OGROMNA misteriozna RUPA se otvorila NA ANTARKTIKU, čak ni NAUČNICI NE ZNAJU KAKO I ZAŠTO (VIDEO) (FOTO)
Foto: Pixabay.com

ni naučnici nisu sigurni šta je u pitanju?!

OGROMNA misteriozna RUPA se otvorila NA ANTARKTIKU, čak ni NAUČNICI NE ZNAJU KAKO I ZAŠTO (VIDEO) (FOTO)

Da ne postoje sateliti ova rupa nikada ne bi bila otkrivena

Objavljeno:

Rupa veličine Srbije otvorila se na Antarktiku i čak ni naučnici nisu sigurni zašto je ona tamo.

Rupa je zaista zadivljujuća, kaže atmosferski fizičar Kent Mur, profesor na Univerzitetu Toronto, i dodaje da "izgleda kao da je neko samo probušio rupu u ledu".

Ono što je ovde čudno je to što je ova rupa duboko u zaleđenom ledu i mora da se formirala drugim procesima koji su nam još uvek nepoznati.

Da ne postoje sateliti ova rupa nikada ne bi bila otkrivena, s obzirom da se nalazi hiljadama kilometara od ivice i da nije moguće doći do nje.

Ova misteriozna rupa je istraživana još 1970 . godine, ali tada oprema za istraživanje nije ni bila približno dobra i kvalitetna kao danas, pa je većinom ostala neistražena.

foto: Reuters

Danas korišćenjem satelita i robota za velike dubine Mur i njegova ekipa pokušavaju da odgonetnu ovu misteriju.

Ova neobična rupa je nestala na nekoliko decenija, sve dok se nije pojavila i ponovo otvorila pre nekoliko nedelja. Naučnicima nikako nije jasan ovaj fenomen.

Primamljivo je "okriviti" klimatske promene koje su i preoblikovale i izmenile toliko toga u svetu, uključujući i Antarktik, ali to je zaista preuranjeni zaključak jer ovo nije ni istraženo kako treba.

Naučnici mogu sa sigurnošću izjaviti da će rupetina imati zaista širi uticaj na okeane. Kada se sante leda ponovo otope postojaće veliki kontrast temperature između okeana i atmosfere. Hladnija voda će se spustiti na dno okeana, dok će toplija voda izaći na površinu, što može držati rupu otvorenom.

Kako je Antarktik pod stalnim i masivnim promenama rešavanje ovog fenomena može biti ključ za razumevanje većih promena i misterija.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.