjedan nepoznata "bolest". Danas, njegovo istraživanje čudnog sveta virusa, organizama koji nisu ni živi ni mrtvi, nastavio je francuski bračni bar, Žan Mišel Klaveri i Šantal Abergel, koji sebe zovu "lovci na mikrobe".

Oni su 2002. godine otkrili najveći virus na svetu - Mimivirus, otkriven u jezeru u Autraliji. Na sreću, ovaj džin od virusa napada samo amebe.

Ovaj par je smatrao da će takve, ogromne viruse pronaći i u permafrostu. I to su i uspeli - uzeli su mali deo ovog ledenog sloja, stavili ga u sobnu temperaturu pored amebe koja je bila "mamac" za virus. Uskoro se on i pojavio, i zaista je bio ogroman.

foto: Pixabay.com

Ovi vurisi ipak nisu opasni za čovečanstvo, ali oni nisu jedini koji se kriju ispod leda. Prošlog leta, u Sibiru je jedno dete preminulo kada se antraks izlio iz mrtvog jelena - koji je ubijen čak 1941.godine.

Ono što predstavlja veliku opasnost je to što sada Grenland planira da otvara rudnike i crpi dragocene materijale iz područima u kojima to ranije nije bilo moguće. Sada, pošto se led usled globalnog zagrejavanja otopio, moguće je bušiti led i tako poremetiti permafrost.

A onda se iz leda mogu osloboditi opasni mikrobi koji su ljudima nepoznati i nepredvidivi. Niko još uvek ne zna zašto su izumrli Neandertalci. Možda je uzrok bila upravo neka bakterija ili virus koja vreba u ledenom pokrivaču.

(Espreso.co.rs / Theatlantic.com )


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.