BAHATI NASLEDNIK POZNATE KOMPANIJE: Ubio je policajca, godinama beži i nastavlja da se provodi! (FOTO) (VIDEO)
Foto: AP

crvena poternica interpola

BAHATI NASLEDNIK POZNATE KOMPANIJE: Ubio je policajca, godinama beži i nastavlja da se provodi! (FOTO) (VIDEO)

Pretpostavlja se da je pobegao iz Tajlanda krajem aprila, samo tri dana pre nego što su vlasti, nakon višegodišnjeg odgađanja, izdale nalog za njegovo hapšenje jer je izbegavao da se javi sudu na poziv tužioca

Objavljeno:

Vorajut "Bos" Jovidia (32) napokon će, nadaju se mnogi, dolijati. Naime, Interpol je izdao međunarodni nalog za hapšenjenaslednika "Red Bulovog" carstva, odbeglog tajlandskog plejboja koji se tereti da je u septembru 2012. godine u nesreći u Bangkoku ubio policajca, a zatim pobegao sa mesta nesreće.

Pretpostavlja se da je pobegao iz Tajlanda krajem aprila, samo tri dana pre nego što su vlasti, nakon višegodišnjeg odgađanja, izdale nalog za njegovo hapšenje jer je izbegavao da se javi sudu na poziv tužioca. Navodno je jednim od porodičnih aviona odleteo u Singapur i od tada mu se gubi svaki trag.

- Obavešteni smo da je Interpol izdao crvenu poternicu i sada moramo da čekamo odgovore država članica. Na ovom slučaju radimo koristeći sva sredstva, a crvena poternica je jedino što se može učiniti kada postoji mogućnost da se skriva u inostranstvu - rekla je Krisana Patanačaroen, portparol tajlandske policije.

Međunarodni lov

Crvena poternica znači da je započeo međunarodni "lov" na bogatog naslednika, koji već godinama izbegava da se pojavi pred licem pravde. Ona je poslata svim državama članicama Interpola, njih 190, kao i na granične prelaze, što znači da svaki njegov pokušaj međunarodnog putovanja može da se završi hapšenjem. Nasledniku bi život dodatno mogla da zakomplikuje činjenica da su mu vlasti u maju ukinule tajlandski pasoš.

Voraut je inače unuk tajlandskog suosnivača "Red Bula", megapopularnog energetskog pića. Njegov deda Čaleo Jovidia odrastao je u siromaštvu, a 1956. godine je osnovao kompaniju "TC Pharma" koja se specijalizovala za uvoz evropskih lekova, ali s vremenom je proširio raspon delatnosti, među ostalima i na napitke.

Udružio se sa austrijskim preduzetnikom i uložili su po 500.000 dolara u proizvodnju i globalnu prodaju "Farmina napitka" na bazi kofeina, energetskog pića koje je bilo vrlo popularno među tajlandskim radnicima i taksi vozačima, i turistima ošamućenim od dugog leta avionom.

"Red Bul" je doživio međunarodni bum, kao i porodično bogatstvo. Prodaja je rasla a porodično carstvo se razgranalo na vlastitu medijsku kompaniju, profesionalni fudbalski klub, trkačke automobile i avione i sponzorstva. Porodica Jocidia poseduje 49 posto akcija.

Vorajutov otac Čalerm ima dva odsto udela u kompanji i njegovo je bogatstvo procenjeno na 9,7 milijardi dolara. Sama porodica prema procenama Forbsa, treća je najbogatija u Tajlandu, a u Bangkoku imaju i vinariju te zastupništvo za "Ferari".

Dok se novac slivao, mlađi članovi, a među njima i Vorajut, pretvorili su se u tajlandsku "zlatnu mladež", članove tamošnjeg visokog društva koje uživa u luksuzu, putuje, dobro jede i pije, i još bolje se zabavlja.

Ubistvo policajca

Kraj takvom načinu života za Vorajuta je trebalo, kako su očekivali mnogi, da se završi 3. septembra 2012. godine. Ali nije.

Upravo tog kobnog dana tokom noći, Vorajut je "ferarijem" u centru Bangkoka naleteo na policajca na motoru. Pregazio ga je i vukao njegovo telo i motor skoro 200 metara, a onda pobegao sa mesta nesreće. Policija je pratila trag ulja i tečnosti za kočnice, što ju je dovelo do luksuzne "Red Bul" rezidencije.

foto: AP

Izašao je uz kauciju, ali je godinama uspevao da izbegne pojavljivanje pred sudom. Međutim, na "Instagramu" je okačeno više od 100 njegovih fotografija od kada je ubio policajca, a od tada se samo provodio.

U Tajlandu je počelo da se postavlja pitanja da su moćni i bogati nekažnjivi, pa čak i ako je žrtva policajac.

Optužba za brzu vožnju je već zastarela (kazna od 29 dolara), a ove nedelje će zastareti i za beg (do šest meseci zatvora). Ali optužba za ubistvo na snazi je još deset godina.

Upravo zbog toga se javnost i porodica ubijenog nadaju da će pravda ipak biti zadovoljena.

- Mislim da će se opet izvući, ali imamo još deset godina, nisam izgubio svu nadu - rekao je Porn-anan Klanprasert brat ubijenog policajca.

Dvostruki standardi

- Oprostio sam mu. Ali želim da ga vidim u sastavu pravosuđa. Reč je o pravdi za tajlandsko društvo koje zaslužuje pošteni pravosudni sistem bez dvostrukih standarda koji koriste bogatima i moćnima - tvrdi brat policajca.

Tajland se tako ovih dana našao u vrlo ozbiljnom problemu. Zemlja je, naime, i dalje pod blagim, ali stalnim pritiskom zbog vladavine vojne hunte koja je bila obećala da će organizovati izbore i vratiti demokratiju.

Ali otvoreno ih je osramotila bivša premijerka Jinglak Šinavatra koja je pre par dana bez traga nestala i to kad je trebalo da se pojaviti pred sudom.

Njoj država treba da sudi zbog malverzacija dok je bila na čelu vlade. Inače, ona je sestra tajlandskog milijardera Taksina koji je takođe pobegao iz zemlje, koji je 2009. godine uzeo crnogorsko državljanstvo da bi se osigurao. Taksim je bio i prvi premijer Tajlanda, od 2001. do 2006. godine, koji je izdržao ceo mandat na vlasti.

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.