Pokrenut najsnažniji laser na svetu koji pruža uvid u nano svet! (FOTO)
Foto: Profimedia

MOĆNA ISTRAŽIVANJA

Pokrenut najsnažniji laser na svetu koji pruža uvid u nano svet! (FOTO)

Njegovo „srce“ predstavlja 1,7 kilometara dug linearni akcelerator, koji stvara energiju potrebnu da se generišu iks-zraci milijardu puta svetliji od onih koje su pravili najbolji dosadašnji izvori zračenja

Objavljeno:

Pokretanjem najsnažnijeg svetlosnog lasera na svetu u Nemačkoj, naučnicima bi trebalo da bude omogućeno da u novom svetlu vide unutrašnji rad atoma, virusa i hemijskih reakcija, prenosi AFP.

U okviru ovog grandioznog projekta, u koji je uloženo 1,5 milijardi evra, stvoren je najjači izvor iks-zraka na svetu – laser pravi 27.000 bliceva iks-zraka u sekundi kroz 3,4 kilometra dug tunel ispod zemlje u okolini Hamburga.

Inače, XFEL (European X-ray Free Electron Laser) je jedan od najmodernijih evropskih istraživačkih centara, sakriven 38 metara pod zemljom, daleko od stambenog područja i polja kukuruza.

Njegovo „srce“ predstavlja 1,7 kilometara dug linearni akcelerator, koji stvara energiju potrebnu da se generišu iks-zraci milijardu puta svetliji od onih koje su pravili najbolji dosadašnji izvori zračenja.

foto: EPA/Focke Strangmann

U bukvalnom smislu predstavlja superjak i superbrz rendgen koji će istraživačima prvi put omogućiti da se zagledaju duboko u materiju i snime „molekularne filmove“.

foto: EPA/Focke Strangmann

- Možemo da pogledamo duboko u mikro-nano svet, mapiramo detalje atoma, virusa i snimimo molekularne promene na ćelijama tokom hemijskih reakcija - rekla je Johana Vinka, nemačka ministarka obrazovanja i istraživanja.

foto: EPA/Focke Strangmann

U stvaranje ovog ogromnog lasera koji je nešto kao „ogroman foto-aparat sa mikroskopom koji emituje svetlost milijardu puta jaču od konvencionalnih svetlosnih lasera“, Nemačka je uložila 58 odsto, a Rusija 27, a naučna saradnja biće nastavljena bez obzira na geopolitičke tenzije između dve zemlje.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.