OBDUKCIJE SU POKAZALE NEŠTO VEOMA ČUDNO KOD JAPANACA: Da li je ovo tajna njihove dugovečnosti?
Foto: AP

dokazano

OBDUKCIJE SU POKAZALE NEŠTO VEOMA ČUDNO KOD JAPANACA: Da li je ovo tajna njihove dugovečnosti?

Ovo je zbunilo naučnike

Objavljeno:

Kao što je poznato, Japanci su među najdugovečnijim nacijama na svetu. Kod njih ima čak 67.482 stogodišnjaka, a ovaj broj već 47 godina raste.

Pored toga što se svi zdravo hrane, nisu gojazni, naučnici kažu da su utvrdili da svaki osmi čovek u Japanu ima hroničnu bolest bubrega, što je jedna od najvećih stopa obolelih u svetu.

U istraživanju koje je sproveo australijski Univerzitet Monash, naučnici su analizirali ovu kontradikciju - zdravlja i bolesti kod Japanaca.

Na obdukciji su analizirali 27 bubrega Japanaca i otkrili da oni imaju znatno manje nefrona u svojim organima. Nefroni su ćelije bubrega, mikroskopski filteri koji uklanjaju otpadne materije iz krvi, prebacujući ih u urin.

Što je nefrona manje, to su bubrezi lošiji u ulozi pročišćavanja krvi, a to rezultira raznim bolestima bubrega, što loše utiče za opšte zdravstveno stanje i podiže krvni pritisak, piše IFL Science.

Na obdukciji je zaključeno da je u bubrezima Japanaca oko 640 hiljada nefrona, dok je kod Evropljana prosečan broj nefrona oko 900 hiljada.

Zašto se Japanci rađaju s takvim bubrezima? Moguće je nekoliko objašnjenja.

Prvo, Japanci su sitniji od većine drugih naroda. Dalje, svi pojedinci čiji su bubrezi pregledani rođeni su 40-ih i 50-ih, što je vreme velikog siromaštva i loših životnih uslova u Japanu.

Zbog pothranjenosti njihovih majki, moguće je da se još u materici formirao manji broj nefrona u njihovim bubrezima.

(Espreso.co.rs/Express.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.